Program TV de promovare a Drepturilor Omului „CARTA DREPTURILOR”

Carta Drepturilor 1

SCOP: Cetăţenii RM deţin cunoştinţe modeste şi au o cultură insuficientă în domeniul drepturilor omului. În RM persistă o serie de stereotipuri, justificate de atitudinea faţă de justiţie şi anume precum că drepturile omului aparţin celor care pot influenţa justiţia. Activităţile proiectului trebuie să spargă aceste stereotipuri, să informeze societatea în întregime  şi să fortifice capacitatea fiecărei persoane de a beneficia de sistemul de justiţie şi de a responsabiliza Guvernul. În rezultatul implementării acestui proiect intenţionăm să sporim înţelegerea şi să oferim suport în domeniul drepturilor omului, prin intermediul postului naţional de televiziune M1.

REALIZARE: Vor fi realizate 12 emisiuni televizate, care vor di difuzate pe postul de televiziune Moldova 1. Cele 12 emisiuni, care vor fi difuzate lunar şi reluate în fiecare săptămână, se vor focusa pe probleme diverse şi drepturile prevăzute de Constituţia RM, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, alte documente naţionale şi internaţionale. Programul va informa şi va spori cunoştinţele fiecărei persoane care trăieşte în RM, într-o manieră simplă, clară, despre drepturile acestora şi despre posibilitatea de a face alegerea corectă în domeniul drepturilor omului.

TEMATICĂ: Fiecare program se va focusa pe unul sau mai multe drepturi, consfințite în Declaraţia Europeană a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, şi anume – dreptul de a nu fi supus torturii, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante; dreptul de a nu fi discriminat; dreptul la  libertatea de întrunire și asociere; la libertatea de exprimare, de gândire, de conștiință; dreptul la un proces echitabil; dreptul de a te adresa la CEDO; dreptul la viață şi la respectarea vieții private și de familie; dreptul la un recurs efectiv, la obținerea daunelor morale și materiale; dreptul la educaţie, sănătate, dreptul la proprietate etc.

REALIZARE: Reflectarea temelor menționate va avea caracter de documentar. Acest program va include istorii-probleme, povestite de cei a căror drepturi au fost lezate şi istorii de succes, când persoanele au reuşit să depăşească problemele, apelând la sistemul de justiţie. Experţii în domeniul drepturilor omului vor explica fiecare situaţie, oficialii vor explica cauzele şi vor vorbi despre soluţii.

PARTENERI: Programule este realizat de Amnesty International Moldova, în colaborare cu IPNA „TeleRadio Moldova” şi „Centrul NEBIRU”, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.