Amnesty International își închide oficiile din Hong Kong

AI Hong Kong

Amnesty International își va închide cele două oficii din Hong Kong până la sfârșitul anului, a anunțat astăzi organizația.

Oficiul local își va înceta activitatea la 31 octombrie, în timp ce oficiul regional – care face parte din Secretariatul internațional global al Amnesty – se va închide până la sfârșitul anului 2021. Operațiunile regionale vor fi mutate în celelalte secții ale organizației din Asia-Pacific.

“Această decizie, luată cu inima grea, a fost cauzată de legea privind securitatea națională din Hong Kong, care a făcut efectiv imposibil pentru organizațiile pentru drepturile omului din Hong Kong să lucreze liber și fără frică de represalii grave din partea guvernului”, a declarat Anjhula Mya Singh Bais, președinta Consiliului Internațional al Amnesty.

“Hong Kong a fost mult timp o bază regională ideală pentru organizațiile internaționale ale societății civile, dar recenta vizare a grupurilor locale pentru drepturile omului și a sindicatelor semnalează o intensificare a campaniei autorităților de a elimina din oraș toate vocile din opoziție. Este din ce în ce mai dificil pentru noi să continuăm să operăm într-un mediu atât de instabil.”

În Hong Kong există două oficii ale Amnesty International: o secție locală a membrilor, axată pe educația în domeniul drepturilor omului în oraș, și un oficiu regional care desfășoară activități de cercetare, advocacy și campanii în Asia de Est și de Sud-Est și în Pacific. Întreaga activitate a oficiului regional va continua în noile locații.

“Suntem profund îndatorați în fața membrilor și personalului Amnesty care, în ultimii 40 de ani, au lucrat neobosit pentru a proteja drepturile omului și din Hong Kong. De la promovarea cu succes a abolirii totale a pedepsei cu moartea în Hong Kong în 1993, până la expunerea dovezilor privind utilizarea excesivă a forței de către poliție în timpul protestelor în masă din 2019, Amnesty în Hong Kong a adus lumină asupra încălcărilor drepturilor omului în cele mai întunecate zile”, a declarat Agnes Callamard, secretara generală al Amnesty International.

“În această regiune, cercetările și campaniile noastre au abordat subiecte precum libertatea de exprimare în Coreea de Nord, refuzul la serviciul militar din motive de convingeri în Coreea de Sud, dreptul la o locuință în Mongolia, atrocitățile comise de Japonia în timpul războiului împotriva “femeilor de reconfortare” și represiunea împotriva avocaților pentru drepturile omului în China”.

“Mai mult decât atât, programele educaționale ale Amnesty International Hong Kong – de la discuții în școli până la festival de film documentar – au sporit gradul de conștientizare a drepturilor omului nu numai în școlile din oraș, ci și în rândul publicului larg. Nimeni și nicio putere nu poate distruge această moștenire.”

Legea securității naționale, instituită de guvernul central chinez, a fost promulgată la 30 iunie 2020. Ea vizează presupusele acte de “secesiune”, “subminarea puterii de stat”, “activități teroriste” și “conlucrarea cu forțe străine sau externe pentru a pune în pericol securitatea națională”.

Definiția vagă și radicală a “securității naționale”, care este similar cu cea a autorităților de la Beijing, a fost folosită în mod arbitrar ca pretext pentru a restricționa drepturile omului la libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și de asociere, precum și pentru a reprima opoziția politică.

Amnesty a documentat deteriorarea rapidă a drepturilor omului în Hong Kong la un an de la promulgarea legii privind securitatea națională într-un raport din iunie 2021.

“Atmosfera de represiune și incertitudine continuă creată de legea privind securitatea națională face imposibilă cunoașterea activităților care ar putea duce la sancțiuni penale. Legea a fost folosită în mod repetat pentru a ataca persoanele care au ”supărat” autoritățile din diverse motive – de la faptul că au cântat cântece politice până la discuții în școli pe teme legate de drepturile omului”, a declarat Anjhula Mya Singh Bais.

Modelul de raiduri, arestări și urmăriri penale împotriva oponenților a evidențiat modul în care neclaritatea legii poate fi manipulată pentru a construi un caz împotriva oricui aleg autoritățile.

Represiunea din partea guvernului împotriva activiștilor, a politicienilor din opoziție și a presei independente s-a extins recent și a inclus organizațiile societății civile. Cel puțin 35 de grupuri au fost desființate de la intrarea în vigoare a legii, inclusiv unele dintre cele mai mari sindicate și grupuri de activiști din oraș.

“Urmează zile grele pentru drepturile omului în Hong Kong, dar Amnesty International va continua să fie alături de locuitorii din Hong Kong.  Vom lupta pentru ca drepturile lor să fie respectate și vom fi vigilenți în investigarea celor care le încalcă”, a declarat Agnes Callamard.

“Este devastator să părăsim orașul pe care l-am numit casă timp de zeci de ani, însă suntem mândri de realizările noastre din această perioadă și încrezători că puterea a celor de peste 10 milioane de susținători ai Amnesty din întreaga lume ne va permite să continuăm să lucrăm împreună pentru a pune capăt încălcărilor drepturilor omului pretutindeni.”

Context

Amnesty International este o mișcare globală pentru drepturile omului, formată din 10 milioane de persoane, cu activitate în peste 70 de țări. Organizația cere de la guvernele din întreaga lume să fie responsabile față de standarde egale în conformitate cu dreptul internațional.

Secția locală a Amnesty din Hong Kong lucrează pentru a sensibiliza populația din oraș cu privire la problemele legate de drepturile omului și este finanțată în primul rând din donații individuale din partea publicului din Hong Kong.

Oficiul regional din Hong Kong – care are o filială în Bangkok – desfășoară activități de cercetare, campanii și advocacy în întreaga regiune, inclusiv în China continentală, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Mongolia, Myanmar, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Laos, Indonezia, Filipine, Brunei, Singapore, Timorul de Est, Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee și insulele din Pacific.

Majoritatea veniturilor Amnesty provin de la persoane fizice din întreaga lume. Aceste donații personale și neafiliate permit organizației să își mențină independența totală față de toate guvernele, ideologiile politice, interesele economice sau religii. Amnesty nu caută și nici nu acceptă fonduri pentru cercetări în domeniul drepturilor omului de la guverne sau partide politice.