Amnesty și Moomin: O nouă colecție pentru a marca 60 de ani de apărare a drepturilor omului

moomin

Pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare, Amnesty International a colaborat cu Moomin Characters Ltd. pentru a lansa o nouă gamă limitată de produse.

Folosind ilustrații originale desenate de Tove Jansson, creatorul Moomins și un susținător de lungă durată al Amnesty, colecția cuprinde genți din pânză, căciuli, sticle de apă, chibrituri, lumânări, pulovere și tricouri, iar 10% din încasări vor fi direcționate către activitatea globală a Amnesty pentru drepturile omului.

Ce mod mai bun de a sărbători spiritul Moomin și speranța misiunii Amnesty decât să aprindeți o lumânare?

– Augusta Quiney, directoarea programului ”Artă pentru Amnesty”

Tema centrală a multor imagini din această colecție este o lumânare, în semn de recunoaștere a logo-ului de renume mondial al Amnesty International – o lumânare care arde în interiorul sârmei ghimpate. Astfel, colecția a fost intitulată “Mai bine să aprinzi o lumânare, decât să blestemi întunericul”, în onoarea unui vechi proverb chinezesc menționat adesea de fondatorul Amnesty International, Peter Benenson.

”Unul dintre cele mai cunoscute semne ale speranței este lumânarea, care aduce lumină acolo unde și când este nevoie.  Ce mod mai bun de a celebra spiritul Moomin și speranța misiunii Amnesty decât să aprindem o lumânare. Sperăm că această colecție, bazată pe niște imagini drăguțe create de Tove Jansson, să surprindă acest spirit”, a declarat Augusta Quiney, directoarea programului “Artă pentru Amnesty” care a stat la baza acestui parteneriat la Amnesty International. ”

Aceste ilustrații realizate de Tove Jansson, nu au fost doar niște lucrări drăguțe ale unei mari artiste, ci și o reprezentare a valorilor care îi erau importante: credința că lucrurile se pot schimba în bine dacă acționăm împreună.

– Roleff Kråkström, Director Executiv al Moomin Characters Ltd.

Pe parcursul anilor 1980, Tove, împreună cu fratele ei, Lars Jansson, a colaborat cu diverse organizații cu care împărtășeau valori comune, inclusiv și cu secția Amnesty International din Finlanda, donând imagini cu Moomins care reprezintau speranța, dreptatea și diversitatea. De atunci, aceste ilustrații au fost distribuite și îndrăgite de oameni.

“Aceste ilustrații realizate de Tove Jansson nu au fost doar niște lucrări drăguțe ale unei mari artiste, ci și o reprezentare a valorilor care îi erau importante. Aceste valori sunt foarte apropiate de cele ale Amnesty International, cea mai mare organizație pentru drepturile omului din lume. Și anume: credința că lucrurile se pot schimba în bine dacă acționăm împreună, în solidaritate și speranță, pentru a lupta împotriva nedreptăților din lume”, a declarat Roleff Kråkström, director general al Moomin Characters Ltd.

Colecția Moomin este disponibilă la adresa: https://shop.moomin.com/collections/amnesty-x-moomin , pentru o perioadă limitată.

Context

Fiind o mișcare globală de peste zece milioane de persoane, Amnesty International este cea mai mare organizație pentru drepturile omului din lume. Investigăm și expunem abuzurile, educăm și mobilizăm publicul și ajutăm la transformarea societăților pentru a crea o lume mai sigură și corectă.

Moomin Characters Oy Ltd este deținătorul oficial al drepturilor de autor pentru toate personajele Moomin. Toate personajele din Moominvalley sunt mărci înregistrate la nivel mondial. Moominii sunt personajele centrale dintr-o serie de cărți și benzi desenate scrise de autoarea și artista finlandeză-suedeză Tove Jansson între 1945 și 1980. Ei reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi ale Finlandei și au un număr mare de fani la nivel mondial. Compania a fost înființată în anii 1950 de Tove Jansson (1914-2001) și de fratele ei, Lars Jansson, pentru a se ocupa de drepturile de autor ale Moomins și este încă condusă de membrii familiei. “Rights and Brands” este agentul la nivel mondial al companiei. Aflați mai multe despre Tove Jansson și Moomins aici:

www.moomin.com
www.tovejansson.com