Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Covid-19: Atacul global asupra libertății de exprimare are un impact periculos asupra crizei de sănătate publică

covid 19.10

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Atacurile împotriva libertății de exprimare din partea guvernelor, combinate cu un flux de dezinformare din întreaga lume în timpul pandemiei Covid-19, au avut un impact devastator asupra capacității oamenilor de a accesa informații exacte și la timp pentru a-i ajuta să facă față crizei globale de sănătate în plină dezvoltare, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

Redusă la tăcere și dezinformată: libertatea de exprimare în pericol în timpul Covid-19 dezvăluie modul în care dependența guvernelor și autorităților de cenzură și pedepse pe tot parcursul crizei a redus calitatea informațiilor care ajung la oameni. Pandemia a creat o situație periculoasă în care guvernele folosesc o nouă legislație pentru a opri media independentă, precum și pentru a ataca persoanele care au fost critice sau chiar au încercat să analizeze răspunsul guvernului lor la Covid-19.

„Pe tot parcursul pandemiei, guvernele au lansat un atac fără precedent asupra libertății de exprimare, reducând drastic drepturile oamenilor. Canalele de comunicare au fost atacate, rețelele sociale au fost cenzurate și sursele media au fost închise – având un impact negativ asupra capacității publicului de a accesa informații vitale despre cum să se descurce cu Covid-19 “, a declarat directorul pentru cercetarea de advocacy și de politici al Amnesty International, Rajat Khosla.

„În mijlocul unei pandemii, jurnaliștii și profesioniștii din domeniul sănătății au fost reduși la tăcere și arestați. Astfel, oamenii nu au putut accesa informații despre Covid-19, inclusiv cum să se protejeze pe ei și comunitățile lor. Aproximativ cinci milioane de oameni și-au pierdut viața din cauza Covid-19, iar lipsa de informații probabil că ar fi fost un factor contributiv”.

Guvernul Chinei are o lungă istorie de control asupra libertății de exprimare. În primele zile ale pandemiei, lucrătorii din domeniul sănătății și jurnaliștii profesioniști și cetățeni au încercat să bată alarma încă din decembrie 2019. Totuși, aceștia au fost vizați de guvern pentru raportarea cu privire la izbucnirea a ceea ce era atunci o boală necunoscută. Până în februarie 2020, au fost deschise 5.511 anchete penale împotriva persoanelor care au publicat informații despre epidemie pentru „fabricarea și diseminarea deliberată a informațiilor false și dăunătoare”.

Într-un caz îngrozitor, jurnalista Zhang Zhan a călătorit la Wuhan în februarie 2020 pentru a raporta despre epidemia Covid-19. Ea a dispărut în mai 2020 la Wuhan. Ulterior s-a dezvăluit că a fost reținută de polițiști, acuzată de „provocarea certurilor și provocarea problemelor” și condamnată la patru ani de închisoare.

Multe alte țări au instituit legi opresive, restricționând dreptul la libertatea de exprimare și reducând la tăcere criticii sub pretext sau în contextul pandemiei, inclusiv Tanzania, Rusia și Nicaragua.

În ultimii ani, guvernul tanzanian a introdus o serie de legi și le-a folosit pentru a reduce la tăcere jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și membrii opoziției politice. Sub administrația fostului președinte Magufuli, guvernul tanzanian a adoptat o poziție critică față de Covid-19. Din martie până în mai 2020, autoritățile au folosit legi care interzic și criminalizează „știrile false” și alte măsuri pentru a restricționa mediatizarea despre modul în care guvernul gestionează Covid-19.

În timp ce inițial încercau să minimizeze impactul pandemiei și să-i intimideze pe cei care își exprimă îngrijorările, autoritățile din Nicaragua au folosit Covid-19 pentru a introduce „Legea specială privind criminalitatea cibernetică” în octombrie 2020. În practică, aceasta permite autorităților să-i pedepsească pe cei care critică politicile guvernamentale și le oferă o amplă discreție pentru a reprima libertatea de exprimare.

În aprilie 2020, Rusia și-a extins legislația existentă anti-„știri false” și a introdus sancțiuni penale pentru „diseminarea publică a informațiilor false cu bună știință” în contextul situațiilor de urgență. Deși modificările au fost descrise ca parte a răspunsului autorităților la Covid-19, aceste măsuri vor rămâne în vigoare și după de pandemie.

„Este clar că restricțiile privind libertatea de exprimare legate de Covid-19 nu sunt doar măsuri limitate de timp, sau extraordinare pentru a face față unei crize temporare. Acestea fac parte dintr-un atac asupra drepturilor omului care are loc la nivel global în ultimii ani – iar guvernele au găsit o altă scuză pentru a-și intensifica atacul asupra societății civile”, a declarat Rajat Khosla.

Restricționarea libertății de exprimare este periculoasă și nu trebuie să devină o nouă normalitate.

Rajat Khosla

„Restricționarea libertății de exprimare este periculoasă și nu trebuie să devină o nouă normalitate. Guvernele trebuie să elimine urgent astfel de restricții și să garanteze fluxul liber de informații pentru a proteja dreptul publicului la sănătate”.

Raportul Amnesty evidențiază rolul companiilor de social media în facilitarea răspândirii rapide a dezinformării în jurul Covid-19. Acest lucru se datorează faptului că platformele sunt concepute pentru a amplifica conținutul care captează atenția pentru a atrage utilizatorii și nu au făcut o verificare suficientă pentru a preveni răspândirea informațiilor false și derutante.

Asaltul dezinformării – fie că este vorba de companii de social media sau de persoane aflate într-o poziție de putere care încearcă să răspândească divizarea și confuzia pentru propriul câștig – reprezintă o amenințare serioasă pentru drepturile la libertatea de exprimare și la sănătate. Este din ce în ce mai dificil pentru fiecare să aibă o opinie pe deplin formată și să facă alegeri bine gândite despre sănătatea lor pe baza celor mai bune fapte științifice disponibile. O varietate de surse este esențială, la fel și capacitatea de a contesta și dezbate informațiile disponibile.

„În timp ce îndemnăm guvernele și companiile farmaceutice să se asigure că vaccinurile sunt distribuite și puse la dispoziția tuturor din întreaga lume, statele și companiile de socializare trebuie, de asemenea, să se asigure că publicul are acces liber la informații corecte, bazate pe dovezi și într-un timp rapid. Acesta este un pas crucial pentru a minimiza ezitarea împotriva vaccinului determinată de dezinformare”, a declarat Rajat Khosla.

„Până în prezent, 6,6 miliarde * de doze au fost administrate la nivel global, însă doar 2,5% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză. Cu mai puțin de 75 de zile rămase până la sfârșitul anului, facem apel la state și companii farmaceutice să schimbe drastic cursul și să facă tot ceea ce este necesar pentru a livra două miliarde de vaccinuri în țările cu venituri mici și medii începând de acum – dar ei au nevoie informații sigure și fiabile pentru a-i ajuta să se  informeze în luarea deciziilor.”

Amnesty International solicită statelor să nu mai folosească pandemia ca scuză pentru a reduce la tăcere jurnaliștii independenți, a ridica toate restricțiile nejustificate asupra dreptului la libertatea de exprimare și a furniza informații credibile, fiabile și accesibile, astfel încât publicul să poată fi pe deplin informat despre pandemie. Cenzura nu ajută la gestionarea dezinformării: o fac mass-media liberă și independentă și o societate civilă puternică.

Statele trebuie să revizuiască modelul de afaceri distructiv al Big Tech – una dintre cauzele fundamentale ale răspândirii dezinformării online. Companiile de social media trebuie, de asemenea, să nu mai ascundă capul în nisip și să ia măsuri pentru a combate răspândirea virală a dezinformării, inclusiv asigurându-se că modelele lor de afaceri nu pun în pericol drepturile omului.

Note editorilor

Amnesty International a lansat o nouă campanie, 100 zile numărătoare inversă: 2 miliarde de vaccinuri Covid-19 acum! pe 22 septembrie 2021. Organizația solicită statelor și companiilor farmaceutice să livreze 2 miliarde de vaccinuri celor care au nevoie acum, pentru a se asigura că obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 40% din populația țărilor cu venituri mici și medii mici până sfârșitul anului este îndeplinit.

Add a comment