CREZI CĂ NU POȚI FACE LUMEA MAI BUNĂ? DEJA AI FĂCUT-O!

amnestyorg-banner-homepage-notext

CREZI CĂ NU POȚI FACE LUMEA MAI BUNĂ?

Deja ai făcut-o!

Știrile pot fi deprimante uneori. Se pare că există atât de multe greșeli în lume încât ideea de a o schimba spre bine pare imposibilă. Dar, campania “Maratonul Scrisorilor” a Amnesty International, demonstrează an de an că poți poți face o schimbare cu un efort „mic”.

Scrierea unei scrisori, expedierea unui tweet, semnarea unei petiții… Sigur nu poți schimba lumea cu ceva atât de simplu, nu? Noi însă avem dovezi!

În 2020, milioane de oameni din toată lumea au schimbat viețile a 10 oameni cărora le-au fost încălcate drepturile. Oferind foarte puțin timp pentru a scrie o scrisoare, am schimbat lumea spre bine pentru oamenii pe care i-am susținut pe parcursul campaniei din 2020. Iată câteva exemple:

ARABIA SAUDITĂ – Activistă eliberată din închisoare

Nassima al-Sada, o militantă pentru libertatea femeilor, a fost eliberată din închisoare în iunie 2021. Nassima a fost arestată în 2018 pentru apărarea drepturilor omului. În timpul detenției, ofițerii au bătut-o și nu au permis nimănui să o viziteze – chiar și avocatului ei. Suporterii din întreaga lume au scris 777.611 de scrisori, tweet-uri și multe altele. Fiul Nassimei, Musa al-Sad, crede că atenția internațională acordată mamei sale a ajutat să-i judece cazul după ani de stagnare și a contribuit la eliberarea acesteia. Nasima rămâne supusă unei interdicții de călătorie, ceea ce înseamnă că nu poate părăsi Arabia Saudită timp de cinci ani – susținătorii Amnesty vor continua să lupte pentru libertatea deplină a Nasimei.

TATĂL A TREI COPII SE VA REUNI CU FAMILIA

La 30 iunie 2021, activistul pentru drepturile omului Germain Rukuki a fost eliberat din închisoare după ce a fost învinuit pentru multiple acuzații false și condamnat la 32 de ani de închisoare în Burundi. A fost închis înainte de a-și putea ține în brațe fiica cea mai mică, născută la doar câteva săptămâni după ce a fost închis în iulie 2017. Familia sa a fugit din țară de frica regresiilor. Germain s-a reunit cu familia sa după ce au fost realizate peste 400.000 de acțiuni prin care au cerut eliberarea lui. La 4 iunie curent, curtea de apel i-a redus pedeapsa de la 32 de ani la 1 an, el a fost în cele din urmă eliberat din închisoare la 30 iunie 2021.

UN PAS MAI APROAPE DE JUSTIȚIE ÎN AFRICA DE SUD

Familiile celor două prietene care au fost omorâte – Popi Kwabe și Bongeka Fungula – au în sfârșit motive să creadă că se va face dreptate în cazul lor. Până de curând, prietenii și familiile lui Popi și Bongeka erau îngrijorați și revoltați de neregulile și tergiversările poliției cu privire la crimele realizate contra lor din 2017. Cu toate acestea, în martie 2021, poliția a redeschis cazul după ce a primit 341.106 de semnături din partea susținătorilor din întreaga lume. Polițiștii și-au finalizat acum ancheta și au trimis cazul la Procuratura Națională a țării. „Sunt optimistă”, a spus sora Popi Tembelihle. „Simt că în sfârșit ceva trebuie să se schimbe.”

JURNALISTUL DIN ALGERIA A FOST ELIBERAT DIN ÎNCHISOARE

Khaled Drareni a petrecut 11 luni în închisoare și a devenit un simbol al libertății presei care e atât de necesară în Algeria. În martie 2020, Khaled a fost arestat în timp ce făcea transmisiunea unei demonstrații pașnice. El a fost acuzat de incitare la o adunare neânarmată și de lezarea integrității teritoriului național și condamnat la trei ani de închisoare – toate din simplu motiv că și-a făcut munca de jurnalist. În urma atenției din cauza campaniei și o mobilizare masivă a activiștilor, Khaled a fost eliberat pe 19 februarie 2021. Khaled se confruntă în continuare cu acuzații. Nu ne vom opri până când nu se va renunța la aceste intimidări.

ȘI TU POȚI SCHIMBA LUMEA, ȘI IATĂ CUM

Curând va fi lansarea Maratonului Scrisorilor 2021! Anul acesta susținem oamenii din întreaga lume ale căror drepturi sunt limitate. Acești oameni au nevoie de susținerea ta.

Dacă crezi că acțiunile tale nu au un impact pozitiv, Jani Silva, activista de mediu din Columbia, vă poate asigura că se fac schimbări. Opoziția neînfricată a Jani față de poluarea mediului și abuzurile drepturilor omului a avut consecințe îngrozitoare. A fost urmărită, intimidată și amenințată cu moartea. După campania Maratonul Scrisorilor din 2020, Jani a spus:

„Sunt foarte recunoscătoare pentru susținerea voastră. Din adâncul inimii mele, această campanie m-a ținut în viață. Este ceea ce i-a împiedicat să mă omoare, pentru că ei știu că sunteți acolo.”