Geneva: ONU trebuie să recunoască dreptul la un mediu sănătos

Geneva

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului ar trebui să declare un mediu sigur, curat, sănătos și durabil ca fiind un drept universal al omului, a afirmat Amnesty International. În condițiile în care milioane de oameni se confruntă cu foametea și strămutarea din cauza schimbărilor climatice și a degradării mediului, devine tot mai clar că viața și demnitatea umană depind de un mediu sănătos.

”Este ușor să nu luăm în considerare problemele climatice până în momentul în care vedem costul uman al degradării sale.”

– Agnès Callamard, Secretara Generală  Amnesty International

Cea de-a 48-a sesiune ordinară a Consiliului pentru Drepturile Omului (CDO) a început pe 13 septembrie la Geneva. Amnesty International se alătură celor peste 1.100 de grupuri ale societății civile și ale popoarelor indigene pentru a solicita statelor membre să adopte o rezoluție care să recunoască în mod oficial dreptul la un mediu sănătos. De asemenea, statele membre ar trebui să stabilească un nou mandat pentru o procedură specială a ONU privind drepturile omului și schimbările climatice.

“Efectul schimbărilor climatice a scos la iveală, cu o claritate devastatoare, cât de important este un mediu sănătos pentru a ne bucura de toate drepturile noastre. Este ușor să nu luăm în considerare problemele climatice până când vedem costul uman al degradării sale: foamete, strămutări, șomaj, lipsa de adăpost, boli și decese”, a declarat Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International.

“Eșecul guvernelor de a acționa în ceea ce privește schimbările climatice în fața dovezilor științifice ar putea fi cea mai mare încălcare a drepturilor omului din istorie. În calitate de organism principal global pentru drepturile omului, CDO trebuie să folosească toate resursele pe care le are la dispoziție pentru a contracara această criză. Facem apel la toate statele să susțină recunoașterea dreptului la un mediu sănătos, atât la nivelul ONU, cât și cel național. Cei care nu recunosc acest lucru, vor fi de partea greșită a istoriei și împotriva viitorul comun al umanității.”

Un drept fundamental al omului

Dreptul la un mediu sănătos este recunoscut din punct de vedere juridic în peste 80% din statele membre ale ONU prin constituții, legislație, hotărâri judecătorești și tratate regionale. În opinia multora, acest drept este la fel cuprins în mod implicit în tratatele globale privind drepturile omului, deși nu a fost recunoscut în mod explicit de state prin intermediul Organizației Națiunilor Unite. O mulțime de entități ONU și alte organisme interguvernamentale, precum și ONG-uri, sindicate și grupuri de afaceri și-au exprimat sprijinul pentru recunoașterea globală a dreptului la un mediu sănătos.

Recunoașterea de către ONU ar accentua faptul că statele au obligația de a proteja, respecta și îndeplini acest drept.

Aceasta ar încuraja statele care nu recunosc încă acest drept în legislația lor națională să facă acest lucru și le-ar motiva pe celelalte să își consolideze legislația. De asemenea, ar susține activitatea importantă a apărătorilor drepturilor omului din domeniul mediului, consolidând legitimitatea eforturilor acestora și exercitând mai multă presiune asupra statelor pentru a-i proteja de amenințări și atacuri.

”Atunci când ONU a recunoscut dreptul la apă și sanitație în 2010, aceasta a mobilizat miliarde de dolari în creșterea investițiilor în asigurarea cu apă. Aceste rezoluții au îmbunătățit dramatic calitatea vieții a milioane de oameni.”

– Agnès Callamard

Odată cu crearea unei proceduri speciale privind schimbările climatice și drepturile omului, recunoașterea formală ar permite ca ONU să susțină mai ușor statele în îmbunătățirea performanțelor lor în ceea ce ține de problemele de mediu.

În prezent, implicarea organismelor ONU pentru drepturile omului în aspectele mediului depinde de legătura dintre impactul asupra mediului și alte drepturi – de exemplu, acestea ar putea examina dacă dreptul la o locuință adecvată a fost încălcat prin defrișare sau dacă dreptul la sănătate este amenințat de poluărea aerului.

Un drept universal recunoscut la un mediu sănătos ar face mai simplă examinarea de către organismele ONU dacă drepturile omului au fost respectate de către state, examinarea obligațiilor lor vis-à-vis de drepturile omului legate de mediu, precum și oferirea de suport și asistență statelor pentru a promova această respectare.

Cercetările demonstrează că recunoașterea la nivel de stat a dreptului la un mediu sănătos contribuie la îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce ține de mediu, inclusiv la un aer mai curat, la un acces sporit la apă potabilă și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, aceasta permite comunităților să își apere drepturile în fața impactului negativ asupra mediului legat de responsabilitatea statului și a întreprinderilor.

“După cum a menționat raportorul special al ONU pentru drepturile omului și mediu, atunci când ONU a adoptat rezoluții care recunosc drepturile omului la apă și canalizare în 2010, aceasta a stimulat multe state să includă aceste drepturi în legislația lor națională. De asemenea, a mobilizat miliarde de dolari pentru creșterea investițiilor în infrastructura de apă, îmbunătățind în mod dramatic viața a sute de milioane de oameni”, a declarat Agnès Callamard.

“Recunoașterea dreptului la un mediu sănătos ar putea stimula o schimbare importantă similară în abordările statelor în ceea ce privește schimbările climatice. Facem apel la toate statele membre ale CDO să profite de această oportunitate pentru a intensifica activitatea sa în ceea ce privește criza climatică – una dintre cele mai mari și mai urgente provocări a drepturilor omului din istorie.”