Israel / TPO: Desemnarea grupurilor societății civile Palestiniene ca teroriști – un atac sfidător asupra drepturilor omului.

Israel

Ministerul Israelian al Apărării, la 19 octombrie 2021 a emis un ordin militar care declara șase organizații ale societății civile Palestiniene din Teritoriul Palestinian Ocupat ca fiind “organizații teroriste.” Grupurile sunt Addameer, Al-Haq, Apărarea Copiilor Palestinieni, Uniunea Comitetelor de Muncă Agricolă, Centrul Bisan pentru cercetare și dezvoltare și Uniunea Comitetelor Femeilor Palestiniene. Desemnarea, făcută în temeiul unui statut Israelian din 2016, interzice efectiv activitățile acestor grupuri ale societății civile. Aceasta autorizează autoritățile israeliene să le închidă birourile, să le confiște bunurile, să-i aresteze și să-i priveze de libertate pe angajați și interzică finanțarea sau chiar exprimarea publică a sprijinului pentru activitățile lor.

Human Rights Watch și Amnesty International, care lucrează îndeaproape cu multe dintre aceste grupuri, au declarat într-o declarație comună:

“Această decizie îngrozitoare și nedreaptă este un atac al guvernului israelian asupra mișcării internaționale pentru Drepturile Omului. De zeci de ani, autoritățile israeliene au căutat în mod sistematic să reducă monitorizarea respectării drepturilor omului și să pedepsească pe cei care critică guvernarea represivă asupra palestinienilor. În timp ce membrii personalului organizațiilor noastre s-au confruntat cu deportări și interdicții de călătorie, apărătorii palestinieni ai drepturilor omului au suportat întotdeauna represiuni grele. Această decizie este o escaladare alarmantă care amenință să închidă activitatea celor mai proeminente organizații ale societății civile din Palestina. Eșecul de zeci de ani al comunității internaționale de a contesta încălcările grave ale drepturilor omului în Israel și de a impune  sancțiuni semnificative pentru acestea a încurajat autoritățile israeliene să acționeze în această manieră sfidătoare.

Modul în care va răspunde comunitatea internațională va fi un adevărat test al intenției sale de a proteja apărătorii drepturilor omului. Suntem mândri să colaborăm cu partenerii noștri palestinieni și facem acest lucru de zeci de ani. Ei reprezintă cele mai bune organizații din societatea civilă globală. Suntem alături de ei în contestarea acestei decizii scandaloase.”