Rusia: Un jurnalist arestat pentru apelul său la ”vot inteligent” împotriva partidului de la guvernare

Rusia 13.09

Ca răspuns la arestarea jurnalistului din Rostov-pe-Don, Igor Khoroshilov, sub acuzații de ”extremism”, care într-o postare pe Facebook a îndemnat la ”votare inteligentă” împotriva partidului guvernator Rusia Unită, Natalia Zviagina, Directoarea oficiului Amnesty International din Moscova, a declarat:

”Este o încălcare impertinentă a dreptului la libera exprimare. Fiecare trebuie să fie liber să își expună punctul de vedere cu privire la viitoarele alegeri parlamentare și candidați. Încercările autorităților ruse de a reduce la tăcere orice protest, fie în stradă, fie presa liberă sau rețelele sociale, au atins culmea absurdității.”

Acest arest demonstrează că autoritățile sunt hotărâte să restrângă sprijinul public pentru prizonierul de conștiință, Aleksei Navalny și campania sa ”vot inteligent”.

”Igor Khoroshilov trebuie să fie eliberat imediat și necondiționat. Autoritățile trebuie să înceteze persecuția susținătorilor lui Aleksei Navalny și a altor opozanți .”

Context

Igor Khoroshilov, redactor-șef al revistei independente de știri online Golos, din Rostov-pe-Don din sudul Rusiei, a fost reținut de poliție în dimineața zilei de 10 septembrie. Într-o postare pe Facebook, el a spus că ar fi fost acuzat de propagarea unor materiale extremiste (Articolul 20.3 din Codul încălcărilor administrative) în legătură cu o postare anterioară de pe Facebook cu referință la votul inteligent. Ulterior a fost pus sub arest administrativ timp de 10 zile.

Aleksei Navalny, binecunoscutul critic al Kremlinului, care fost condamnat, i-a îndemnat pe ruși să voteze tactic la alegerile parlamentare programate pentru data de 17-19 septembrie. Totuși, site-ul său web pentru ”vot inteligent” și aplicația mobilă au fost interzise de către agenția de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor, care a blocat în iunie 2021 alte 49 site-uri web asociate cu Navalny și Fondația sa Anti-Corupție, fiind catalogate extremiste.

Până la începutul lunii septembrie, peste 1000 de ruși care s-au înregistrat pe platforma vot inteligent și a căror informații personale au fost divulgate online, au fost vizitați de către poliție și avertizați că susținerea organizațiilor lui Aleksei Navalny ar putea duce la urmărire penală.

Pe 5 septembrie, Curtea de Arbitraj din Moscova au cerut Google și Yandex să înceteze afișarea termenului ”vot inteligent” în rezultatele căutării.