Turcia: Grupurile pentru drepturile omului avertizează „Întreaga lume urmăreşte” în timp ce femeile s-au mobilizat în acest weekend

turkey convention

Înaintea protestelor la nivel naţional împotriva deciziei preşedintelui Erdogan de a se retrage din Convenţia de la Istanbul pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, Amnesty International lansează „100 de zile de acţiune” alături de femeile din Turcia şi din întreaga lume.

Nils Muižnieks, directorul pentru Europa al Amnesty International, a declarat:

„În acest weekend şi în săptămânile şi lunile următoare, comunităţile de femei din Turcia şi din întreaga lume vor lua măsuri pentru a inversa această gravă ameninţare la adresa siguranţei lor şi pentru a cere respectarea drepturile omului.”

„Vom fi acolo pentru a cere autorităţilor turceşti să-şi anuleze decizia periculoasă de a se retrage dintr-un tratat menit să pună capăt violenţei împotriva femeilor. Această retragere încalcă drepturile a milioane de femei și fete din țară și lovește în fața oricărui angajament pretins al guvernului de a proteja supraviețuitoarele agresiunii sexuale și violenței domestice.

„Convenţia de la Istanbul este mai importantă acum ca niciodată în perioada instituirii măsurilor anti-COVID-19, cum ar fi lockdown-ul, ceea ce duce la o creştere a raporturilor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor.

„Pe măsură ce mișcările Times Up și MeToo au devenit auzite, femeile se confruntă cu abuzuri similare ale drepturilor omului în întreaga lume. Acesta este motivul pentru care solidaritatea internațională este atât de importantă și de aceea mișcările Amnesty din peste 80 de țări își adaugă vocea la un apel care crește din ce în ce mai tare în fiecare zi. Lumea urmărește.”

Istoric

Convenția de la Istanbul stabilește standarde minime privind prevenirea violenței, protecția și sprijinul pentru femeile și fetele aflate în pericol, precum și urmărirea penală a făptașilor.

Luni, 22 martie, guvernul turc a încercat să-şi justifice propunerea de a se retrage dintr-o convenţie, susţinând că aceasta este folosită pentru a „normaliza homosexualitatea”, care este „incompatibilă cu valorile sociale şi familiale ale Turciei”. Vedeți răspunsul nostru:

Comments are closed.