Ungaria: verdictul în cazul romilor ucişi cu sânge rece

160985_Far-right_demonstration_in_the_village_of_Devecser_Hungary_5_August_2012

Ungaria: verdictul  în cazul romilor ucişi trebuie să fie un semnal de alarmă

Autorităţile ungare trebuie să ia mai multe măsuri pentru a proteja minorităţile de crime în bază de ură.

Un tribunal din Ungaria a condamnat 4 persoane în cazul asasinatelor comise cu sânge rece cu începere din februarie 2008 până în august 2009, când au murit şase persoane de origine romă.

Totuşi, Amnesty International consideră că crimele contra comunităţilor de romi rămân a fi o problemă serioasă în Ungaria, deoarece nu sunt investigate adecvat şi eficient de forţele de ordine.

“La cinci ani de la crimele produse, persoanele de etnie romă din Ungaria nu sunt  protejate contra crimelor”, a menţionat Jezerca Tigani, Director Adjunct pentru Europa şi Asia Centrală.   “Acest verdict trebuie să fie un semnal de alarmă în ceea ce priveşte discriminarea romilor şi nepedepsirea celor care se fac vinovați.”

Curtea i-a condamnat pe Zsolt Peto şi fraţii acestuia, Arpad şi Istvan Kiss, la închisoare pe viață, iar pe Istvan Csontos, care a fost șoferul acestora, la 13 ani de închisoare.

În total au avut loc nouă atacuri, s-au tras focuri de armă și s-au aruncat cocktailuri Molotov în 9 localităţi. Șase oameni au murit, mai multe persoane au fost rănite, iar casele acestora, incendiate. Tribunalul a stabilit că aceste crime au fost săvârșite în mod premeditat și cu deosebită cruzime, motivația fiind  rasistă. Astfel un băiețel de cinci ani, de exemplu, a fost împușcat în spate, în timp ce încerca să fugă, iar o altă victimă a fost ucisă în timp ce dormea.

În raportul AI se menţionează că victimele nu beneficiază de suport legal sau consiliere.  Codul Penal Ungar nu califică explicit crimele cu motivaţie rasistă.  “Autorităţile nu întreprind suficiente măsuri pentru a preveni crimele contra comunităţilor de romi”, a menţionat  Jezerca Tigani. “Guvernul trebuie să introducă mecanisme de investigare a acestor crime, iar forţele de ordine trebuie instruite pentru a identifica şi investiga aceste crime, şi a le face publice. ”

În August 2012 Partidul de extremă dreapta Jobbik, însoţit de alte câteva grupări paramilitare rasiste, au desfăşurat un marş în localitatea Devecser. Ei au aruncat cu pietre şi muniţii în casele romilor, iar forţele de ordine prezente nu au intervenit. În aceeaşi lună, un grup de persoane, îmbrăcaţi în negru, au intimidat romii din localitatea Cegléd, proferând slogane rasiste şi ameninţându-i cu moartea.

În Martie 2011, grupări paramilitare au mărşăluit timp de o lună în localitatea  Gyöngyöspata.