Petition|

Bulgaria trebuie să protejeze persoanele LGBTI de crime din ură şi discriminare

LGBT Bulgaria

Crima în bază de ură este o formă gravă a discriminării. Victimele acestor crime sunt selectate de făptaşi în baza unor caracteristici identitare reale sau percepute, aşa ca etnia, religia, orientarea sexuală sau genul.

În Bulgaria, atacurile, violurile şi omorurile ce vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI)  sunt inadecvat investigate şi judecate.  În pofida angajamentelor pe care şi le-a asumat Bulgaria de a combate toate formele de discriminare în conformitate cu standardele internaţionale şi regionale în domeniul drepturilor omului, contextul local este astăzi ineficient în stoparea crimelor în bază de ură homofobă şi transhobică.

Codul Penal în vigoare oferă protecţie împotriva violenţei motivate, de exemplu, de etnie sau religie. Totuşi, codul nu prevede explicit alte caracteristici protejate, aşa ca orientarea sexuală, gen sau dizabilitate, care pot servi drept temei pentru săvârşirea crimelor din ură. În cel mai bun caz, crimele homofobe şi transfobice pot fi anchetate drept crime comise ca ”huliganism”. Însă, aspectele discriminatorii ale acestor crime, care le face diferite de crimele obişnuite, sunt ignorate.

Actualmente, Codul Penal este revizuit. Cel mai recent proiect de cod, care încă este discutat de grupurile de lucru create de Ministerul Justiţiei, include ”orientarea sexuală”, dar nu dizabilitatea şi genul printre caracteristicile persoanei protejate de discriminare.

Autorităţile bulgare trebuie să se asigure că noul Cod Penal interzice toate crimele săvârşite din motive de ură şi include genul şi dizabilitatea în lista caracteristicilor persoanei în baza cărora crimele pot fi săvârşite.

CEREŢI Ministerului Justiţiei din Bulgaria să reacţioneze imediat pentru a asigura protecţie persoanelor LGBTI împotriva violenţei şi discriminării motivate de ură.

Semnează petiţia şi astfel vei proteja persoanele LGBTI de crimele în bază de ură şi discriminare!

Stimată Dna. Ministru,

Fiecare persoană este în drept să se bucure de protecţia drepturilor sale, care includ dreptul de a nu fi discriminat în baza orientării sexuale şi identităţii de gen. Acest drept al omului este clar definit în actele normative internaţionale şi regionale pe care Bulgaria le-a ratificat şi pe care nu poate să nu le respecte.

În Bulgaria persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI) sunt ţinta atacurilor din cauza orientării lor sexuale sau identităţii de gen reale sau percepute. Crimele din ură homofobice şi trasfobice sunt forme grave ale discriminării. Însă legislaţia bulgară nu oferă nicio protecţie împotriva acestor crime care sunt inadecvat investigate şi judecate.

Eu vă îndemn să vă asiguraţi că orientarea sexuală şi identitatea de gen, la fel ca alte motive de discriminare ca dizabilitatea, sunt incluse în noul Cod Penal ca motive în baza cărora o crimă din ură poate fi săvârşită.

Cu respect,

Act now! Sign the petition