Petition|

Dreptate pentru Rasul Kudaev!

rasul_kudaev_720x400_scris

Fotografiile lui Rasul Kudaev, făcute înainte și după arestarea lui de către poliția rusă, sunt atât de diferite, încât este greu de crezut că în imagini este unul şi acelaşi om.

El a ajuns în această stare după ce a fost torturat ca să recunoască o crimă pe care el susţine că nu a comis-o.
Din păcate, acesta nu este un caz unic în Rusia. Şi autorităţile Caucazului de Nord  încalcă drepturile omului, bucurându-se de impunitate.

În cercetările sale, Amnesty International a constatat o situație stranie –  în primele câteva ore (și uneori zile) de arest, persoanele bănuite de terorism nu puteau fi vizitate de avocați și nici de reprezentanții legali ai acestora.  De cele mai multe ori, rudele nu erau informate despre locul aflării persoanelor arestate, iar în unele cazuri, autorităţile refuzau să confirme arestarea acestora.

Persoanele arestate riscă să fie torturate în special în primele zile. Accesul persoanelor supuse torturii în detenţie, la servicii medicale este foarte limitat sau chiar nul, iar investigaţiile în cazul acuzaţiilor de tortură practic nu sunt finalizate.

Şi tu poţi susţine drepturile omului în Rusia, semnând petiţia de mai jos, în format on-line sau expediind-o semnată prin poşta, fax sau electronic.

Nu uitați să ne anunțați și pe noi despre acțiunile dvs. la adresa: campaigner@amnesty.md

Țukanov Aleksei Nikolaevici
                                                                           Direcţia Procuraturii Generale pe Regiunea
                                                                           Caucazului de Nord
                                                                           str. Kozlova 5, casa 52/14
                                                                           Piatigorsk, Regiune Stavropol
                                                                           Federația Rusă
                                                                           Fax: +7 8793 97 36 94
                                                                           Email: ugpskfo@rambler.ru

Stimate dl. Procuror,

Rasul Kudaev, fost deţinut al închisorii Guantanamo Bay şi eliberat în 2004 fără să-i fie înaintate nici un cap de acuzaţie, a fost arestat la 25 octombrie 2005 de către forţele de securitate ruse, fiind suspectat de participarea la un atac armat contra clădirilor guvernamentale din or. Nalchik, Federaţia Rusă. După ce a fost luat sub arest, poliția l-a torturat pentru a extrage ”auto-confesiunea” vinovăției sale. Martorii oculari, fotografiile şi documentele medicale susțin acuzațiile de tortură, deși Rasul Kudaev întotdeauna s-a declarat nevinovat.

Mărturiile obținute în urma torturii ar putea fi fundamentul sentinței care ar viola dreptul la proces un echitabil, consacrat în dreptul internațional, cât şi în Constituția Federației Ruse. În ciuda mai multor plângeri la Procuratură, investigația presupuselor acte de tortură au fost respinse. Mai mult ca atât, curtea de asemenea a luat în considerație mărturisirile făcute de alţi deţinuţi care-l acuzau pe Rasul, deși declarațiile date au fost mai târziu retrase de însuși deţinuţii presupuşi martori, care au reclamat că la rândul său au fost supuși torturii.

Ancheta pe cazul lui Rasul Kudaev urmează să fie finisată anul acesta, încă nu este prea târziu ca dreptatea să fie restabilită. Vă rugăm să faceți tot posibilul ca, în calitate de Şef al Direcţiei Procuraturii Generale pe Regiunea Caucazului de Nord, să:

• asiguraţi că probele obținute în urma folosirii torturii în privința lui Rasul Kudaev şi altor deținuți în dosarul ”Nalchik” să fie luate în considerație la evaluarea probelor în etapa finală a procesului.

• ordonați începerea unei investigaţii efective şi independente pentru anchetarea acestor acuzaţii, şi pentru identificarea şi aducerea în fața justiţiei a tuturor celor care se fac vinovați.

Noi credem că astfel de acţiuni vor fi esenţiale pentru consolidarea sistemului de justiție penală rusă şi lupta împotriva impunităţii a organelor de securitate, cu referire la încălcările Drepturilor Omului. Acest lucru, la rândul său, va contribui la realizarea stabilităţii şi sporirea securităţii în Caucazul de Nord.

Cu respect,