Petition|

Opriți evacuările forțate ale locuitorilor din Baia Mare!

20130812_roma_eviction_baia_mare_buldozer_720_400

Craica este una din cele mai mari așezări neformale cu locuitori de origine romă din Baia Mare pe care reprezentanții Amnesty International i-au vizitat de mai multe ori începând cu decembrie 2010.

Autoritățile locale din Baia Mare au făcut publice planurile de a evacua sute de locuitori din Craica și alte locații din oraș începând cu iulie 2010. Viceprimarul de atunci a anunțat despre planurile de muta locuitorii într-o zonă industrială de la marginea orașului în condițiile în care lipseau orice garanții în conformitate cu standardele internaționale din domeniul Drepturilor Omului. În augus 2011 actual primar al orașului făcea public planurile administrației de a evacua sute de romi și alte persoane din familii dezavantajate fără acte de identitate și înregistrați în Baia Mare din patru locații și să-i trimite la locurile lor de origine. În urma protestelor vehemente din partea ONG naționale și internaționale, inclusiv și a Ambasadei SUA din București — aceste planuri au fost abandonate.

În mai – iunie 2012, autoritățile municipale din Baia Mare au evacuat în jur de 500 de locuitori din Craica și i-au mutat în fosta clădire  fabrici chimice CUPROM în condiții de trai inadecvate. Restul celor rămași (în jur de 500 de persoane) au continuat să trăiscă și mai departe în Craica.

La 2 august 2013 — 30 de familii au primit ordine de demolare emise de poliția locală. În aceste ordine autoritățile informează rezidenții de faptul  neavând acte de proprietate asupra locuințelor ocupate — acestea trebuie să fie demolate până pe 5 august, iar neconformarea cu aceste ordine va avea ca efect demolarea caselor de către administrația publică locală. Rezidenților din Craica le a mai fost comunicat că dacă își vor demola ei singuri casele li se va permite să-și construiască noi case într-o altă zonă a orașului. Trei familii s-au conformat, iar alte 15 case au fost distruse de buldozerele sosite în dimineața de 5 august. Toți locuitorilor evacuați nefiindu-le puse la dispoziție până acest moment locuințe alternative.

Situația rămâne a fi tensionată, alte 15 familii urmând a fi evacuate în cel mai apropiat timp. Ajută-ne să oprim aceste evacuări forțate.

Semnează petiția de mai jos iar noi vom avea grijă să transmitem mesajul tău primarului din Baia Mare și Prim-ministrului României.

în atenția:
Cătălin Cherecheș
Primarul mun. Baia Mare
Str. Gh. Sincai nr. 37, etaj 1, cam. 9
Baia Mare,
România
copie:
Victor Ponta
Prim-ministru
Piața Victoriei nr. 1
București,
România

NU EVACUĂRILOR FORȚATE!!

Domnule primar,
Sunt șocat să aflu că familiile rome din așezarea Craica, orașul Baia Mare, se află în pericol iminent de a fi forțat evacuate din nou.

La data de 2 august 2013 aproximativ 30 de familii au primit ordine prin care li s-a cerut să evacueze casele până pe 5 august 2013. În jur de 15 case au fost complet demolate pe 5 august, restul familiilor urmând a fi evacuate în orice moment.

În 2012 autoritățile locale din Baia Mare au mai făcut o tentativă de a evacua locuitorii din Craica. Oamenii și familiile evacuate au fost strămutate într-una din clădirile fostei fabrici chimice CUPROM în condiții inadecvate. Cu toate acestea circa 500 de oameni, jumătate din numărul total, au continuat și după 2012 să trăiască mai departe în Craica.

Locuitorii din Craica trăiesc de mai mult de trei ani cu frica de a fi evacuați forțat care iar putea arunca într-o continuă sărăcie și condiții precare de trai. Până la acest moment autoritățile locale au demonstrat puțin, dacă nu deloc, respect față de dreptul la locuință adecvată – inclusiv dreptul de a fi protejați de la evacuări forțate – a locuitorilor din Craica. Autoritățile locale au făcut la fel de puțin ca să se asigure că cetățenii de origine romă din Baia Mare sunt protejați de la evacuări forțate, iar cei care se fac vinovați de aceste violări ale drepturilor omului să fie trași la răspundere.

Vă îndemn ca în calitate de primar de Baia Mare să faceți tot posibilul ca  autoritățile administrației publice locale din Baia Mare să oprească imediat toate evacuările și demolările de case ale tuturor locuitorilor din Craica și să asigure cu locuință alternativă pe toți cei deja evacuați.

Vreau să reamintesc autorităților din Baia Mare că orice evacuare a oricăror comunități, inclusiv din Craica, trebuie să executată doar ca ultimă măsură și în conformitate cu standardele internaționale pentru Drepturile Omului.

În final fac apel la autoritățile băimărene să facă tot posibilul ca noi evacuări forțate să nu mai aibă loc, și în paralel să fie organizate consultații autentice cu comunitățile afectate pentru a identifica alternativele practice la evacuări și relocații în conformitate cu cerințele internaționale ale Drepturilor Omului, până când locuințe alternative nu vor fi puse la dispoziția tuturor persoanelor afectate.

Cu respect,

Act now! Sign the petition

Petition signatures are currently closed

Comments are closed.