APĂRĂTORII DREPTURILOR OMULUI

Matopeni

Atacurile asupra activiștilor pentru drepturile omului, au atins un punct de criză, la nivel global

Amnesty International lansează o nouă campanie globală, „Curajul”, pentru a opri valul de atacuri împotriva celor care apără drepturile omului.

Numărul  Apărătorilor Drepturilor Omului (ADO), care au fost omorâți a crescut de la 156 în 2015 la 281 în 2016.

ADO se confruntă cu un atac global fără precedent, pe fondul retoricii demonizatoare, a presiunilor asupra societății civile și a controlului agresiv.

Lideri comunitari, avocați, jurnaliști și alți apărători ai drepturilor omului din întreaga lume se confruntă cu persecuția, intimidarea și violența fără precedent, avertizează Amnesty International, lansând o nouă campanie globală, prin care solicită încetarea atacurilor împotriva persoanelor ce luptă cu nedreptatea.

„De la președintele Putin și până la președintele Xi și președintele el-Sisi, lideri de pe toate continentele dezmembrează din ce în ce mai mult, fundamentul necesar unei societăți libere, echitabile și egale. Restricționându-le dreptul de a protesta, controlându-i agresiv și hărțuindu-i, amenințându-i și atacându-i, guvernele limiteaza oxigenul celor care încercă să ne apere drepturile ”

În cadrul raportului cu genericul “Apărătorii drepturilor omului amenințați – spațiu limitat pentru societatea civilă”, publicat astăzi la lansarea noii campanii, Amnesty International descrie în detalii pericolele fără precedent cu care se confruntă cei ce luptă pentru apărarea drepturilor omului. Acest fenomen devine tot mai ingrijorător, astfel în anul 2016 au fost înregistrate 281 cazuri de omor a persoanelor, apărători ai drepturilor omului, ceea ce reprezintă o creștere față de anul 2015 – 156 persoase ucise, potrivit unor dovezi ale ofițerilor Front Line Line Defenders.

Liderii autoritari care își doresc restricționarea drepturilor omului, vor să ne facă să credem că au intenții bune, dar nu este chiar așa. Cei care ne apără drepturile noastre, sunt cei care se confruntă cu persecutările, pentru că îndrăznesc să o facă. Acum, în 2017, situația apărătorilor drepturilor omului a ajuns într-un punct de criză din cauza măsurilor adoptate de statele abuzive „, a declarat Salil Shetty.

Arsenalul folosit împotriva apărătorilor drepturilor omului

Combinația dintre supravegherea intensivă, noile tehnologii, abuzul de legi și represalii împotriva protestelor pașnice au creat un nivel de pericol fără precedent pentru activiștii pentru drepturile omului, avertizează raportul.

Printre tendințele vizibile se enumeră utilizarea intensă a noilor tehnologii și supravegherea online.

Activiștii pentru drepturile omului, emigranți din Bahrain, sunt urmăriți de către guvernul lor, care folosește spyware, iar guvernele din întreaga lume cer companiilor să dezvăluie anumite coduri, fără a se gândi la consecințe. În Marea Britanie, de exemplu, poliția a pus sub supraveghere unii jurnaliști pentru a le identifica sursele.

În țări precum Mexic și Rusia, rețelele trollilor generează din ce în ce mai multe campanii de dezinformare, pentru a discredita și a stigmatiza ADO, precum și unii jurnaliști.

Astfel, arsenalul deja periculos utilizat în scop de  reprimare a activității ADO este completat cu noi instrumente, inclusiv crime și dispariții forțate, represalii împotriva dreptului la protest pașnic și utilizarea abuzivă a legilor penale, civile și administrative, pentru a perscuta ADO.

Amnesty International a constatat că, în 2016:

• În cel puțin 22 de țări oamenii au fost uciși pentru că au protestat pașnic pentru drepturile omului;
  • În 63 de țări, oamenii s-au confruntat cu campanii murdare de denigrare;
  • În 68 de țări, mai multe persoane au fost arestate sau reținute doar din cauza activității lor pașnice și
  • În 94 de țări mai multe persoane au fost amenințate sau atacate.

„Când nu-i amenință sau nu-i hărțuiește, guvernele încearcă să restricționeze deschis activitatea apărătorilor drepturilor omului, declarând deschis că activiștii sunt teroriști sau agenți străini. Acest lucru nu poate fi mai mult decât o minciună”, a spus Salil Shetty.

„Întrebarea este: Să privim pasiv cum puterea nimicește apărătorii drepturilor omului, care, în cele mai multe cazuri sunt ultima șansă de apărare a DO, a unei societăți libere și corecte? Sau să ne răsculăm?

Amnesty International lansează o nouă campanie globală pentru a-i „proteja pe cei curajoși»

Ca urmare a pericolelor fără precedent cu care se confruntă activiștii pentru drepturile omului, Amnesty International a lansat astăzi o nouă campanie, „Curajul”, chemând statele să recunoască munca legitimă a celor care activează pentru a apăra demnitatea inerentă și drepturile egale ale tuturor persoanelor și asigură libertatea și siguranța acestora.

Amnesty International cere guvernelor să-și pună în aplicare angajamentele față de Organizația Națiunilor Unite, care a adoptat Declarația privind apărătorii drepturilor omului, în 1998. Prin această declarație, statele semnatare trebuie să recunoască rolul-cheie și contribuția celor care apără drepturile omului și să stabilească măsuri eficiente pentru a-i proteja.

Campania globală va evidenția cazurile persoanelor care se confruntă cu un pericol iminent, datorită activității lor în domeniul drepturilor omului și va face lobby, exercitând presiuni asupra guvernelor și factorilor de decizie, pentru a consolida cadrul juridic. Amnesty International va continua, de asemenea, să investigheze atacurile împotriva activiștilor și să lucreze împreună cu comunitățile locale și cu campaignerii pentru a mobiliza oamenii să acționeze.

„De la Frederick Douglass până la Emmeline Pankhurst, Rosa Parks, B.R. Ambedkar și Nelson Mandela, istoria este plină de povestiri despre oameni obișnuiți, care au refuzat să accepte status quo și au luptat pentru dreptate”, a spus Salil Shetty.

„Acest spirit de curaj este încă în prezent. Indiferent dacă este vorba de Malala Yousafzai sau Chelsea Manning. Există oameni, aici și acum, care își riscă viața pentru noi».

„Fără curajul lor, lumea noastră este mai puțin echitabilă, mai puțin dreaptă și mai puțin egală. De aceea, astăzi, cerem tuturor – nu doar liderilor mondiali – să fie de partea apărătorilor drepturilor omului și să îi protejeze pe cei curajoși».

Raportul „Apărătorii Drepturilor Omului sunt în pericol” aici