Postare blog|

Ce este criptarea și cum ne ajută să ne protejăm atunci când comunicăm online

cb49b15037ee9c7db8c7de29f7919ec70d46051b

Ce este criptarea?

Criptarea este o modalitate sigură care ne ajută ca mesajele noastre text, e-mailurile, apelurile telefonice și chat-urile video să nu poată fi accesate de oricine. Atunci când mesajele sunt criptate, pot fi interceptate doar ca un șir lung de caractere aleatorii.

Ce este criptarea end-to-end?

Atunci când mesajele sunt criptate, se utilizează o cheie secretă pentru a decripta textul. Foarte des, cu alte forme de criptare, această cheie este deținută de compania care furnizează servicii cum ar fi e-mail sau site-urile web. Criptarea end-to-end, presupune că fiecare persoană deține cheia mesajelor sale, astfel încât, comunicarea rămâne privată între persoanele ce expediază mesaje online.

Ce alte forme de criptare ar putea fi folosite?

Aplicațiile care nu oferă criptare end-to-end oferă de obicei „criptare transport”. Aceasta protejează datele atâta timp cât acestea “călătoresc” într-o rețea. Totuși, aceste date sunt decriptate odată ce ajung pe serverul companiei care furnizează serviciul, deoarece compania deține cheia de criptare. Aceasta înseamnă că guvernele pot obliga compania să ofere informații private ale utilizatorilor săi.

De ce este importantă criptarea end-to-end?

Acest tip de criptare este importantă deoarece protejează datele dvs. personale chiar și atunci când trece prin serverele companiei. Ceea ce înseamnă că compania nu este capabilă să vă decripteze mesajele pentru a vedea conținutul acestora. Recent, a apărut o informație că Yahoo a permis oficialilor americani să scaneze sute de milioane de conturi YahooMail. Acest lucru s-ar putea întâmpla cu ușurință și cu mesajele online, dacă nu sunt criptate end-to-end.

Cine poate vedea mesajele dacă acestea nu sunt criptate?

Pe măsură ce oamenii comunică tot mai mult pe online, guvernele și alte autorități din întreaga lume încearcă să intercepteze aceste mesaje pentru a monitoriza activitățile oamenilor. De asemenea există riscul ca aceste mesaje să fie interceptate de către hackeri, dar și infractori cibernetici, cu scopul de a obține date personale cum ar fi informații despre carduri bancare și altele.

Care sunt companiile cu cea mai bună criptare si viceversa?

Au fost evaluate 11 companii din spatele celor mai populare aplicații de mesagerie, din punct de vedere a politicilor și practicilor de criptare. Nu am evaluat alte aspecte legate de confidențialitatea aplicațiilor sau securitatea lor la nivel global. Doar trei dintre cele 11 oferă criptare end-to-end în mod implicit pentru toate aplicațiile lor.

Una dintre cele trei companii este Facebook, care deține Facebook Messenger și WhatsApp și este una dintre cele mai transparente în ceea ce privește acțiunile pe care le ia; cu toate acestea, chiar și Facebook mai are de lucrat la capitolul securitate.

Compania chineză Tencent a fost clasată ca fiind compania care cel mai puțin oferă securitate utilizatorilor săi, urmată de Blackberry și Snapchat.

Aplicația non-profit, Signal, este considerată de mulți experți în securitatea cibernetică a fi standardul de aur din punct de vedere al securității.

Ce spun guvernele despre criptare?

Criptarea protejează informațiile noastre online, dar unele guverne nu doresc să o folosim. În 2015, premierul britanic David Cameron s-a adresat mai multor conducători de stat întrebându-i, dacă, aceștia vor să permită un mijloc de comunicare între oameni pe care nu îl vor putea controla.

Unele țări, inclusiv Pakistan, India, Turcia și China au adoptat deja legislația care restricționează accesul și utilizarea criptării. Experții în securitate au subliniat că, dacă guvernele reușesc să preseze companiile să construiască „backdoors” în aplicațiile lor, aceste “backdoors” ar putea fi folosite și de alte guverne, hackeri și infractori cibernetici.

Criptarea ajută teroriștii și criminalii?

Guvernele susțin că în cazul criptării informațiilor, companiile încurajează tot mai mult teroriștii și criminalii să comunice online. Astfel, guvernele nu pot intercepta mesajele expediate de către aceștia pentru a împiedica infracțiuni ulterioare.

Principalul motiv pentru care guvernele încearcă să oprească criptarea este că aceasta este o barieră care împiedică monitorizarea tuturor datelor personale. Dar mulți experți în securitate vă vor spune că interzicerea anumitor tipuri de criptare nu va opri criminalii să utilizeze tehnologia de criptare, care este disponibilă și gratuită; va slăbi doar securitatea pentru ceilalți utilizatori care respectă legea.

În plus, criptarea nu împiedică autoritățile să efectueze supravegheri specifice. Guvernele dispun de o serie de instrumente pentru aceasta, inclusiv analizarea metadatelor și a informațiilor despre locație.

Comentariile sunt închise