O nouă platformă interactivă online este destinată creșterii gradului de conștientizare cu privire la viol

HRE Module on VAW_banner

Noul instrument inovator și interactiv din mediul online lansat astăzi va contribui la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la viol ca o încălcare a drepturilor omului și la provocarea stereotipurilor omniprezente în societate, a declarat Amnesty International de Ziua Internațională a Eliminării Violenței Împotriva Femeilor.

Extras direct dintr-un caz din viața reală, „Violența Împotriva Femeilor: Consimțământ”, este un set de instrumente educaționale care se bazează pe o hotărâre istorică a Curții Europene pentru Drepturile Omului despre o femeie supraviețuitoare a violului căreia i s-a refuzat protecția și accesul la justiție.

„Participanții vor parcurge mai multe obstacole șocante pe care supraviețuitorii violului le întâmpină în lupta lor pentru justiție, cum ar fi învinuirea victimelor, prejudecățile și investigațiile defectuoase care se concentrează asupra lipsei de rezistență din partea victimei, mai degrabă decât asupra absenței consimțământului.”

„Procesul de studiere poate fi distractiv, chiar și atunci când învățați despre încălcarea drepturilor omului. Acest instrument ușor de utilizat, va contribui la sporirea cunoștințelor privind violența sexuală și violul ca o încălcare gravă a drepturilor omului și va implica mai mulți oameni, inclusiv tineri în campania împotriva violului.”

Finalizarea modulului durează aproximativ 15 minute. Participanții la curs se pot consulta cu un expert juridic prin chat-bot pentru a afla mai multe despre importanța consimțământului sexual și violul ca o încălcare a drepturilor omului.

Este șocant, dar doar nouă țări din Spațiul Economic European (SEE) recunosc că sexul fără consimțământ este nu altceva decât viol. Concentrarea asupra rezistenței și violenței, mai degrabă decât asupra consimțământului, are un impact nu numai asupra raportării violului, ci și asupra gradului mai mare de conștientizare cu privire la violența sexuală, ambele fiind aspecte esențiale în prevenirea violului și combaterea impunității.

„Acest modul ajută participanții la curs să scape de percepțiile comune ale violului, precum că o femeie va striga pentru ajutor, va opune rezistență și va țipa. Realitatea este că violul nu arată întotdeauna așa. Supraviețuitoarele agresiunilor sexuale adesea se blochează, ele pot pierde capacitatea de a rezista sau de a înțelege ce se întâmplă cu ele”, a declarat apărătorul drepturilor femeilor și creatorul ilustrațiilor puternice pentru modul, Tatiana Zelenskaya.

„Educația ce ține de drepturile omului și consimțământ este esențială pentru a garanta că femeile sunt mai bine protejate de viol, iar fetele nu vor trebui să crească întrebându-se dacă violul este vina lor sau să se îndoiască că făptașii vor fi judecați.”

Dați click aici pentru a accesa platforma: https://www.eduworkout.org/en

Pentru mai multe informații sau pentru a aranja un interviu, contactați-ne la adresa press@amnesty.org.

Context

Modulul „Violența Împotriva Femeilor: Consimțământ” se bazează pe cazul E.B. împotriva României, de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Curtea a decis că România nu a investigat și nu a urmărit penal eficient o plângere privind violul și a încălcat dreptul de a nu fi  torturat și alte rele tratamente și dreptul la viață privată.

Este disponibil în prezent atât în limba rusă, cât și în limba engleză.

Modulul este al treilea dintr-o serie care include, de asemenea, module privind dreptul la libertatea de întrunire pașnică.

Adaugă comentariu