Amnesty International Moldova

Amnesty International este o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni angajată să apere pe cei cărora li s-a refuzat dreptatea sau libertatea.

Media: |

Un nou raport demonstrează că, companiile farmaceutice de top, producătoare de vaccinuri anti-Covid-19 alimentează criza fără precedent în domeniul drepturilor omului

covid 23.09
  • AstraZeneca, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, Novavax și Pfizer au refuzat să participe la inițiative de mărire a ofertei globale de vaccinuri
  • Mai puțin de 1% dintre persoanele din țările slab dezvoltate sunt complet vaccinate, comparativ cu 55% în țările înalt dezvoltate
  • BioNTech, Moderna și Pfizer urmează să câștige 130 de miliarde de dolari SUA până la sfârșitul anului 2022
  • Amnesty International face un apel public de livrare a 2 miliarde de vaccinuri țărilor slab dezvoltate și celor cu venituri medii până la sfârșitul anului.

Șase companii care au lansat vaccinul Covid-19 alimentează o criză fără precedent a drepturilor omului prin refuzul lor de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală și de a împărtăși tehnologia vaccinului, majoritatea nereușind să acorde prioritate livrărilor de vaccin către țările mai sărace, a declarat Amnesty International.

Într-un nou raport,  O doză dublă de inegalitate: companiile farmaceutice și criza vaccinurilor Covid-19, organizația a evaluat șase dintre companiile care controlează soarta a miliarde de oameni: AstraZeneca plc, BioNTech SE, Johnson & Johnson, Moderna, Inc., Novavax, Inc. și Pfizer, Inc. Raportul descrie o situație groaznică a unei industrii care nu respectă drepturile omului.

„Vaccinarea la nivel global este singura noastră soluție pentru această criză. Ar trebui să consideram aceste companii, care au creat vaccinurile atât de repede, ca eroi. Dar, în schimb, spre rușinea și durerea noastră colectivă, blocajul intenționat de a transfera cunoștințele de către Big Pharma, precum și favorizarea statelor înalt dezvoltate a creat o lipsă de vaccin total previzibilă și devastatoare pentru mulți alții”, a declarat Agnès Callamard, secretara Amnesty International General.

„Acest fapt a reînnoit crize în America Latină, Africa și Asia, forțând sistemele medicale până la limită și provocând zeci de mii de decese săptămânal care ar fi putut fi prevenite. În multe țări slab dezvoltate, nici măcar lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele din grupul de risc nu au primit vaccinul. ”

„În contextul acestor inegalități grave, BioNTech, Moderna și Pfizer vor câștiga împreună circa 130 miliarde de dolari SUA până la sfârșitul anului 2022. Profiturile nu ar trebui niciodată să fie prioritare vieților”.

Neîndeplinirea responsabilităților legate de drepturile omului

Pentru a evalua răspunsul lor la criză, Amnesty International a analizat politica în domeniul drepturilor omului a fiecărei companii, structura de stabilire a prețurilor vaccinurilor, dosarele lor privind proprietatea intelectuală, schimbul de cunoștințe și tehnologie, distribuirea corectă a dozelor disponibile de vaccin și transparența. Organizația a constatat că, în măsură diferită, cei șase dezvoltatori de vaccinuri și-au încălcat responsabilitățile privind drepturile omului.

Din 5,76 miliarde de doze administrate în întreaga lume, un volum neînsemnat de 0,3% a mers în țări cu venituri mici, peste 79% mergând în țări cu venituri medii și mari. Contrar solicitărilor de a stabili priorități și de a colabora cu instituția COVAX, instrumentul internațional care vizează asigurarea unei alocări corecte a vaccinurilor la nivel mondial, unele dintre companiile evaluate au continuat să aprovizioneze cu vaccinuri statele despre care se știe că le stochează.

Toate companiile evaluate au refuzat până acum să participe la inițiative coordonate la nivel internațional menite să stimuleze oferta globală prin schimbul de cunoștințe și tehnologie. Aceștia s-au opus, de asemenea, propunerilor de suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală, precum derogarea de la regulile de proprietate intelectuală legate de comerț (TRIPS) ale Organizației Mondiale a Comerțului, propusă de India și Africa de Sud.

Alte constatări includ:

  • Pfizer și BioNTech au livrat până acum Suediei de nouă ori mai multe vaccinuri decât tuturor țărilor cu venituri mici combinate – mai puțin de 1% din producția lor până acum. Prețurile ridicate înseamnă că aceste companii urmează să obțină venituri de peste 86 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022.
  • Moderna nu a livrat încă nicio singură doză de vaccin într-o țară cu venituri mici, a furnizat doar 12% din vaccinuri către țările cu venituri sub medie, și nu va livra marea majoritate a comenzilor sale pentru COVAX până în 2022. Prețurile mai ridicate înseamnă că urmează să câștige peste 47 de miliarde de dolari în venituri până la sfârșitul anului 2022
  • Johnson & Johnson a dezvoltat singurul vaccin cu doză unică din lume și îl vinde la preț de cost de producție, cu toate acestea, nu își va îndeplini marea majoritate a angajamentelor față de COVAX și Uniunea Africană până în 2022. De asemenea, aceștia au refuzat să acorde o licență unui producător canadian care s-a oferit să producă încă câteva milioane de doze.
  • Astrazeneca a livrat cele mai multe vaccinuri țărilor cu venituri mici, vinde la preț de cost de producție și a eliberat benevol câteva licențe altor producători. Cu toate acestea, a refuzat să-și partajeze în mod deschis cunoștințele și tehnologia cu inițiativele OMS și s-a opus derogării TRIPS.
  • Novavax nu a fost încă aprobat pentru utilizare, dar în prezent intenționează să furnizeze aproape două treimi din producția sa pentruCOVAX. Cu toate acestea, ca și alții, a refuzat să împărtășească cunoștințele și tehnologia sa și s-a opus derogării TRIPS.

 

În pofida faptului că majoritatea companiilor care primesc miliarde de dolari în finanțare guvernamentală și comenzi în avans, dezvoltatorii de vaccinuri au monopolizat proprietatea intelectuală, au blocat transferurile de tehnologie și au făcut lobby agresiv împotriva măsurilor care ar extinde producția globală a acestor vaccinuri. Inacțiunea lor continuă a cauzat prejudicii drepturilor omului suferite de miliarde de oameni care încă nu au acces la un vaccin Covid-19 care salvează vieți.

Numărătoare inversă de 100 de zile

„Au mai rămas 100 de zile până la sfârșitul anului. Solicităm statelor și companiilor farmaceutice să-și schimbe drastic cursul și să facă tot ce este necesar pentru a livra 2 miliarde de vaccinuri în țările cu venituri mici și medii începând din acest moment. Nimeni nu ar trebui să petreacă încă un an suferind și trăind cu frică ”, a spus Agnès Callamard.

„Au mai rămas 100 de zile până la sfârșitul anului. Solicităm statelor și companiilor farmaceutice să schimbe drastic cursul și să facă tot ce este necesar pentru a livra 2 miliarde de vaccinuri în țările cu venituri mici și medii începând de acum. ”

– Agnès Callamard, secretara generală

În paralel cu publicarea raportului, Amnesty International lansează o campanie globală – susținută de Organizația Mondială a Sănătății și Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului – pentru a responsabiliza statele și Big Pharma. Numărătoare inversă de 100 de zile: 2 miliarde de vaccinuri Covid-19 acum! (The 100 Day Countdown: 2 billion Covid-19 vaccines now!) solicită îndeplinirea obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 40% din populația țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului. Solicităm statelor să redistribuie de urgență sutele de milioane de doze în exces stocate în prezent și ca dezvoltatorii de vaccinuri să se asigure că cel puțin 50% din dozele produse se îndreaptă către aceste țări. Dacă statele și companiile farmaceutice își continuă cursul actual, Covid-19 nu va avea sfârșit.

„Înarmate cu miliarde de dolari din banii contribuabililor și cu expertiza instituțiilor de cercetare, companiile farmaceutice au jucat un rol esențial în dezvoltarea vaccinurilor care salvează vieți. Dar acum ei trebuie să ia măsuri imediate pentru a oferi mai multor miliarde de oameni șansa de a fi vaccinați. Pentru a realiza o distribuire echitabilă și rapidă, dezvoltatorii de vaccinuri trebuie să acorde prioritate livrărilor către țările care au cea mai mare nevoie de ele și să își suspende drepturile de proprietate intelectuală, să își împărtășească cunoștințele și tehnologia și să instruiască producătorii calificați pentru a crește producția de vaccinuri Covid-19 „, a declarat Agnès Callamard.

„Vaccinurile contra Covid-19 trebuie să fie disponibile imediat și accesibile tuturor. Guvernele și companiile farmaceutice pot să facă acest lucru real. Avem nevoie de lideri precum președintele Biden, care să pună miliarde de doze la dispoziție și să le livreze, altfel angajamentele sunt doar un alt gest gol și viețile vor fi pierdute în continuare ”.

– Agnès Callamard

Amnesty International solicită, de asemenea, statelor să se asigure că echipamentele medicale și medicamentele sunt disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea. Acestea trebuie să adopte legi și politici pentru a se asigura că, companiile farmaceutice respectă standardele drepturilor omului.

Amnesty International a abordat fiecare companie înainte de publicarea raportului. Cinci companii – AstraZeneca, Moderna, Pfizer, BioNTech și Johnson & Johnson – au răspuns. Companiile recunosc că distribuția corectă și echitabilă, în special în țările cu venituri mici, este esențială, dar toate companiile nu au reușit să realizeze aceste aspirații și să își îndeplinească responsabilitățile în materie de drepturi ale omului.

Context

Raportul Amnesty International nu a evaluat în detaliu companiile rusești și chineze care produc miliarde de doze, deoarece aceste companii dezvăluie mai puține informații corporative. Această lipsă de transparență face imposibilă efectuarea unei evaluări complete. Cu toate acestea, la fel ca orice companie, ele au și responsabilități în domeniul drepturilor omului. Nici ele nu și-au distribuit vaccinurile în mod echitabil, rezervând majoritatea dozelor pentru consumul intern și nu au reușit să se alăture grupurilor de schimb de cunoștințe și tehnologii.

Datele privind distribuția vaccinurilor, producția planificată și previziunile de venituri pentru fiecare companie au fost dobândite de la Airfinity, o companie de  date științifice. Datele privind ratele de vaccinare în diferite țări au fost preluate din Our World In Data.

Folosind date din aceste surse, Amnesty a calculat că încă 1,2 miliarde de persoane din țările cu venituri mici și medii ar trebui vaccinate până la sfârșitul anului pentru a îndeplini obiectivul OMS de a vaccina 40% din populația din aceste țări. Pentru aceasta ar fi necesar peste 2 miliarde de vaccinuri. Dacă doar 50% din producția mondială de vaccinuri planificată până la sfârșitul anului ar fi distribuită țărilor cu venituri mici și medii, lor le-ar fi furnizate circa 2,6 miliarde de vaccinuri.

Adaugă comentariu