FĂRĂ JUSTIȚIE, FĂRĂ VIITOR – Raport la a 10-a aniversare de la evenimentele din aprilie 2009

IMG_8806

5 aprilie 2019

La data de 5 aprilie 2019, Amnesty International a lansat  Raportul cu genericul: „FĂRĂ JUSTIȚIE, FĂRĂ VIITOR. Raport la a 10-a aniversare de la evenimentele din aprilie 2009”. Cercetările au fost realizate de experții Amnesty International și reiterează problemele de system, evidenţiate de evenimentele din 7 aprilie 2009: condiţiile de detenţie inadecvate, eşecul procurorilor și a judecătorilor să examineze prompt şi eficient plângerile ce ţin de comportamentul poliţiei, eşecul de a-i sancționa pe poliţişti aflaţi sub investigare care rămân în funcţii chiar dacă sunt condamnaţi, practica pedepselor blânde pentru colaboratori de poliţie pe acte de tortură, lipsa mecanismului eficient de reabilitare a victimelor torturii, etc.  Toate acestea rezultă în impunitatea celor care comit actele de tortură şi rele tratamente, fapt confirmat şi de datele statistice oficiale.

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie. Procuratura Generale a înregistrat 108 plângeri. 58 au ajuns la judecată.

Mai multe rapoarte de monitorizare în domeniul drepturilor omului au documentat numeroase abuzuri comise de forțele de poliție în timpul acestor evenimente. CPT a vizitat Republica Moldova în iulie 2009 și a raportat “un număr deosebit de mare de alegații credibile și consistente privind tratamentul inuman sau degradat aplicat de forțele de poliție, în cadrul evenimentelor post electorale din aprilie 2009.”[1] În noiembrie 2009 și în aprilie 2012, Amnesty International a publicat două  rapoarte cu privire la evenimentele din aprilie 2009.[2]

Conform datelor cunoscute de Amnesty International, în toate cazurile, cu excepția a două (ambele în prezent în instanță), căile de atac disponibile la nivel național pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009 au fost epuizate. Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior, comandanți sau politicieni ori funcționari de stat responsabili de luarea de decizii operaționale și politice în acel moment.

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 le-au spus cercetătorilor Amnesty International că nu au rămas cu sentimentul că s-a făcut justiție. Victimele simt și în continuare că făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc. Acest lucru nu numai că perpetuează sentimentul că există impunitate pentru cei responsabili de acte de tortură, ci și subminează încrederea publică în sistemul actual de justiție penală din Moldova.

În acest moment, nu există o agenție independentă și specializată pentru investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradante aplicate de reprezentanții poliției și nu există intenția ca aceasta să fie creată. Cercetătorii Amnesty International recomandă crearea acesteia deoarece fără o așa instituție, nu există nicio certitudine că alegațiile de tortură și tratamente inumane și degradante din trecut și prezent vor fi vreodată investigate efectiv și societatea va avea sentimentul că s-a făcut justiție.
Unele victime ale evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse. Cu toate acestea, puține dintre aceste victime au sau au avut acces la expertiza medicală necesară și la programele de reabilitare. Cu excepția asistenței oferite de Centrul Memoria, nu există  nici un sistem menit să asigure reabilitarea victimelor torturii și nici o cale oficială sau o procedură oficială  pentru ca victimele să poată face față acestor probleme. Raportul mai menționează că victimele abuzurilor comise de poliție în timpul evenimentelor din aprilie 2009 nu au primit reparații adecvate și eficiente inclusiv garanții efective că încălcări similare nu se vor mai produce.
Unele dintre cazurile recente de tortură și rele tratamente, descrise de cercetătorii Amnesty International (de ex. Cazul Andrei Brăguță, Cazul Serghei Cosovan) demonstrează că fără a aborda problemele sistemice, tortura și tratamentul inuman și degradant nu pot fi eradicate în Moldova și, în consecință,  continuă să fie raportate cazuri noi, care se produc în locurile de detenție. Amnesty International recomandă acțiuni prompte, pentru a soluționa așa probleme stringente precum condițiile de detenție, lipsa unor dispoziții adecvate și suficiente privind asistența medicală  în sistemul penitenciar și absența unor protocoale clare de tratare a deținuților care au nevoi psihice și fizice specifice și condiții de tratament specifice.

Amnesty International mai recomandă statului RM să ia măsuri urgente pentru eradicarea impunității, inclusiv pentru persoanele vinovate de comiterea actelor de tortură și rele tratamente; să ofere victimelor reparații adecvate; să elaboreze și să pună în aplicare un mecanism clar și transparent de revizuire a eficacității investigațiilor naționale; să creeze o agenție independentă care să aibă ca obiectiv investigarea alegațiilor de tortură și alte abuzuri comise de polițiști și de alți ofițeri din organele de poliție; să instituie un program național finanțat de guvern pentru reabilitarea victimelor torturii și a altor rele tratamente; să asigure asistență medicală adecvată în sistemul penitenciar; să revizuiască sau elaboreze pentru poliție și administrațiile instituțiilor penitenciare cu privire la comportamentul în cazul persoanele reținute cu probleme de sănătate.

[1] Raportul integral CPT report din 2009 este disponibil aici: http://rm.coe.int/doc/09000016806975ac (accesat la 29 martie 2019).

[2] Pag. 9 Unfinished Business: Combating Torture and Ill-treatment in Moldova, Amnesty International, EUR 59/001/2012, https://www.amnesty.org/download/Documents/24000/eur590012012en.pdf.

RAPORTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI