Abuzul din partea forţelor de ordine la protestul pașnic din 16 iulie este o încălcare gravă a drepturilor omului

81A62C4A-8879-4BB1-86B7-46A22D7731A2

Amnesty International Moldova condamnă aplicarea forţei şi folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum şi reținerile protestatarilor în timpul protestului pașnic, organizat la data de 16 iulie 2020 în Chișinău.

Amnesty International remarcă că Constituția RM garantează fiecărei persoane dreptul de ași exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice.

Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor. Astfel, statul are obligația pozitivă de a lua măsuri de protecție a protestatarilor, și de a oferi fiecărei persoane garanții atât legislative cât și practice cu privire la apărarea fiecărui protestatar de acţiuni arbitrare din partea forțelor de ordine publică, unde aplicarea violenței nu poate fi decât atunci când este absolut necesar.

Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldate cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene. Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epidemice.

În consecință, este esențial ca forțele de ordine publică se abțină de la aplicarea forței fizice, decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire.

Astfel, lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică poate fi considerată ca limitarea libertății de întrunire cu rea intenție, care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca disproporționată, într-o societate democratică.

Amnesty International Moldova atrage atenţia autorităţilor asupra următoarelor:

1. Restricția de facto a oamenilor de a protesta colectiv în public trebuie să fie o ultimă soluție bazată pe o nevoie convingătoare, obiectivă și justificată;
2. Aplicarea forței fizice nejustificate, disproporționate şi în scopuri politice de către organele de forță este condamnabilă într-un stat de drept;
3. Autoritățile, inclusiv forţele de ordine, trebuie să prevadă măsuri clare de protecție a protestatarilor pentru a preveni răspândirea bolilor pandemice (să nu împiedice libera deplasare a protestatarilor pentru a evita îmbulzeala, a face posibilă distanțarea fizică etc.).