Afganistan: Potrivit noului raport, Talibanii continua să încalce drepturilor omului

TalibanFlagAfghanistanBriefing

Talibanii elimină în mod constant progresele înregistrate în ultimii douăzeci de ani în domeniul drepturilor omului, au declarat Amnesty International, Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH) și Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT) într-un nou raport publicat, care documentează represiunea din partea grupului care a cucerit Kabulul cu aproape cinci săptămâni în urmă.

Contrar afirmațiilor repetate ale talibanilor, potrivit cărora aceștia vor respecta drepturile afganilor, raportul intitulat “Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor” (Afghanistan’s fall into the hands of the Taliban) prezintă în detalii un șir de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv uciderea civililor și a soldaților care s-au predat, precum și blocarea livrărilor de ajutoare umanitare în Valea Panjshir, care constituie crime în conformitate cu dreptul internațional. De asemenea, au fost reintroduse restricții asupra femeilor, a libertății de exprimare și a societății civile.

“După aproape cinci săptămâni de la preluarea controlului asupra Afganistanului, talibanii au demonstrat în mod evident că nu au intenții serioase în ceea ce privește protejarea sau respectarea drepturilor omului. Deja am asistat la un șir de încălcări, de la atacuri și restricții asupra femeilor, până la represiunea protestelor, a mass-media și a societății civile”, a declarat Dinushika Dissanayake, director adjunct al Amnesty International pentru Asia de Sud.

La cinci săptămâni de la preluarea controlului asupra Afganistanului, talibanii au demonstrat în mod evident că nu au intenții serioase în ceea ce privește protejarea sau respectarea drepturilor omului.

“Având în vedere atmosfera predominantă de frică, lipsa de conexiune mobilă în multe zone și întreruperile de internet impuse de talibani, aceste constatări reprezintă doar o parte din ceea ce se întâmplă în Afganistan. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului trebuie să instituie un mecanism puternic și independent, cu un mandat de documentare, colectare și păstrare a dovezilor privind crimele în curs de desfășurare în conformitate cu dreptul internațional și alte încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului pe întreg teritoriul Afganistanului.”

Atmosfera de frică pentru apărătorii drepturilor omului

Începând cu 15 august, au fost raportate aproape zilnic atacuri asupra apărătorilor drepturilor omului. Talibanii efectuau percheziții din ușă în ușă în cautarea apărătorilor drepturilor omului, ce i-a forțat pe mulți din ei să se ascundă.

Cercetătorii au vorbit cu Mahmud*, un apărător afgan al drepturilor omului care a reușit să părăsească țara. Mahmud a povestit cum, în ziua în care talibanii au intrat în Kabul, a primit un sunet în care i s-a cerut să predea vehiculele, echipamentele și banii organizației sale. Persoana care a sunat îi știa numele și l-a avertizat că nu are de ales decât să coopereze.

În zilele următoare, Mahmud a primit alte apeluri telefonice și mesaje WhatsApp, în care i se cerea adresa de domiciliu și solicitări de a se întâlni cu el în anumite locații desemnate. Doi colegi de la ONG-ul său fuseseră bătuți de talibani. Imaginile divulgate de unul dintre colegii săi și verificate de Amnesty International și de un medic legist, demonstrează “urme de biciuire” pe spate și vânătăi îngălbenite pe brațul stâng al victimei.

“Amenințarea cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului blocați în Afganistan este reală. Aceștia sunt atacați pe toate fronturile, deoarece sunt considerați dușmani ai talibanilor. Birourile și locuințele lor au fost percheziționate. Colegii lor au fost bătuți. Ei sunt forțați să se ascundă permanent. Trăiesc sub amenințarea constantă de a fi arestați, torturați sau chiar mai rău. Cei care au reușit să părăsească țara sunt acum blocați în tabere militare sau în țările vecine, fără să știe care le este destinația finală și fără să știe cum își vor putea reconstrui viețile care au fost distruse peste noapte”, a declarat Delphine Reculeau, director al programului pentru apărătorii drepturilor omului în cadrul Organizației Mondiale împotriva Torturii (OMCT).

“Comunitatea internațională trebuie să își respecte angajamentele morale și politice și să nu îi dezamăgească pe oamenii care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului, a egalității de gen, a statului de drept și a libertăților democratice în țara lor, ci să îi protejeze cu orice preț.”

Persecutarea jurnaliștilor

Două jurnaliste din Kabul cu care Amnesty International a discutat au povestit despre amenințările și intimidările cu care s-au confruntat în urma preluării puterii de către talibani. Ayesha*, care a fugit acum din capitală în urma avertizărilor primite de la angajatorul ei că viața ei este în pericol, a declarat că familia ei a fost vizitată de talibani și amenințată după ce aceștia au informat grupul că ea nu se afla acasă.

Aadila* a descris primele două săptămâni de guvernare talibană ca fiind o perioadă de frică și incertitudine. Inițial, ea a decis să rămână în Afganistan și să își continue munca, până în momentul în care talibanii au venit la ea acasă în căutarea ei. La insistențele rudelor, ea a părăsit țara la scurt timp după aceea.

Abdul, un bărbat jurnalist , a declarat că editorii, jurnaliștii și lucrătorii din mass-media au primit instrucțiuni de la talibani că pot lucra numai în conformitate cu legea Sharia și cu regulile și reglementările islamice.

“Nu m-am mai prezentat la locul de muncă de la căderea republicii. Talibanii au venit la mine acasă de mai multe ori, dar m-am ascuns. Din momentul prăbușirii, oficiul nostru este închis”, a declarat el.

Femeile și fetele și dreptul lor de a protesta

Ca urmare a fricii generate de preluarea puterii de către talibani, multe femei afgane poartă acum burka, se abțin să iasă din casă fără un tutore de sex masculin și își opresc alte activități pentru a evita violența și represaliile. În pofida nenumăratelor amenințări care pun acum în pericoldrepturile femeilor, femeile din întreaga țară au organizat proteste.

În timp ce unele proteste au fost lăsate să continue în mod pașnic, multe au fost reprimate violent de talibani. La 4 septembrie, aproximativ 100 de femei care participau la un protest în Kabul au fost oprite de forțele speciale talibane, care au tras în aer și ar fi lansat gaze lacrimogene.

Nazir*, un apărător al drepturilor omului, a povestit Amnesty International cum prietenul său, Parwiz*, a fost bătut dur de talibani după ce a participat la un protest pentru drepturile femeilor la 8 septembrie.

– Juliette Rousselot, responsabilă de programul FIDH pentru Asia de Sud

“Parwiz a fost reținut în timpul protestelor femeilor din 8 septembrie. A fost torturat grav. I-a fost rupt brațul. A fost dus într-o secție de poliție [numărul secției nu a fost menționat]. Când talibanii l-au eliberat, l-au obligat să poarte haine noi, deoarece hainele sale erau pătate de sânge.”

La 8 septembrie, Ministerul de Interne, acum controlat de talibani, a emis un ordin prin care a interzis toate demonstrațiile și întrunirile din Afganistan “până când va fi elaborată o politică de demonstrații”.

“Comunitatea internațională nu trebuie să închidă ochii la încălcările comise de talibani. Adoptarea unor măsuri concrete în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului nu numai că va transmite un mesaj că impunitatea nu va fi tolerată, dar va contribui și la prevenirea încălcărilor de nivel mai avansat. Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu susținerea investigației în curs de desfășurare la Curtea Penală Internațională, pentru a asigura responsabilizarea pentru crimele împotriva umanității și crimele de război comise de toate părțile”, a declarat Juliette Rousselot, ofițeră de program al FIDH pentru Asia de Sud.

Context

*Pentru a proteja identitatea persoanelor, toate numele folosite sunt pseudonime. Raportul este disponibil aici.