Angelina Jolie și Amnesty International amintesc lumii despre angajamentul față de drepturile copiilor cu o carte pe care unii adulți nu vor ca copii să o citească

278913_Know Your Rights _And Claim Them_ Book

Angelina Jolie și Amnesty International și-au unit forțele pentru a crea o resursă pentru copii și tineri pentru a învăța despre drepturile lor, prin publicarea unei noi cărți care îi motivează pe adolescenți să vorbească împotriva nedreptății.

”Cunoaște-ți drepturile și revendică-le” (Know Your Rights and Claim Them) explică ce sunt drepturile copilului, le oferă tinerilor cunoștințele de care au nevoie pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți și arată cum guvernele nu reușesc să își respecte angajamentul față de drepturile copilului. Cartea a fost scrisă în colaborare cu profesorul Geraldine Van Bueren QC, unul dintre redactorii inițiali ai Convenției ONU privind drepturile copilului.

Angelina Jolie a declarat:

Dacă guvernele s-ar ține de cuvânt, și dacă toți adulții ar respecta drepturile copiilor, nu ar mai fi nevoie de această carte. Copiii au drepturi la fel ca și adulții și ar trebui să aibă puterea și capacitatea de a le revendica.

“Cunoaște-ți drepturile și revendică-le ” este cartea pe care unii adulți nu doresc să o citească copiii, deoarece le va oferi cunoștințele necesare pentru a-și apăra drepturile lor și ale celorlalți.

“În 1989, guvernele au semnat un angajament de a proteja drepturile copiilor, însă multe dintre ele încă nu reușesc să asculte vocile copiilor. În unele țări, fete de doar nouă ani sunt forțate să se căsătorească. La nivel mondial, peste 61 de milioane de copii nu frecventează școlile primare iar în 2019, unul din șase copii trăia în sărăcie extremă – un număr care a crescut semnificativ în timpul pandemiei. Este timpul să reamintim lumii angajamentul său față de drepturile copiilor.”

278983

Cartea este disponibilă în librăriile din Marea Britanie începând de astăzi, iar în SUA, Australia, Noua Zeelandă și Grecia poate fi comandată. Alte țări precum Coreea de Sud, Danemarca și Germania le urmează. Scopul autorilor este ca această carte să fie publicată în toate limbile și țările, pentru a da posibilitatea la milioane de tineri să își cunoască și să își revendice drepturile.

Efectele sociale și economice ale pandemiei COVID-19 ne reamintesc cu claritate că multe probleme legate de drepturile omului au un impact disproporționat asupra tinerilor și că, atunci când vine vorba de probleme care îi afectează în mod direct, vocile lor sunt rareori auzite sau ascultate. ”Cunoaște-ți drepturile și revendică-le” își propune să îi echipeze pe tineri cu cunoștințele de care au nevoie pentru a lupta și și pentru a-și expune părerea proprie.

Cartea prezintă modul în care a apărut conceptul de drepturi ale copiilor prin Convenția ONU privind drepturile copilului, care a fost concepută pentru a le oferi copiilor dreptul de a se exprima și de a participa la toate deciziile care îi privesc. De asemenea, cartea cuprinde ghiduri practice, împreună cu poveștile unor tineri activiști incredibili care se află în prima linie a schimbărilor drepturilor omului din întreaga lume. Fie că vorbesc deschis despre combaterea schimbărilor climatice, fie că cer acces la educație, fie că se pronunță împotriva discriminării rasiale și a violenței cu arme de foc, acești tineri inspirați demonstrează puterea de a apăra ceea ce credem.

Khairiyah Rahmanyah, în vârstă de 19 ani, s-a născut într-o familie de pescari care trăiește în apropierea mării, în sudul Thailandei. Marea din apropierea casei ei este o sursă bogată de fructe de mare și adăpostește specii marine pe cale de dispariție, precum țestoasele de mare și delfinii roz care sunt foarte rari. În 2020, când avea 17 ani, Khairiyah a lansat o campanie împotriva planului guvernului thailandez de a dezvolta satul ei, Chana, într-o zonă industrială. Ca urmare, guvernul a decis să își amâne decizia. Cu toate acestea, proiectul nu a fost abandonat, iar lupta pentru comunitatea ei continuă.

276647

“Cuvintele nu pot exprima ceea ce simt fiind parte din această carte”, a declarat Khairiyah, care a petrecut ore întregi în campanie și a călătorit 1.000 de kilometri până la Government House din Bangkok pentru a înmâna o scrisoare prim-ministrului rugându-l să oprească realizarea proiectului de industrializare.

“Sunt foarte mândră să prezint poveștile comunității mele. M-am născut cu un spirit civic și am luptat pentru a-mi proteja comunitatea încă de când eram mică. A fost dureros să trăiesc această realitate și îmi doresc ca viața să fie diferită pentru următoarea generație. Fiind copii, trebuie să ni se permită să învățăm despre drepturile noastre și avem nevoie de încurajarea adulților, să ne dea putere și să ne susțină.”

Copiii au dreptul la viață, demnitate și sănătate; la identitate; la egalitate și nediscriminare; la un loc sigur în care să trăiască; la protecție împotriva răului; la participare (inclusiv dreptul de a fi ascultat); la integritate corporală; la protecție împotriva violenței armate; la justiție și libertate; la viață privată; la drepturile minorităților și ale indigenilor; la educație; la joacă; la libertatea de gândire; la vociferare și la proteste pașnice.

În lume există aproximativ 2,3 miliarde de copii, aproape o treime din totalul populației umane. Având în vedere impactul devastator al pandemiei globale asupra copiilor și tinerilor, nu a fost niciodată atât de important să le oferim cunoștințele pe care le merită. Acesta este dreptul lor – și este timpul ca lumea să asculte și să acționeze.

Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International, a declarat:

“Trebuie să abordăm cu toții problemele de ziua de azi legate de drepturile omului, cu gândul la viitor, știind că suntem responsabili față de lumea din 2030. Nu numai că trebuie să ne întrebăm – “cum influențează acțiunile noastre asupra copiilor de mâine?” – dar trebuie să ne asigurăm că sunt copiii cei care stabilesc agenda pentru anii următori. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă ei își cunosc drepturile și știu cum să și le revendice.

“Atunci când copiii nu o fac, sunt expuși riscului de abuz, discriminare și exploatare, adesea din partea adulților. De asemenea, riscă să fie trecuți cu vederea, neavând posibilitatea de a participa la deciziile importante privind lumea în care trăiesc și problemele pe care le vor moșteni. Amnesty International face campanie pentru a se asigura că drepturile copiilor reprezintă o prioritate pentru guvernele din întreaga lume.

“De aceea,  am lansat și un curs online de educație în domeniul drepturilor omului cu tineri activiști, care va fi un instrument puternic pentru a le da tinerilor și altora posibilitatea de a-și revendica drepturile în întreaga lume. Atunci când tinerii sunt educați cu privire la drepturile lor, ei sunt împuterniciți să le apere, să vorbească împotriva nedreptății împotriva lor și a altora. Cunoașterea este esențială. Vom beneficia cu toții de la o lume în care drepturile copilului sunt respectate.”