Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Belarus: Autoritățile persecută sindicatele independente pentru a elimina opoziția

Belarus 29.04

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Autoritățile din Belarus persecută fără pic de milă sindicatele independente  și calcă în picioare dreptul la muncă ca parte a represiunii violente îndreptate împotriva mișcării de protest, a declarat, Amnesty International. Într-un nou briefing de presă, organizația evidențiază represaliile împotriva sindicatelor independente și ale membrilor acestora. Acestea includ concedieri nelegale, aresturi și urmărirea penală a activiștilor sindicali încălcând obligațiile tratatului internațional semnat de guvern pentru respectarea libertății de asociere și drepturilor muncitorilor de a  forma în mod liber și de a se alătura sindicatelor.

“Belarus a păstrat trăsături sovietice distincte de la destrămarea URSS.  Aceasta presupune centralizarea economiei de către stat, care rămâne cel mai mare angajator național și care urmărește  exercitarea unui control efectiv asupra tuturor sindicatelor.”

“Sindicatele coordonate de stat , care, într-adevăr, nu sunt independente, acționează mai mult ca o ramură a guvernului decât ca organizații ce au menirea de a proteja drepturile lucrătorilor la muncă,” a menționat Heather McGill, Cercetătoarea Amnesty International din Europa de Est și Asia Centrală.”

Când s-au început protestele în masă, în august 2020, mulți lucrători au ripostat organizând greve și boicoturi la întreprinderile de stat. În multe cazuri, sindicatele independente au fost  formate atunci când sindicatele pro-guvernamentale nu au reușit să susțină lucrătorii, iar acestea au devenit rapid ținte ale acțiunilor represive aplicate de guvern.

Autoritățile au folosit fiecare mijloc disponibil pentru a preveni  alăturarea lucrătorilor la mișcarea de protest și înființarea sindicatelor independente. Aceasta a inclus aplicarea amenințărilor, amenzilor, concedierilor și, în cele din urmă, urmărirea penală a membrilor sindicatelor.

Vadzim Laptsik a creat comitetul fondator al filialei Sindicatelor Independente Belaruse la Fabrica Belarusă de Metalurgie din Zhlobin, după ce sindicatul pro-guvernamental al fabricii și-a retras sprijinul său inițial pentru greva din 17 august pentru demisionarea Președintelui Alyaksandr Lukashenka.

Adresându-se la Amnesty International, Vadzim își amintește motivele din care sindicatul pro-guvernamental  “a trădat” greviștii.

“Ele [sindicatele pro-guvernamentale] au sperat, de asemenea, că lucrurile se vor schimba, dar mai târziu au sosit oamenii cu epoleți – Ministerul Afacerilor Interne, KGB-ul – și le-au explicat [sindicatelor] cum trebuie să se comporte. Cum să-și salveze propria piele.”

Sindicatul Independent pe care l-a prezidat  Vadzim Laptsik s-a dezintegrat pe data de 2 noiembrie,  când autoritățile au arestat și au acuzat patru din unsprezece membri fondatori. La data de 21 ianuarie, Vadzim Laptsik a fost destituit din funcția de specialist principal al fabricii și a fost amenințat cu urmărire penală, fiind forțat să părăsască Belarusul.

“Solicităm solidaritate internațională cu Belarusul’ activiștii sindicatelor care plătesc scump pentru apărarea drepturilor lucrătorilor în țara lor,” a declarant Heather McGill.

Istoric

Amnesty International realizează publicații permanente care evidențiază modul  în care diverse segmente ale societății Belaruse sunt persecutate de guvernul represiv al lui Alyaksandr Lukashenka ca parte a unei campanii de solidaritate globală, #StandwithBelarus, inițiată la data de 27 ianuarie 2021.

Add a comment