Belarus: Fostul concurent prezidenţial care a fost condamnat la 14 ani trebuie eliberat

Screenshot 2021-07-09 at 13-39-57 Belarus Former presidential contender sentenced to 14 years must be released

Ca răspuns la sentinţa de 14 ani de închisoarepronunțate fostului concurent prezidențial, Victor Babariko,, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală, a declarat:

„Aceasta este o sentință motivată politic care agravează și mai mult situația din Belarus. Vocile opoziției sunt reprimate, pe când o tăcere anxioasă este impusă forțat de un guvern din ce în ce mai represiv.

„Victor Babariko a fost vizat deoarece a îndrăznit să meargă împotriva lui Aleksandr Lukașenko și plătește acum prețul pentru curajul său cu libertatea sa.”

„Victor Babarika este un prizonier de conștiință, urmărit penal exclusiv pentru exercitarea pașnică a drepturilor sale, inclusiv exprimarea liberă a opiniilor sale politice. Victor Babarika împreună cu ceilalți deținuți care l-au susținut în cadrul campaniei prezidemnțiale, trebuie eliberați imediat și necondiționat.

Context

Curtea Supremă din Belarus l-a condamnat pe fostul șef al Belgazprombank și potential candidat la prezidențialele din 2020, Victor Babarika, la 14 ani într-o colonie de înaltă securitate, după ce a fost găsit vinovat de acuzațiile motivate politic de „a primi mită pe o scară deosebit de largă” (articolul 430 alineatul (3) din Codul penal) și „spălarea banilor” [articolul 235 alineatul (2)].

Babarika a fost, de asemenea, amendat în suma de 57.000 dolari SUA și a fost obligat să plătească mai mult de 18 milioane dolari SUA ca „despăgubire pentru daunele cauzate”.

Victor Babarika și-a declarat intenția de a candida la funcția de președinte la12 mai 2020, dar i s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat. O lună mai târziu, pe 18 iunie, el a fost arestat împreună cu fiul său și șeful campaniei, Eduard Babarika. Eduard Babarika a fost acuzat de „evaziune fiscală” (articolul 243 din Codul penal). Cazul lui este încă în faza de investigaţie.