Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Belarus: Jurnalistul Roman Protasevici reţinut în aeroportulul din Minsk după aterizarea de urgenţă, trebuie eliberat imediat

belarus 23.05

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ca reacție la ştirea că autorităţile din Belarus l-au reținut pe Roman Protasevici, fostul redactor-şef al canalului NEXTA din Telegram, după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului pe care l-a luat, directorul Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală, Marie Struthers a declarat:

„Situaţia de aici este simplă. Nu există nici un dubiu că autoritățile din Belarus au folosit o amenințare cu bombă falsă și un avion de luptă MiG pentru a forța un avion care zboară dintr-o țară a Uniunii Europene în alta să aterizeze cu un scop aparent de a reține un jurnalist critic exilat pe care doreau să îl reducă la tăcere cu orice preț.

„Deși sună ca un scenariu de groază din Hollywood, nu este. Realitatea acestui aparent act de piraterie aeriană este înfricoșătoare. Uniunea Europeană şi restul lumii trebuie să acţioneze fără întârziere şi să solicite eliberarea imediată a lui Roman Protasevici.”

Lui i-ar trebui să i se permită să părăsească Belarus și să călătorească în țara aleasă de el”.

Context

Pe 23 mai, Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, care până în septembrie 2020 a condus cele mai mari canale Telegram de opoziție din Belarus- NEXTA și NEXTA Live, a fost reținut pe aeroportul Minsk după ce zborul său cu destinația Lituaniei a aterizat de urgență din cauza unei presupuse amenințări cu bombă care a fost imediat declarată falsă. Un avion de luptă MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene din Belarus a escortat avionul civil la aerodromul alternativ din Minsk.

Anul trecut, NEXTA şi canalele sale surori au fost declarate „extremiste” şi ulterior interzise în Belarus de serviciile de securitate ale ţării, ca parte a represiunilor brutale ale autorităţilor împotriva disidenţei paşnice din ţară după rezultatele controversate ale alegerilor prezidenţiale din 9 august. Roman Protasevici și asociatul său Stsyapan Putsila au fost adăugați în mod arbitrar pe lista de „persoanelor implicate în activități teroriste” din Belarus. Cei doi au fost, de asemenea, acuzați de „incitare la revolte în masă”, „încălcare gravă a ordinii publice” și „incitare la ură socială” împotriva funcționarilor publici și a agenților de aplicare a legii. Aceste crime sunt pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Add a comment