Belarus: La prima aniversare a represiunii membrilor Viasna, grupurile internaționale pentru drepturile omului cer eliberarea lor

belarus 22.09

La prima aniversare a represiunii fără precedent a Centrului pentru Drepturile Omului Viasna („Viasna”) din Belarus, 20 de organizații internaționale și bieloruse pentru drepturile omului lansează o campanie pentru a cere eliberarea a șapte membri Viasna reținuți și evidențiază situația dificilă a altor sute, care au fost urmăriți penal și închiși doar pentru exercitarea dreptului la întrunire pașnică și libertatea de exprimare.

„Astăzi se împlinește un an de când autoritățile bieloruse au început o vânătoare împotriva membrilor „Viasna” prin reținerea arbitrară a Marfei Rabkova, coordonatoarea voluntarilor „Viasna”.

În lunile următoare, încă șase membri ai acestei organizații au fost închiși după gratii și acuzați de fapte criminale nefondate pentru îndeplinirea activității lor legitime în domeniul drepturilor omului”, au declarat organizațiile.

Aceasta este o listă a celor reținuți și a acuzațiilor acestora în temeiul Codului penal al Belarus:

Marfa Rabkova, coordonatoarea rețelei de voluntari „Viasna”, a fost arestată pe 17 septembrie 2020 și de atunci se află în arest preventiv. Ea a fost acuzată de „instruire și alte pregătiri ale oamenilor pentru participarea la revolte în masă”, „incitare la ură rasială, națională, religioasă sau altă ură sau dezacord social comisă de un grup” și „apartenență la o organizație criminală”, și ar putea primi până la 12 ani de închisoare.

Andrei Chepyuk, voluntar „Viasna” din Minsk, a fost reținut pe 2 octombrie 2020 și este acuzat de „participarea la tulburarea ordinii publice” și „apartenență la o organizație criminală”. El ar putea primi până la șapte ani de închisoare.

Leonid Sudalenko, directorul filialei Homel a centrului „Viasna”, a fost reținut în drum spre birou pe 18 ianuarie 2021. Sudalenko a acordat asistență juridică la zeci de rezidenți din regiunea Homel care au fost reținuți și acuzați pentru participare la protestele post-electorale.

Tatiana Lasitsa, o activistă și voluntară a centrului „Viasna” din Homel, a fost reținută pe 21 ianuarie 2021 și este acuzată de „organizare sau participare la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică”. Ea ar putea primi până la trei ani de închisoare.

O altă voluntară a filialei Homel, Maria Tarasenko, arestată pe 18 ianuarie 2021. A fost reținută timp de trei zile înainte de a fi eliberată pe 21 ianuarie 2021 după ce a fost de acord să semneze angajamentul de a nu părăsi țara.

Toți cei trei membri ai filialei Homel a centrului „Viasna” , Leonid Sudalenko, Tatiana Lasitsa și Maria Tarasenko, sunt acuzați de „organizarea, instruirea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică și finanțarea unor astfel de activități” în conformitate cu părțile 1 și 2 ale articolului 342 din Codul penal. Dacă ar fi condamnați, ar putea primi până la trei ani de închisoare.

Pe 16 februarie 2021, ofițerii de poliție din Belarus au făcut percheziții la filialele „Viasna” din Minsk, Homel, Mahilyou, Vitsebsk, Brest și alte orașe, precum și la casele personalului. În martie 2021, Comitetul de investigație din Belarus, un birou responsabil de investigațiile penale, a deschis un dosar penal cu privire la activitățile „Viasna” în temeiul articolului 342 din Codul penal („organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la astfel de acțiuni”).

În cele din urmă, pe 14 iulie 2021, ca urmare a raidurilor asupra mai mult de zeci de organizații majore ale societății civile și drepturilor omului din Belarus, inclusiv „Viasna”, de către ofițerii de poliție din Belarus, Ales Bialiatski, președintele “Viasna”, Valentin Stefanovich, membru al Consiliului și vicepreședintele Federației Internaționale a Drepturilor Omului și Vladimir Labkovich, avocat „Viasna”, au fost reținuți. Toți au fost acuzați în temeiul articolului 342 și al articolului 243 alineatul 2 („evaziune fiscală”) care prevede o pedeapsă maximă de șapte ani.

Reducerea sistematică la tăcere a societății civile

Represaliile împotriva „Viasna” sunt doar o parte a unei represiuni mai ample asupra societății civile din Belarus. Pe 22 iulie 2021, Ministerul Justiției a ordonat închiderea a 53 de organizații. În prezent, peste 200 de organizații ale societății civile au fost închise sau sunt în curs de a fi închise.

„Guvernul lui Alexandr Lukașenko atacă în mod deschis protestatarii pașnici, dar îi judecă pe cei care îi apară în secret. „Procesele” sale fictive sunt ținute departe de vedere, pentru a ascunde acuzațiile absurde, a evita martorii publici și pentru a-și salva eșecul profund.”

Guvernul presează avocații care îi reprezintă pe protestatarii pașnici să nu vorbească, iar informațiile sunt puține. Cu toate acestea, un lucru de care putem fi siguri este că acești șapte apărători ai drepturilor omului sunt nevinovați de toate acuzațiile și le cerem eliberarea imediată și necondiționată ”, au declarat organizațiile.

Există îngrijorări că niciunul dintre membrii personalului sau voluntarii „Viasna” nu va avea parte de un proces echitabil. Lui Vladimir Labkovich, de exemplu, nu i-a fost permis să-și vadă avocatul timp de câteva zile după detenție. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la condițiile de detenție, deoarece majorității apărătorilor drepturilor omului nu li s-a permis niciun apel telefonic sau vizite ale membrilor familiei, iar corespondența lor este adesea blocată.

Campania comună #FreeViasna, care cere eliberarea imediată a celor șapte din Vesna, solicită autorităților din Belarus:

• Să se conformeze în totalitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului ca parte la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice de a respecta dreptul la libertatea de asociere, de întrunire pașnică și de exprimare a tuturor oamenilor din Belarus.
  • Să respecte și să protejeze în totalitate activitatea apărătorilor drepturilor omului și să se asigure că fiecare are dreptul să contesteze politicile și acțiunile funcționarilor și structurilor guvernamentale și să asigure asistență juridică profesională și asistență relevante în apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.
  • În conformitate cu aceste obligații, eliberarea imediată și necondiționată a Marfei Rabkova, Andrei Chepyuk, Tatiana Lasitsa, Leonid Sudalenko, Ales Bialatski, Valentin Stefanovich și Vladimir Labkovich, renunțarea la acuzațiile împotriva lor, Maria Tarasenko, alți membri și voluntari „Viasna” și asigurarea dreptului lor la o despăgubire pentru persecuții ilegale.

Context

Înființat în 1996, „Viasna” este un grup în domeniul drepturilor omului din Belarus, care a monitorizat activ și a documentat încălcările drepturilor omului în urma alegerilor prezidențiale controversate din august 2020. „Viasna” s-a confruntat cu hărțuire și piedici din partea autorităților din Belarus pe tot parcursul existenței sale. În 2003, autoritățile au retras înregistrarea organizației și, în pofida numeroaselor încercări de a se înregistra din nou, „Viasna” a fost nevoită să-și continue activitatea fără înregistrare oficială. În 2011, președintele, Ales Bialiatski, a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare sub acuzații de evaziune fiscală și a fost închis aproape trei ani din pedeapsă înainte de a fi eliberat printr-o amnistie în 2014.