Belarus: Maryia Kalesnikova și Maksim Znak condamnați la închisoare pentru proteste

belarus 06.09

Condamnarea de astăzi a Maryiei Kalesnikova, figura publică a protestelor pașnice din 2020 din Belarus, și a asociatului său apropiat, avocatul Maksim Znak, la 11 și, respectiv, 10 ani de închisoare, este un dezastru pentru libertatea de exprimare în Belarus, a declarat Bruce Millar, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

”Urmărirea penală și detenția de către autorități a Maryiei Kalesnikova și a lui Maksim Znak sunt menite să distrugă speranțele a milioane de oameni pentru care ei au vorbit – o generație de belaruși care aspiră la o schimbare pașnică și la respectarea drepturilor omului. Aceste persoane curajoase sunt acum condamnați să își petreacă o mare parte din viață în închisoare pentru că s-au împotrivit lui Aleksandr Lukașenko și forțelor represive ale guvernului său.”

”Nimeni nu va uita eroismul cu care Mariya a luat decizia să rămână în Belarus, în pofida amenințării de a fi condamnată la închisoare, ceea ce s-a și întâmplat acum. Convingerea ei fermă în libertatea de exprimare și în demnitatea umană a fost un strop de lumină pentru oamenii din întreaga lume. Ceea ce Mariya și Maksim simbolizează și reprezintă va prevala oricărui lucru pe care autoritățile înaintează împotriva lor. ”

”Cu toate acestea, nedreptatea trebuie să fie anulată. Cerem eliberarea imediată a Maryiei Kalesnikova, a lui Maksim Znak și a altor sute de persoane care au fost reținute în Belarus doar pentru că și-au exercitat drepturile. ”

”Comunitatea internațională trebuie să facă tot posibilul pentru a pune presiuni asupra guvernului lui Aleksandr Lukașenko, pentru a pune capăt represiunii barbare împotriva societății civile și a opoziției din Belarus.”

Context

Sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august 2020, care au fost contestate pe scară largă. Actualul președinte în exercițiu, Aleksandr Lukașenko, a pretins o victorie ”exagerată”, în timp ce Svyatlana Tikhanouskaya – acum în exil – a devenit un candidat ”simbol” pentru protestatari. Maryia Kalesnikova a fost cea mai apropiată susținătoare în timpul campaniei electorale și o lideră informală a protestelor pașnice care au urmat.

La 7 septembrie 2020, Mariya Kalesnikava a fost răpită la Minsk de bărbați în civil, a fost dusă la granița cu Ucraina și i s-a spus să părăsească țara. Ea a refuzat să facă acest lucru și și-a rupt pașaportul în semn de protest. Ca răspuns, autoritățile belaruse au înaintat acuzații inventate împotriva ei și a lui Maksim Znak, care a fost arestat două zile mai târziu.

La 6 septembrie 2021, Tribunalul regional din Minsk i-a condamnat pe Maryia Kalesnikova la 11 ani și Maksim Znak la 10 ani. Ambii au fost membri ai Consiliului de coordonare al opoziției și asociați ai candidatului la președinție Viktor Babaryka la fel condamnat la închisoare. Procesul de judecată rapid, care a început la 4 august, a fost închis pentru public, iar toate procedurile și materialele cazului au fost clasificate. Toți participanții la proces, inclusiv avocații, au fost obligați să semneze un acord de confidențialitate. Este evident că nici Mariya Kalesnikova și nici Maksim Znak nu au comis vreo infracțiune și amândoi și-au susținut cu fermitate nevinovăția. Kalesnikova și Znak au fost găsiți vinovați de “conspirație în vederea preluării puterii prin mijloace neconstituționale” [articolul 357 alineatul (1) din Codul penal], “crearea și conducerea unei organizații extremiste” [articolul 361-1 alineatul (1)] și “îndemnuri la acțiuni menite să aducă atingere securității naționale” [articolul 361 alineatul (3)] prin utilizarea mijloacelor de comunicare în masă și a internetului.