Belarus: Represiunea împotriva organizațiilor societății civile trebuie oprită

Screenshot 2021-07-16 at 10-45-15 Belarus Sweeping crackdown on civil society organizations must be stopped

Ca reacție la valul de percheziții și detenții care vizează zeci de organizații ale societății civile din Belarus, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

„În ultimele 12 luni, drepturile omului au fost neîncetat atacate de guvernul lui Alexandr Lukașenko. De mult timp solicităm comunitatea internațională să reacționeze la alegațiile de tortură, violenței din partea poliției împotriva protestatarilor pașnici și represiunii omniprezentă care a afectat societatea din Belarus. Atacul masiv asupra organizațiilor societății civile arată că nu s-au făcut destule pentru a pune capăt acestei crize.

KGB-ul din Belarus s-a lăudat săptămâna trecută că a efectuat o operațiune la nivel național „de curățare de extremiști”, iar acum am văzut cum arată acest lucru în realitate.

Toţi cei reţinuţi în data de 14 iulie trebuie eliberaţi imediat, iar această campanie împotriva societăţii civile trebuie să înceteze.

„Reiterăm mesajul nostru către comunitatea internațională: societatea civilă este nimicită chiar în inima Europei. Este timpul să acționăm — să protejăm libertatea și justiția!”

Context

În dimineața zilei de 14 iulie, polițiștii au intrat și au percheziționat birourile a zeci de organizații ai societății civile din Belarus, organizații pentru drepturile omului și grupuri de opoziție, precum și casele liderilor societății civile. Lista este în continuă creștere și include: grupul pentru drepturile omului Vyasna, Asociația Jurnaliștilor din Belarus, Comitetul Helsinki din Belarus, grupul pentru drepturile omului Human Constanța, centrul independent de cercetare academică BEROC, grupul pentru drepturile omului ” Gender Perspectives”, Uniunea Mondială a Belarusilor Batskaushchyna, Partidul de opoziție Frontul Popular din Belarus, mișcarea pro-democratică „Pentru libertate” și editura Imena.

Potrivit Vyasna, cel puțin 12 persoane au fost reținute, inclusiv unul dintre liderii Vyasna Valyantsyn Stefanovici, și colegii săi Uladzimir Labkovich, Alena Liptsyonak, Andrey Palyuda, Aleg Matskevich, Igar Kazmerchak, Viktar Sazonau și Maryna Statkevich. Locul unde se afla fondatorul Vyasna și fostul prizonier de conștiință Ales Byalyatski era necunoscut la momentul cand era scris acest articol.

Agențiile de aplicare a legii din Belarus nu au oferite explicații în cazul acestor raiduri. Potrivit Vyasna, perchezițiile au fost efectuate de ofițeri din Departamentul de Investigații Financiare al Comitetului de Control de Stat.

În luna martie, Comitetul de Investigații din Belarus a deschis un dosar penal în activitățile Vyasna în conformitate cu articolul 342 din Codul penal („organizarea și participarea activă la acțiunile de grup care încalcă grav ordinea publică”).