Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Belarus: Retrageți toate acuzații împotriva apărătoarei drepturilor omului Marfa Rabkova

belarus 02.12

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ca reacție la informația potrivit căreia Marfa Rabkova, apărătoare a drepturilor omului și coordonatoare a Serviciului de Voluntariat al ONG-ului “Viasna”, se confruntă cu noi acuzații precum că “a pus în pericol securitatea națională”, care ar putea duce la 20 de ani de închisoare pentru 11 infracțiuni, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Cazul Marfei Rabkova este un exemplu îngrozitor cu care se confruntă în prezent apărătorii drepturilor omului și societatea civilă în general din Belarus. În ultimele 18 luni, guvernul lui Alyaksandr Lukașenko a mers împotriva comunității de apărare a drepturilor omului din țară, prin arestarea a zeci de activiști pentru drepturile omului sub acuzații false, prin închiderea unui număr mare de ONG-uri și prin reținerea arbitrară a sute de protestatari pașnici.”

“Marfa Rabkova riscă până la 20 de ani de închisoare, fiindu-i aduse acuzații nefondate și motivate politic, în timp ce tot ce a făcut a fost să lupte pentru drepturile omului. Cu toate acestea, neclaritatea ce ține de urmărirea sa penală înseamnă că s-ar putea să nu cunoaștem niciodată detalii despre ceea ce a fost acuzată oficial.”

“Autoritățile din Belarus trebuie să o elibereze imediat și necondiționat nu doar pe Marfa Rabkova, ci și pe toți colegii ei deținuți din Viasna și pe alți activiști care continuă să fie reținuți în mod arbitrar în întreaga țară. Persecuția neîncetată a grupurilor societății civile din Belarus trebuie să înceteze.”

Context

Potrivit unei scrisori pe care Marfa Rabkova a trimis-o familiei sale din închisoare, autoritățile belaruse au acuzat-o, printre altele, de conducerea unei organizații criminale, incitare la ostilitate socială, distrugerea deliberată a proprietății și îndemn la acțiuni menite să aducă prejudicii securității naționale.

Marfa Rabkova a fost reținută împreună cu soțul ei, Vadzim Zharomski, la 17 septembrie 2020. De la momentul reținerii ei, aceasta a fost ținută în arest preventiv.

Alți șapte membri ai personalului Serviciului de Voluntariat de la Viasna au fost, de asemenea, arestați sub acuzații neclare, doi dintre care au fost condamnați la închisoare în urma unor procese cu ușile închise.

Înființată în 1996, Viasna este una dintre cele mai importante organizații pentru drepturile omului din Belarus și a documentat încălcările drepturilor omului în urma alegerilor prezidențiale contestate din august 2020. În 2003, autoritățile au retras înregistrarea organizației.

 

Add a comment