Belarus: Zeci de ONG-uri desființate, în timp ce represiunea împotriva societății civile continuă

Screenshot 2021-07-28 at 17-05-42 Belarus Sweeping closure of dozens of NGOs as the crackdown on civil society continues

Ca răspuns la noutatea că autoritățile din Belarus au închis cel puțin 46 de organizații pentru drepturile omului și alte organizații ale societății civile, Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Astăzi este o altă zi neagră care va rămâne în istoria Belarusului. Fără a înceta, autoritățile din Belarus își continuă atacul fără precedent și brutal asupra spațiului civic, și a tuturor formelor de opoziție, chiar și cea pașnică. În urma arestărilor în masă ale apărătorilor drepturilor omului și ale activiștilor de săptămâna trecută, autoritățile desființează acum zeci de organizații importante ale societății civile, cu un total dispreț față de obligațiile lor în materie de drepturi ale omului în temeiul dreptului internațional.”

“Autoritățile belaruse trebuie să reverseze imediat desființarea ONG-urilor, să pună capăt represiunii care escaladează și să permită organizațiilor societății civile să își desfășoare liber activitatea în domeniul drepturilor omului. Autoritățile trebuie să respecte, să protejeze, să promoveze și să îndeplinească drepturile la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică.”

“Restul lumii nu trebuie să rămână un observator pasiv al acestei represiuni brutale care are loc în Belarus.”

“Solicităm un răspuns internațional puternic pentru a ne asigura că autoritățile din Belarus pun capăt imediat represiunii violente împotriva societății civile și îi eliberează pe toți acei apărători ai drepturilor omului și activiști care sunt reținuți în mod arbitrar doar pentru activismul lor în domeniul drepturilor omului. Guvernul din Belarus trebuie să își îndeplinească obligațiile de a respecta, proteja, promova și realiza drepturile omului sau să suporte consecințele represiunii sale brutale.”

Context

Pe 23 iulie, în cadrul unei acțiuni coordonate, fără a recurge la instanță, autoritățile din Minsk și din alte regiuni au desființat cel puțin 46 de ONG-uri, susținând că acestea desfășurau activități care depășeau limitele statutelor lor. Lista include Centrul pentru Decizii Ecologice, Parlamentul European al Tinerilor, Centrul PEN din Belarus, grupul pentru drepturile omului Human Constanta și Youth Labor Rights. Numărul organizațiilor desființate este posibil să crească pe măsură ce noi informații devin disponibile.

Această măsură face parte dintr-o restricție continuă a spațiului civic și din represiunea asupra organizațiilor societății civile, care s-a intensificat în ultima săptămână cu un val de percheziții și detenții ale apărătorilor drepturilor omului și ale activiștilor societății civile și cu arestarea conducerii și a angajaților grupului pentru drepturile omului Vyasna. La 22 iulie, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a cărui realegere în august 2020 a fost pusă în discuție pe plan internațional ca fiind frauduloasă, s-a adresat guvernului cu un mesaj în care a comparat ONG-urile cu “bandiți și agenți străini” și a afirmat că este în curs o “curățenie”.