Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Belarus/UE: Noi dovezi ale violenței brutale din partea forțelor Belaruse împotriva solicitanților de azil și a migranților care se confruntă cu refuzul din partea UE

Belarus 20.12

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

  • Mărturiile oameniilor forțați să revină înapoi în Irak
  • Corpul meu a rămas plin de vânătăi
  • Refuzul din partea Poloniei, autoritățile fiind pe deplin conștiente de abuzurile din partea belarusă 

Solicitanții de azil și migranții care încearcă să intre în UE din Belarus și se confruntă cu încălcări ale drepturilor omului la granița poloneză, sunt supuși torturii îngrozitoare sau altor rele tratamente, condiții inumane, șantaj și alte abuzuri din partea forțelor belaruse, relevă noi dovezi colectate de către Amnesty International.

Mărturiile terifiante dezvăluie că oameni, inclusiv familii cu copii, adesea care au nevoie de ajutor imediat, au fost bătuți cu bastoane și amenințați cu câini de pază de către forțele belaruse, precum și forțați să treacă în mod repetat granița în condiții periculoase atât de autoritățile din belarus, cât și de cele poloneze, inclusiv printr-un râu.

“Oamenii de la graniță se află între două focare. Blocați într-o zonă ”interzisă” la granița Belarusului cu UE, aceștia se confruntă cu foametea și sunt expuși la un comportament brutal din partea ofițerilor din Belarus, aceștea forțându-i în mod repetat să intre în Polonia, unde sunt întorși sistematic înapoi de către ofițerii polonezi. Forțele opuse se joacă cu viețile umane”, a declarat Jennifer Foster, cercetătoare Amnesty International în domeniul refugiaților internaționali și al drepturilor migranților.

Amnesty International a intervievat un număr total de 75 de persoane care au fost atrase în Belarus între iulie și noiembrie 2021 printr-o promisiune falsă de a trece cu ușurință în UE. Apoi au primit refuz din partea țărilor UE, inclusiv a Poloniei. Intervievații au inclus 66 de cetățeni irakieni, șapte cetățeni sirieni care au călătorit din Egipt, Liban și Siria, un bărbat libanez și un sudanez. Mulți dintre cei intervievați au călătorit cu familia și prietenii, iar totalul mărturiilor reprezintă 192 de persoane vizate.

Cercetările Amnesty International au scos la iveală bătăi, torturi și alte rele tratamente, inclusiv persoane lipsite de hrană, apă, adăpost și canalizare, precum și furt de telefoane și bani sau extorcare de mită de către forțele din Belarus.

Cei intervievați de organizație au mărturisit că s-au confruntat cu aceste abuzuri din partea forțelor belaruse în timp ce călătoreau din Minsk spre ceea ce la moment reprezintă o zonă ”interzisă” de la granițele Belarusului cu Polonia, Letonia și Lituania. Oamenii au fost escortați în grupuri către “locuri de colectare” înainte de a fi forțați violent să treacă în Polonia, în timp ce au fost urmăriți de câini și forțați să meargă prin râuri înghețate de către autoritățile din Belarus.

Un bărbat sirian a declarat organizației că se afla într-un grup de aproximativ 80 de persoane conduse într-un camion militar până la graniță.

“Ne-au descărcat… Erau vreo zece soldați [belaruși] și aveau patru câini cu ei. Au spus că vor lăsa câinii liberi, așa că dacă nu fugim repede, vom fi mușcați. Soldații au alergat după noi, bătând cu bastoanele pe oricine nu alerga suficient de repede. ”

“După ce ne-au urmărit vreo 200 de metri, soldații s-au întors, lăsându-ne în zona tampon din mijlocul pădurii. Familiile fuseseră separate. Cei mușcați de câini sângerau.”

Odată ajunși într-un “loc de colectare”, oamenii nu au voie să plece sau să se întoarcă în zonele accesibile civililor și sunt blocați în condiții inumane zile sau săptămâni. Oamenii au descris că au rămas fără hrană zile întregi, sau cu cantități minime de apă sau pâine și fără adăpost sau canalizare. Mai multe persoane au declarat pentru Amnesty International că li s-a permis să părăsească “locurile de colectare” și zona de frontieră numai după ce au plătit mită.

O familie kurdă siriană intervievată de către Amnesty International a fost blocată timp de 20 de zile. Au mâncat doar o dată pe zi și, o dată, au rămas cel puțin 24 de ore fără nimic cu ce să-și hrănească cei doi copii. Tatăl a descris calvarul prin care a trecut familia sa:

“Uneori eram aproape inconștienți, înfometați și însetați și nu puteam găsi niciun ajutor, nici de la soldații polonezi, nici de la cei belaruși.”

Oficialii din Belarus au profitat și de faptul că oamenii au intrat în zonele îngrădite și i-au bătut violent în timp ce intrau, furând adesea telefoane și bani de la ei în timpul procesului. Un solicitant de azil a spus chiar că a fost lovit cu pumnale și cu cizme cu vârfuri de oțel. Un irakian kurd a declarat pentru Amnesty International:

“Unii aveau pumnale de fier și cizme cu vârf de oțel. Ne-au lovit cu piciorul în timp ce eram întinși pe pământ. Ne-au pus să predăm banii și telefoanele. Corpul meu a rămas plin de vânătăi.”

Dreptul internațional protejează dreptul de a solicita azil, precum și dreptul de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente. Belarus încalcă în mod flagrant aceste drepturi, cu toate că face parte din tratatele internaționale relevante care le protejează.

Polonia: Refuzul –  o practică standard, procedurile de azil și garanțiile drepturilor omului ignorate

Majoritatea celor care au trecut de granița cu Polonia au fost imediat prinși de soldații polonezi după câteva sute de metri și trimiși înapoi. Amnesty International a documentat, de asemenea, mai multe cazuri ale persoanelor care au reușit să meargă mai departe pe teritoriul polonez, inclusiv mergând pe jos zile întregi înainte de a fi preluați de ofițerii polonezi sau care au abordat autoritățile după propia dorință după zile petrecute fără mâncare sau adăpost.

Toate persoanele cu care a vorbit Amnesty International, cu excepția uneia, au fost trimise înapoi în Belarus, fără niciun proces echitabil.

În pofida faptului că indivizii și-au exprimat intenția de a solicita azil în UE, aceștia au fost opriți, ignorând complet obligațiile internaționale și ale legislației UE.

Forțele de securitate poloneze au fost martori la maltratările solicitanților de azil și migranți din partea belarusă și totuși i-au întors înapoi la graniță.

Majoritatea persoanelor cu care Amnesty International a vorbit, care au încercat să treacă mai recent granița, au spus că telefoanele lor au fost frecvent deteriorate de forțele poloneze și, uneori, oamenii au suferit tratamente violente, inclusiv copiii fiind pulverizați cu gaze lacrimogene și adulții împinși în râuri.

Un bărbat sirian care a călătorit cu soția și cei doi copii ai săi a declarat pentru Amnesty International că membrii forțelor poloneze l-au băgat pe el și pe familia lui în spatele unui camion militar: “Era suficient de mare pentru 50-60 de migranți și au mers aproximativ o oră. Și apoi ne-au împins înapoi în zona tampon.”

“În camion, un soldat ne asculta vorbind și a folosit din nou gaze lacrimogene în direcția noastră, iar fiul și fiica mea au plâns aproape o oră”.

Un bărbat irakian a declarat pentru Amnesty International că la aproximativ o oră după ce a trecut în Polonia, a fost prins de ofițerii polonezi și, împreună cu alți câțiva bărbați, dus la un mic râu care marchează granița cu Belarus: “Râul avea doar 10 sau 15 metri – lățime, dar era adânc și se mișca repede. Ne-au forțat să coborâm din vehicule și ne-au împins în apă. Oricine nu a intrat în râu era bătut cu bastoanele. [Ei] au avut și câini. Femeile și copiii și, de asemenea, câțiva bărbați au fost duși în altă parte. Am văzut un om luat de curent. Dacă nu puteai înota, te înecai”.

Polonia încalcă în mod clar legea și standardele internaționale, inclusiv prin încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau altor relel tratamente. Principiul nereturnării prevede că autoritățile nu trebuie să trimită cu forța nicio persoană într-o altă țară sau teritoriu unde ar fi expusă riscului de tortură sau altor rele tratamente.

Comisia Europeană nu ia măsuri împotriva abuzurilor

În pofida încălcărilor grave ale drepturilor de către statele UE care se învecinează cu Belarus, Comisia Europeană (CE) nu a reușit să desfășoare proceduri judiciare pentru a susține legislația UE. În plus, pe 1 decembrie 2021, CE a propus măsuri de urgență provizorii care ar putea permite Letoniei, Lituaniei și Poloniei să deroge de la normele UE, inclusiv prin ținerea solicitanților de azil la frontieră timp de 20 de săptămâni cu garanții minime și facilitând deportările. Decizia este nejustificată și va slăbi cadrul legal al UE privind migrația și azilul.

“Mii de oameni – inclusiv mulți care fug de război și conflicte – se trezesc blocați în Belarus în mijlocul iernii, în condiții extrem de precare. În loc să primească îngrijirea de care au nevoie, ei sunt supuși unei violențe brutale.”

“Belarus trebuie să înceteze imediat această violență, iar statele membre UE trebuie să înceteze să le refuze oamenilor șansa de a scăpa de aceste încălcări grave, cu atât mai puțin să-i întoarcă în Belarus pentru a le înfrunta continuu”, a declarat Jennifer Foster.

Amnesty International este îngrijorată de faptul că cei care rămân blocați în Belarus cu statut ilegal, fie în regiunile de frontieră, fie în capitala Minsk și în alte orașe, riscă încălcări grave ale drepturilor omului. Confruntându-se cu un număr tot mai mare de solicitanți de azil blocați, autoritățile din Belarus au început deja să îi întoarcă forțat în țările lor de origine, inclusiv întorcându-i ilegal, fără o evaluare a nevoilor lor de protecție. Mulți oameni despre care a vorbit organizația se confruntă cu întoarcerea forțată în Siria și nu în țările din care au plecat, inclusiv Egipt, Turcia și Liban, din cauza interdicțiilor de reintoarcere.

Începând cu iunie 2021, numărul persoanelor care sosesc pe teritoriul UE din Belarus a început să crească. Liderii UE au descris aceasta drept o “amenințare hibridă” organizată de autoritățile din Belarus ca răspuns la sancțiunile UE introduse după încălcările pe scară largă ale drepturilor omului în urma alegerilor prezidențiale din 2020, al căror rezultat oficial a fost disputat pe scară largă și a condus la proteste pașnice în masă.

Amnesty International a realizat nouă interviuri amănunțite cu sirieni, libanezi și sudanezi care au călătorit, unii însoțiți de familiile lor, din Egipt, Liban, Siria și Rusia cu intenția de a solicita azil în UE. La momentul interviurilor, acești indivizi se aflau în Germania, Liban și încă în Belarus. În plus, reprezentanții organizației au călătorit în Irak, unde au putut vorbi cu 66 de persoane care au fost întoarse, atât voluntar, cât și involuntar, în țara lor după încercări eșuate de a ajunge în UE. Aceste interviuri au avut loc în preajma orașelor Bagdad, Dohuk, Baadre, Khelakh, Shariya, Zakho și Raniya.

Amnesty International a solicitat accesul în zona de frontieră și la oamenii care au rămas blocați acolo de autoritățile din Belarus. În răspunsul lor, autoritățile au afirmat că “partea belarusă nu vede nicio utilitate în vizita reprezentanților Amnesty International cu scopul declarat”.

 

Add a comment