Cerem identificarea și aducerea în fața justiției tuturor celor implicați în îndepărtarea ilegală a profesorilor turci din anul 2018

IMG_9495-9

Amnesty International Moldova, îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să îndeplinească deciziile adoptate de către Comitetul de Miniștri a Consiliului Europei și să corecteze de urgență eșecul de a identifica și de a aduce în fața justiției pe cei implicați în îndepărtarea ilegală a celor șapte cetățeni turci.

La 6 septembrie 2018,  șapte profesori de origine turcă de la liceul „Orizont” din mun. Chișinău, care se aflau legal pe teritoriul Republicii Moldova de mai mulți ani, au fost sechestrați de către niște indivizi necunoscuți îmbrăcați în civil și duși într-o destinație necunoscută.

Mai târziu, în aceeași zi, Serviciul de Informație și Securitate al Republicii Moldova a emis un comunicat, cu privire la o amplă operațiune antiteroristă în privința a șapte cetățeni străini suspectați că au legături cu o organizație islamistă. În aceeași zi, profesorii turci au fost îndepărtați de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a pronunțat hotărârea Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova. Curtea a constatat în unanimitate că s-a încălcat articolul 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) al Convenției Europene pentru Drepturile Omului. În Republica Moldova, doar un singur official a fost tras la răspundere penală. Fostul şef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat la 16 septembrie 2020 pentru abuz de serviciu cu achitarea unei amenzi penale de 88.000 lei (5.000 dolari SUA). Nu sunt date publice dacă și alte persoane sunt investigate pentru îndepărtarea ilegală a celor șapte cetățeni turci.

Curtea a constatat, că reținerea profesorilor turci și îndepărtarea lor de pe teritoriul Republicii Moldova este ilegală și a încălcat toate garanțiile oferite de dreptul intern și cel internațional.

Cauza profesorilor turci îndepărtați ilegal de pe teritoriul Republicii Moldova este monitorizată de Comitetul de Miniștri a Consiliului Europei. În cadrul ultimei sesiuni avute loc in martie 2021, Comitetul a notat că nu există nici o reacție din partea autorităților moldovenești la apelul făcut anterior privind începerea unei analize de supraveghere a mecanismului existent cu privire la acțiunile și competențele serviciilor secrete. Comitetul a atras atenția, că pentru a evita abuzuri similare și încălcări grave ale drepturilor omului în viitor, este imperativ ca autoritățile să investigheze eficient cazul profesorilor turci, sub control public, cu posibila implicare a oricăror actori de nivel superior.

În anul 2020 Comisia Parlamentară securitate națională, apărare și ordine a întocmit un rapoart special referitor la acest caz. Comitetul de Miniștri a salutat acest fapt și a invitat autoritățile până la 30 septembrie 2021 să furnizeze informații actualizate dacă în timpul investigării se ia în considerare și informațiile desecretizate și a decis să reia examinarea acestui caz în cadrul reuniuni Comitetului din decembrie 2021.