Covid-19: E timpul pentru țările care blochează derogarea TRIPS să susțină ridicarea restricțiilor

covid 30.09

Înaintea aniversării de un an de când Africa de Sud și India au cerut o derogare TRIPS pentru vaccinurile Covid-19 pe 2 octombrie 2021, secretarul general Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat:

„Din momentul în care India și Africa de Sud au solicitat o derogare TRIPS în urmă cu un an, 3,5 milioane de oameni au murit din cauza Covid-19. Câți oameni mai trebuie să moară ca țările să facă ceea ce trebuie și să susțină ridicarea restricțiilor privind brevetele, astfel încât vaccinurile Covid-19, testele și tratamentele să poată fi produse în întreaga lume?

„Este condamnabil faptul că, câteva guverne bogate continuă să monopolizeze stocul de vaccinuri, în timp ce se opun în mod constant încercărilor de eliberare a drepturilor de proprietate intelectuală care ar permite altor state să își îndeplinească obligațiile de a-și proteja poporul. Marea Britanie, Norvegia, Elveția și UE – inclusiv Germania – încă blochează într-un mod egoist derogarea TRIPS, în timp ce alte țări continuă să irosească timpul și să păstreze tăcerea. De asemenea, companiile farmaceutice s-au comportat condamnabil – creșterea prețurilor, monopolizarea proprietății intelectuale, blocarea transferurilor de tehnologie și lobby agresiv împotriva măsurilor care ar extinde producția globală pentru a-și umple buzunarele.”

„Lăcomia devine superioară vieții și a drepturilor omului. ”

„Aceste companii și state văd începutul redresării lor economice, în timp ce milioane de oameni își riscă viața și sănătatea, deoarece nu pot beneficia de un vaccin care salvează vieți. Țările mai sărace pierd timpul prețios pentru a-și proteja populația.”

„Rareori se prezintă o soluție atât de clară și atât de realizabilă. Lumea se află deja departe de obiectivul curent al Organizației Mondiale a Sănătății de a asigura că 40% dintre persoanele din țările cu venituri mai mici vor fi vaccinate până la sfârșitul acestui an, și 70% până la mijlocul anului 2022. Multe țări continuă să se confrunte cu spitale suprasolicitate și cu lipsă de rezerve medicale, inclusiv vaccinuri, ceea ce a ținut milioane de oameni din țările înalt dezvoltate care au o aprovizionare constantă, în afara spitalelor. Noi nu mai avem timp. Statele bogate trebuie să acționeze acum. Nenumărate vieți depind de aceasta”.

NOTE PENTRU EDITORI

Amnesty International a lansat o nouă campanie, numărătoarea inversă a 100 de zile: 2 miliarde de vaccinuri Covid-19 acum!. Organizația solicită statelor și companiilor farmaceutice să livreze 2 miliarde de vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie începând de acum, pentru a se asigura că obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 40% din populația țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului este îndeplinit.

În prezent, 105 țări susțin derogarea TRIPS, dar trebuie să se ajungă la un consens al tuturor celor 164 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) înainte de a fi adoptat.