Covid-19: Pfizer raportează venituri masive, în timp ce milioane de oameni nu au șanse egale de a se vaccina

pfizer

Ca răspuns la știrea că Pfizer a raportat 14 miliarde de dolari în al treilea trimestru din venituri pentru vaccinuri și se așteaptă să câștige 36 miliarde dolari de la vânzări de vaccinuri Covid-19 până la sfârșitul anului, Patrick Wilcken, Directorul departamentului de Afaceri și Drepturile Omului, Amnesty International, a declarat:

”Faptul că Pfizer a câștigat miliarde de dolari doar în ultimele trei luni, însă nu a asigurat cu vaccinuri miliarde de oameni, este un eșec de proporții dezastruoase. Nu numai că marea majoritate a vaccinurilor sale s-au dus în țările cu venituri mari și medii, de asemena, Pfizer a refuzat în mod constant să renunțe la drepturile sale de proprietate intelectuală și să distribuie tehnologia vaccinului, în timp ce a beneficiat de miliarde de dolari din finanțări guvernamentale și comenzi în  prealabil din țările bogate.”

”În goana după profit,  companiile mari farmaceutice, precum Pfizer, crează  o criză fără precedent a drepturilor omului. Dacă această criză nu va fi controlată, drepturile a miliarde de oameni din întreaga lume la viață și la sănătate vor continua să fie în pericol.”

”Amnesty International susține obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 40% de populație din țările cu venituri mici și mijlocii până la sfârșitul anului 2021 cu campania noastră a maratonului de 100 de zile. Avem doar 59 de zile până la sfârșitul anului. Asta înseamnă 59 de zile pentru ca statele să redistribuie urgent sute de milioane de doze care stau în surplus, și pentru dezvoltatorii de vaccinuri să se asigure că cel puțin jumătate din dozele pe care le produc merg în aceste țări.”

”Nu este prea târziu pentru Pfizer și concurenții săi farmaceutici să facă ceea ce este corect pentru umanitate și să își îndeplinească obligațiile privind drepturile omului. La sfârșitul lunii, membrii OMS se vor întâlni la Geneva pentru a discuta renunțarea la TRIPS (Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală ) pentru a ridica temporar drepturile de proprietate intelectuală, ceea ce ar putea extinde capacitatea mondială de producție a vaccinurilor Covid-19.  Marile companii farmaceutice (Big Pharma) trebuie să înceteze să mai facă lobby împotriva derogării, astfel încât producția mondială să poată fi stimulată și diversificată, iar fiecare persoană de pe planetă să poată beneficia de aceste vaccinuri care salvează vieți.”

Maratonul de 100 de zile a Amnesty International solicită statelor și companiilor farmaceutice să împartă vaccinurile cu țările cu venituri mici și medii-astfel încât milioane de oameni să poată fi protejați de Covid – 19 în 2021. Acționează acum!”