COVID-19: Statele trebuie să ia măsuri imediate și să livreze vaccinuri acum, nu anul viitor

Covid-19

Ca răspuns la Summitul Global Covid-19 : Încetarea pandemiei și reconstruirea unei vieți mai bune, unde președintele SUA Biden și președintele UE von der Leyen au anunțat noi angajamente de a dona 900 de milioane suplimentar țărilor cu venituri mici și medii până în septembrie 2022, secretara generală Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat:

„Accesul echitabil la vaccinurile Covid-19 în întreaga lume este unica noastră cale de a ieși din această criză, respectiv salutăm știrea că SUA și UE s-au angajat să atingă noi obiective în lupta împotriva acestei pandemii.

„Asigurându-ne că toți din toate țările bogate și sărace, pot fi vaccinați este un obiectiv esențial pentru a ne păstra pe toți în siguranță, dar lumea este deja departe de obiectivul actual al Organizației Mondiale a Sănătății prin care se garantează că 40% din populația țărilor cu venituri mai mici vor fi vaccinate până la sfârșitul acestui an.

„Da, la summit s-au promis donații mari de vaccin care, în cele din urmă, vor salva vieți, dar care întârzie în mod inexplicabil în livrarea majorității acestora până în 2022. De ce să așteptăm să acționăm cînd sute de milioane de doze sunt disponibile astăzi și oamenii mor acum?

Agnès Callamard

„SUA și UE au promis împreună donarea a peste 1,6 miliarde de doze de vaccin – dar nu până în 2022. Cu un nivel potrivit de urgență și voință politică, un număr mare de doze ar putea fi distribuit în următoarele câteva luni – mai ales că se prognozează că vor avea aproximativ 900 de milioane de doze în surplus până la sfârșitul anului.

„Alte țări precum Marea Britanie, Canada și Japonia trebuie, de asemenea, să amplifice și să aducă contribuții mult mai ambițioase dacă vor să trateze cu seriozitate obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății pentru 2021.

„Este necesar ca statele și companiile să colaboreze pentru a livra 2 miliarde de vaccinuri către țările cu venituri mici până la sfârșitul acestui an, iar Amnesty International solicită un plan concret care să detalieze când vaccinurile vor fi împărțite și unde. Dacă nu sunt luate măsuri imediate acum, se vor pierde alte milioane de vieți.”

NOTE PENTRU EDITORI

Mai sunt 100 de zile până la sfârșitul anului și Amnesty International a lansat o nouă campanie, numărătoarea inversă a 100 de zile: 2 miliarde de vaccinuri Covid-19 acum!.

Organizația solicită statelor și companiilor farmaceutice să livreze 2 miliarde de vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie începând de acum, pentru a se asigura că obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 40% din populația țărilor cu venituri mici și medii este atins până la sfârșitul anului.

Previziunile companiei analitice Airfinity estimează că UE, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia și China au în prezent peste 500 de milioane de doze de vaccin în surplus –  o cifră care se va ridica la 1,5 miliarde până la sfârșitul anului.

Se estimează că peste 5 miliarde de vaccinuri vor fi produse în lumea întreagă între septembrie și decembrie 2021.