Global: O șansă importantă de a interzice roboții ucigași – cât încă mai suntem în stare

robots poster

Poți #scăpadescanere ?

Amnesty International și campania ”Stop killer Robots” au lansat un filtru social media care prezintă o imagine îngrozitoare asupra viitorului războiului, monitorizării și controlului frontierelor. ”Scapă de scanere” (Escape the Scan), un filtru pentru Instagram și Facebook, face parte dintr-o campanie majoră care solicită o nouă lege internațională pentru interzicerea sistemelor de arme autonome. Acesta utilizează tehnologia realității augmentate (AR) pentru a descrie aspecte ale sistemelor de arme care sunt deja în dezvoltare, cum ar fi recunoașterea facială, senzorii de mișcare și capacitatea de a lansa atacuri asupra “țintelor” fără un control uman semnificativ.

Mai multe țări investesc masiv în dezvoltarea de arme autonome, în pofida consecințelor devastatoare pentru drepturile omului pe care le-ar avea acordarea controlului asupra utilizării forței de către mașini.

În decembrie, un grup de experți ai ONU se vor întâlni pentru a decide dacă va începe negocierea noii legi internaționale privind autonomia în sistemele de arme. Amnesty International și ”Stop Killer Robots” au lansat o petiție prin care solicită tuturor guvernelor să își exprime sprijinul pentru negocieri.

“Ne confrontăm cu un scenariu de coșmar, o lume în care dronele și alte arme avansate pot alege și ataca ținte fără careva control uman”.

– Verity Coyle, Amnesty International

“Ne confruntăm cu un scenariu de coșmar, o lume în care dronele și alte arme avansate pot alege și ataca ținte fără controlul uman. Acest filtru este conceput pentru a oferi oamenilor o idee despre ceea ce roboții ucigași ar putea fi în curând capabili și arată de ce trebuie să acționăm urgent pentru a menține controlul uman asupra utilizării forței”, a declarat Verity Coyle, Consiliera principală  Amnesty International în domeniul militar, securitate și poliție.

“A permite mașinilor să ia decizii de viață sau de moarte este un atac asupra demnității umane și va duce probabil la încălcări devastatoare ale legilor războiului și ale drepturilor omului. De asemenea, această acțiune va intensifica dezumanizarea digitală a societății, reducând oamenii la date care urmează să fie prelucrate. Avem nevoie de un tratat internațional eficient, obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a opri dezvoltarea roboților ucigași – înainte să fie prea târziu.”

robots

“Scapă de Scanere” este valabil din 2 Noiembrie pe paginile Stop Killer Robots de Instagram și Facebook.

O versiune mai mare a filtrului va fi expusă ca o experiență interactivă la Westfield Stratford City din Londra – unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa – timp de două săptămâni din data de astăzi.

“Am avut o numeroase conversații despre armele autonome la Națiunile Unite, dar toate discuțiile sunt blocate de aceleași state care dezvoltă armamentele. “

– Ousman Noor, Stop Killer Robots

Timpul pentru a pune o limită

“Am avut o mulțime de discuții privind armele autonome la Națiunile Unite, dar acestea sunt blocate de aceleași state care dezvoltă armamentele.”  a declarat Ousman Noor din cadrul  campaniei Stop killer Robots.

“Secretarul General al ONU, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, câștigătorii Premiului Nobel, mii de oameni de știință, roboticieni și lucrători tehnologici, solicită un tratat juridic pentru a preveni atacurile – guvernele trebuie să pună niște limite contra mașinilor care pot să aleagă să omoară.”

La 2 Decembrie 2021, grupul de experți guvernamentali ai Convenției privind armele convenționale, va începe discuții importante pentru a continua negocierile privind un nou tratat pentru a aborda amenințarea reprezentată de roboții ucigași. Până în prezent, 66 de state au solicitat un nou cadru obligatoriu din punct de vedere juridic privind autonomia sistemelor de arme. Însă progresul a fost blocat de câteva state putere, printre care sunt Rusia, Israel și SUA, care consideră prematură crearea unei noi legi internaționale.

Care este problema ?

Înlocuirea armatei cu mașini va face decizia de a merge la război mai ușoară. Mai mult decât atât, mașinile nu pot lua decizii etice complexe în contextul unui război imprevizibil sau a scenariilor din lumea reală; nu există nici o înlocuire pentru procesul decizional umane. Am văzut deja cum tehnologiile precum recunoașterea facială, a emoției,a mersului și recunoașterea vocală nu reușesc să recunoască femeile, persoanele de culoare și persoanele cu dizabilități; și cum provoacă imense daune drepturilor omului chiar și atunci când “funcționează”. Utilizarea acestor tehnologii pe câmpul de luptă, în aplicarea legii sau în controlul frontierelor ar fi dezastruoasă.

În pofida acestor preocupări, țări precum SUA, China, Israel, Coreea de Sud, Rusia, Australia, India, Turcia și Marea Britanie investesc foarte mult în dezvoltarea sistemelor autonome.  De exemplu, Marea Britanie dezvoltă o dronă fără pilot care poate zbura în mod independent și poate identifica o țintă într-o zonă programată. China creează mici “roiuri” de drone care ar putea fi programate să atace orice emite o temperatură a corpului, în timp ce Rusia a construit un rezervor robot care poate fi echipat cu o mitralieră sau lansator de grenade.

Stop Killer Robots este o coaliție globală de peste 180 de ONG-uri internaționale, regionale și naționale și Parteneri Academici care lucrează în 66 de țări pentru a asigura un control uman semnificativ asupra utilizării forței prin dezvoltarea noii legi internaționale.  Amnesty International este una dintre cele nouă organizații din comitetul  conducător al coaliției.