Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Hotărârea Curții Europene cu privire la răpirea și omorul Nataliei Estemirova evidențiază impunitatea continuă din Rusia

russia 01.09

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Într-o hotărâre, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile ruse nu au investigat în mod corespunzător asasinarea Nataliei Estemirova, o remarcabilă apărătoare a drepturilor omului, care a fost răpită și omorâtă în Cecenia în 2009.

Denis Krivosheev, Director adjunct Amnesty International Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

“Această hotărâre scoate la iveală impunitatea în cazul omorului Nataliei Estemirova și inacțiunea din partea autorităților ruse. În cei doisprezece ani de când Natalia a fost omorâtă, autoritățile nu doar că nu au reușit să identifice și să aducă la răspundere făptașii, dar nu au reacționat și au rămas indiferente în timp ce alți apărători ai drepturilor omului din Cecenia au fost expuși la aceleași pericole, atacați, amenințați și urmăriți penal.”

“Din 2009, atacul asupra drepturilor omului în Cecenia s-a intensificat, iar societatea civilă a fost exterminată de către autoritățile cecene. Până în prezent, colegii Nataliei de la ONG-ul Memorial se confruntă cu amenințări cu moartea, arestări arbitrare și închisoare, iar mulți jurnaliști și activiști au fost forțați să plece în exil. Zeci de persoane au dispărut forțat.”

Lipsa de acțiune a autorităților ruse a dat conducerii cecene ”carte-blanche” pentru a continua să comită abuzuri și pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să vorbească.

“Natalia Estemirova și-a pierdut viața pentru că a lucrat încontinuu pentru a documenta și a expune încălcările flagrante ale drepturilor omului comise în Cecenia. Această crimă îngrozitoare și lașă trebuie să fie investigată în mod complet, eficient și imparțial, iar toți cei care se află în spatele ei trebuie găsiți și aduși în fața justiției. Până când acest lucru se va întâmpla, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, Uniunea Europeană și partenerii bilaterali ai Rusiei ar trebui să profite de orice ocazie pentru a impune Rusia să pună în aplicare pe deplin această hotărâre obligatorie.”

Context

Natalia Estemirova a fost o apărătoare importantă a drepturilor omului care a lucrat pentru ONG-ul rusesc ”Memorial” în Cecenia. Ea a fost cunoscută pentru că a investigat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv dispariții forțate, execuții extrajudiciare și tortură comise de agenții statului rus în timpul celui de-al doilea conflict cecen din perioada 1999-2009. De nenumărate ori a atras critici și amenințări din partea autorităților cecene, inclusiv a liderului cecen Ramzan Kadîrov, desemnat de Kremlin. În data de 15 iulie 2009, Natalia Estemirova a fost răpită de un grup de bărbați înarmați neidentificați din capitala cecenă Groznîi și a fost găsită moartă în aceeași zi în regiunea învecinată, Ingușetia. Nimeni nu a fost adus în fața justiției pentru moartea ei.

Din momentul asasinării a Nataliei, jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și activiștii societății civile din Cecenia continuă să fie hărțuiți, intimidați, atacați, închiși sub acuzații false și chiar omorâți, cum a fost cazul apărătoarei drepturilor omului Zarema Sadulaeva și al soțului ei, Alik Dzhabrailov. De atunci, în Cecenia au fost raportate numeroase răpiri și asasinări. Numeroși critici publici ai autorităților cecene s-au confruntat cu tortura, dispariții forțate sau executări extrajudiciare. Făptașii acestor crime și ai altor infracțiuni, inclusiv ai așa-numitei “curățire de homosexuali” și ai execuțiilor extrajudiciare în masă comise în 2017, s-au bucurat de o impunitate totală.

Add a comment