Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Israel/TPO: Modelul atacurilor israeliene asupra locuinţelor rezidenţiale din Gaza trebuie investigat ca o crimă de război

israel 18.05

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Forţele israeliene au manifestat o neglijare şocantă faţă de vieţile civililor palestinieni prin efectuarea unui număr de atacuri aeriene care vizează clădiri rezidenţiale, în unele cazuri, omorând familii întregi – inclusiv copii – şi provocând distrugeri violente asupra proprietăţii civile, în atacuri care ar putea duce la crime de război sau crime împotriva umanităţii, a declarat Amnesty International.

Organizația a documentat patru atacuri mortale din partea Israelului lansate asupra locuințelor rezidențiale fără avertisment prealabil și solicită Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze urgent aceste atacuri. Numărul deceselor din Gaza continuă să crească cu cel puţin 198 de palestinieni omorâți inclusiv 58 de copii şi peste 1 220 răniţi. Zece persoane din Israel, inclusiv doi copii, au fost ucise și cel puțin 27 de răniți de atacurile din partea palestinienilor.

„Este un model groaznic prin care Israelul lansează atacuri aeriene spre Gaza care vizează clădiri rezidenţiale şi locuințe familiale — în unele cazuri familii întregi au fost îngropate sub ruine atunci când clădirile în care locuiau s-au prăbuşit.”

În cazurile documentate, nu a fost dată nicio avertizare prealabilă rezidenților civili pentru a le permite să evadeze. Conform dreptului umanitar internațional, toate părțile trebuie să facă distincția între țintele militare și obiectele civile și să își direcționeze atacurile numai către obiectivele militare. Atunci când efectuează atacuri, părțile trebuie să ia toate măsurile de precauție fezabile pentru a minimiza daunele aduse civililor”, a declarat Saleh Higazi, director adjunct pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

„Deşi armata israeliană nu a dat nicio explicaţie cu privire la obiectivele militare pe care le ţinea în aceste atacuri, este greu de imaginat cum bombardarea clădirilor rezidenţiale pline cu familii civile fără nicio avertizare ar putea fi considerată proporţională în temeiul dreptului umanitar internaţional. Nu e  posibil să fie utilizate arme explozive de dimensiuni mari, cum ar fi bombe aeriene care au o rază de explozie de multe sute de metri, în zonele populate, fără a anticipa pierderi civile majore.

„Prin efectuarea acestor atacuri mortale asupra locuinţelor familiale, fără avertizare, Israelul a demonstrat o nepăsare faţă de vieţile civililor palestinieni care deja suferă pedeapsa colectivă a blocadei ilegale din partea Israelului în Gaza începând cu 2007”.

Armata israeliană susține că atacă doar ținte militare și conform acestei idei a justificat atacurile aeriene asupra clădirilor rezidențiale. Cu toate acestea, locuitorii au declarat pentru Amnesty International că nu existau luptători sau obiective militare în vecinătate în momentul acestor atacuri.

„Atacurile deliberate asupra civililor, proprietăţilor civile şi infrastructurii sunt crime de război, la fel ca și atacurile disproporţionate. Curtea Penală Internațională desfășoară o investigație asupra situației din Palestina și ar trebui să investigheze urgent aceste atacuri ca fiind crime de război. Statele Unite ar trebui, de asemenea, să ia în considerare exercitarea jurisdicției universale asupra celor care comit crime. Impunitatea funcționează doar pentru a susține modelul atacurilor ilegale și al vărsării de sânge a civililor, pe care le-am documentat în mod repetat în ofensivele militare israeliene din Gaza”, a declarat Saleh Higazi.

Cel puțin 152 de proprietăți rezidențiale din Gaza au fost distruse începând cu 11 mai, potrivit organizației pentru drepturile omului din Gaza, Centrul Al Mezan pentru Drepturile Omului. Potrivit Ministerului Palestinian al Lucrărilor Publice și Locuințelor din Gaza, atacurile israeliene au distrus 94 de clădiri, cuprinzând 461 de locuințe și unități comerciale, în timp ce 285 de locuințe au fost grav avariate și au devenit nelocuibile.

Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA), peste 2 500 de persoane au fost lăsate fără adăpost din cauza distrugerii locuințelor lor și peste 38 000 de persoane au fost strămutate și au căutat adăpost în 48 de școli UNRWA din Gaza.

Atacurile nediscriminatorii cu rachete ale grupărilor armate palestiniene asupra zonelor civile din Israel a ucis și rănit civili și a distrus case și alte proprietăți civile. Rachetele trase din Gaza în Israel sunt imprecise, iar utilizarea lor încalcă dreptul umanitar internațional, care interzice utilizarea armelor care sunt, prin natura lor, fără discriminare. Aceste atacuri ar trebui, de asemenea, investigate de CPI ca crime de război.

Amnesty International a publicat anterior dovezi că armata israeliană a avut o politică deliberată de vizare a locuințelor familiale în timpul conflictului din 2014.

Atacuri devastatoare asupra caselor cu familii

Într-unul dintre cele mai grele episoade de bombardament de la începutul ultimelor lupte, între orele 1:00 şi 2:00 dimineața, pe 16 mai, Israelul a efectuat atacuri aeriene împotriva clădirilor rezidenţiale şi a străzilor din oraşul Gaza. Atacurile au distrus complet două clădiri rezidențiale aparținând familiilor Abu al-Ouf și al-Kolaq — omorând 30 de persoane — 11 dintre aceștia copii.

Clădirea Ministerului Muncii din Gaza a fost de asemenea distrusă în timpul atacurilor. Atacul a blocat strada al-Wehda, unul dintre drumurile principale care duceau la spitalul principal din Gaza, al-Shifa.

Familiile care locuiau în clădirea cu patru etaje al-Ouf, care includea apartamente și magazine rezidențiale, nu au primit nici o avertizare prealabilă — au fost îngropate sub ruine în timpul atacului.

Yousef Yassin, un medic de la Spitalul Al-Shifa, a fost unul dintre primii care au ajuns la clădirea al-Ouf după atac și a ajutat la salvarea supraviețuitorilor din ruine împreună cu Semiluna Roșie. El a descris scena ca fiind una de „ distrugere groaznică”.

„Am ajutat la retragerea a patru morți, dar au fost mult mai mulți. A fost foarte greu. Nu a existat nici o avertizare, așa că oamenii au stat toți împreună în casa, iar aceasta este o zonă activă, plină de viață”, a spus el.

Cu puțin timp înainte de miezul nopții, pe 14 mai, atacurile aeriene israeliene au lovit clădirea cu trei etaje a familiei al-Atatar din Beit Lahia omorând cei trei copii ai Lamya Hassan Mohammed Al-Atar – Islam în vârstă de șapte ani, Amira, șase ani, și Mohammed un copil de opt luni.

Tatăl Lamyei, Hassan Al-Atar, un ofițer de apărare civilă, a declarat pentru Amnesty International că s-a îndreptat spre locul atacului cu o echipă de salvare și cu ambulanța, după ce o rudă l-a sunat cu noutăți despre atac. „El mi-a spus că casa noastră a fost bombardată și că el a fost blocat sub ruine cu soția și copiii săi.

„Am ajuns acasă, care are trei etaje – 20 de persoane locuiesc acolo – am încercat să găsesc oameni, dar nu am putut. Apoi echipa de salvare a venit să ajute și în cele din urmă am găsit-o pe fiica mea, mamă a trei copii, cu copiii ei, dintre care unul era un bebeluș, sub unul dintre stâlpii de ciment ai casei; toți erau morți. Ceilalți rezidenți par să fi reușit să scape după bombardament și să ajungă la spital. Am fost șocat”, a spus el.

article israel 18.05

Lamya al-Atar și cei trei copii ai săi au fost omorâți într-un atac aeriană israelian, în data de 14 mai 2021©Private

Nader Mahmoud Mohammed Al-Thom, din cartierul al-Salatin din Beit Lahia, a descris modul în care casa lui unde locuiește cu alții opt a fost atacată fără nici o avertizare la scurt timp după miezul nopții, pe 15 mai.

„Nu a fost nici o rachetă de avertizare, nici un apel de avertizare, casa a fost bombardată, iar noi am fost înăuntru. Mulțumesc lui Dumnezeu că apărarea civilă pur întâmplător a fost aproape și ne-a salvat de sub ruine, mulțumesc lui Dumnezeu că nimeni nu a murit. Am avut răni, dar nu grave, când am ieșit am văzut un incendiu la poarta casei, apoi ambulanța ne-a dus la spital. Cred că acest lucru s-a întâmplat atunci când mi-am pierdut cunoștința. Slavă Domnului că nimeni nu a fost rănit grav, dar ne-am pierdut casa. Suntem acum pe stradă; nu știm unde să mergem ce să facem”.

Familia lui a căutat adăpost la o şcoală UNRWA, dar şcoala era închisă când au ajuns şi au fost nevoiți să doarmă afară în curtea şcolii. Toată casa lui a fost distrusă, inclusiv hainele, banii, actele şi toate lucrurile lor.

Pe lângă casele rezidențiale, atacurile israeliene au distrus infrastructura de apă și electricitate, precum și facilitățile medicale și au oprit operațiunile centralei de desalinizare a apei de mare din Gaza de Nord, care furnizează apă pentru mai mult de 250 000 de persoane.

Add a comment