Moldova: Guvernarea a deschis calea pentru ratificarea Convenției de la Istanbul.

real-men-are-feminists

Republica Moldova a făcut un pas important spre ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie (Convenția de la Istanbul).

“Guvernarea de la Chișinău a demonstrat, dorința sa de a oferi o mai bună protecție și sprijin celor care au supravețuit violența în familie și violența împotriva femeilor și disponibilitatea de a face pași reali în această direcție. Ratificarea Convenției de la Istanbul va fi, fără îndoială, un reper important pentru femeile din Moldova și sperăm să inspire și alte țări din Europa de Est și Asia Centrală să facă același lucru. Până în prezent, Georgia este singura țară din regiune care a ratificat Convenția. Convenția este deschisă  pentru aderare și țărilor care nu sunt membre ale Consiliului Europei”, a declarat Veaceslav Tofan, directorul Amnesty International Moldova.

“Guvernul Republicii Moldova a menționat, de asemenea, că mai mult de douăzeci de acte legislative în țară, au fost adaptate la cerințele Convenției. Cu toate acestea, țara mai are mult de parcurs pentru a se asigura că accesul efectiv la serviciile de sprijin și protecție, inclusiv serviciile medicale și asistența juridică, să fie deplin garantat pentru toate femeile și fetele care au fost supuse violenței sau care sunt expuse riscului. Amnesty International și alte organizații ale societății civile sunt gata să sprijine autoritățile țării în acest sens”, a adăugat el.

Convenția de la Istanbul, adoptată de țările – membre a Consiliului Europei la data de 11 mai 2011, este primul tratat internațional care este destinat combaterii violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Acesta stabilește standarde minime pentru prevenirea acestei forme de violență și protecția împotriva acesteia, procedura de urmărire penală și abordările generale în politica din acest domeniu. Până în prezent, din cele 47 de țări care sunt membre ale Consiliului Europei, numai Azerbaidjanul și Rusia nu l-au semnat, iar Turcia s-a retras din acesta în iulie 2021.