O scurgere masivă de date dezvăluie că programul de spionaj al NSO Group, a fost utilizat pentru a viza activiști, jurnaliști și lideri politici la nivel mondial

Screenshot 2021-07-21 at 17-23-05 Massive data leak reveals Israeli NSO spyware used to target activists, journalists, and [...]

Programele de spionaj ale NSO Group au fost folosite pentru a facilita încălcarea drepturilor omului în întreaga lume, potrivit unei investigații majore privind scurgerea a 50.000 de numere de telefon ale unor personae vizate. Printre aceştia se numără şefi de stat, activişti şi jurnalişti, inclusiv familia lui Jamal Khashoggi.

Proiectul de investigație “Pegasus” dezvăluie modul în care aplicația spion este o armă utilizată de guvernele represive care încearcă să reducă la tăcere jurnaliștii, să atace activiștii și să reducă la tăcere opozițiile, astfel punând nenumărate vieți în pericol.

– Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International.

Proiectul Pegasus reprezintă o colaborare dintre mai mult de 80 de jurnaliști din 17 organizații mass-media din 10 țări coordonate de o organizație media non-profit ”Forbidden Stories” din Paris, cu suportul tehnic al Amnesty International, care a efectuat teste pe telefoane mobile pentru a identifica această aplicație.

Programele spion ale NSO Group au devenit o armă pentru guvernele represive care încearcă să reducă la tăcere jurnaliștii, să hărțuiască activiștii și să suprime disidența, punând în pericol nenumărate vieți, a declarat Agnès Callamard, Secretara Generală al Amnesty International.

Aceste dezvăluiri resping orice afirmații ale NSO Group potrivit căruia atacurile cibernetice prin care este folosită aplicația lor sunt rare și echivalează cu utilizarea abuzivă a tehnologiei lor. În timp ce compania susține că aplicația este utilizată doar pentru investigații penale legitime, inclusiv anchete de terorism, este clar că tehnologia sa facilitează abuzul sistematic. Ei crează o iluzie a legitimității, profitând în același timp de încălcările ale drepturilor omului.

Într-un mod evident, acțiunile lor ridică întrebări mai ample cu privire la lipsa totală de reglementare care a creat un vest sălbatic în care activiștii și jurnaliștii sunt ținta unor abuzuri galopante. Până când această companie și întreaga industrie nu vor demonstra că sunt capabile să respecte drepturile omului, trebuie să existe un moratoriu imediat asupra exportului, vânzării, transferului și utilizării tehnologiei de supraveghere.”

Într-un răspuns scris adresat organizației ”Forbidden Stories” şi partenerilor săi media, NSO Group a declarat că „neagă ferm… pretenţiile false”. NSO Group a scris că raportul consorțiului a fost bazat pe „ipoteze greșite” și „teorii ”neconfirmate” și a reiterat faptul că compania se afla într-o „misiune de salvare”. Un rezumat mai complet al răspunsului NSO Group este disponibil aici.

Investigația

În centrul acestei investigații se află spyware-ul Pegasus al NSO Group care, atunci când este instalat secret pe telefoanele victimelor, permite unei persoane acces complet la mesaje, e-mailuri, media, microfon, camera, apeluri și contactele dispozitivului.

În săptămâna ce urmează, partenerii media ai Proiectului Pegasus – inclusiv The Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung și The Washington Post – vor publica o serie de istorioare care vor expune detalii despre modul în care liderii mondiali, politicienii, activiștii pentru drepturile omului și jurnaliștii au fost selectați ca potențiale obiective ale acestei spyware.

Din datele scurse și investigațiile acestora, Forbidden Stories și partenerii săi media au identificat potențiali clienți NSO din 11 țări: Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Togo și Emiratele Arabe Unite (EAU).

Grupul NSO nu a luat măsuri adecvate pentru a opri supravegherea ilegală a activiștilor și jurnaliștilor, în ciuda faptului că fie știau, fie că ar fi trebuit să știe despre acest lucru.

Dezvăluirile Proiectului Pegasus trebuie să acționeze ca un catalizator pentru schimbare. Industria de supraveghere nu mai trebuie să beneficieze de o abordare laissez-faire din partea guvernelor care au un interes legitim în utilizarea acestei tehnologii pentru a comite încălcări ale drepturilor omului.

– Agnès Callamard, Secretara Generală Amnesty International.

Ca un prim pas, NSO Group trebuie să închidă imediat sistemele clienților în cazul în care există dovezi credibile de utilizare abuzivă. Proiectul Pegasus oferă acest lucru în abundență”, a declarat Agnès Callamard.

Familia Khashoggi vizată

În timpul investigației, au apărut dovezi că membrii de familie ai jurnalistului din Arabia Saudită Jamal Khashoggi au fost vizați cu software-ul Pegasus înainte și după moartea sa la Istanbul la 2 octombrie 2018 de către agenții din Arabia Saudită, în ciuda refuzului repetat din partea NSO Group.

Departamentul de securitate al Amnesty International a stabilit că spyware Pegasus a fost instalat cu succes pe telefonul logodnicei lui Khashoggi, Hatice Cengiz la doar patru zile după ce el a fost omorât.

Soția lui, Hanan Elatr, a fost, de asemenea, vizată în mod repetat cu acest spyware în perioada septembrie 2017 – aprilie 2018, precum și fiul său, Abdullah, care a fost, de asemenea, selectat ca țintă împreună cu alți membri ai familiei din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Într-o declarație, Grupul NSO a răspuns la afirmațiile proiectului Pegasus afirmând că „tehnologia sa nu a fost asociată în niciun fel cu omorul lui Jamal Khashoggi”. Compania a declarat că „a investigat anterior această afirmație, imediat după  ce a avut loc crima, care din nou, se face fără validare”.

Jurnaliştii atacaţi

Investigația a identificat până în prezent cel puțin 180 de jurnaliști din 20 de țări care au fost selectați ca potențiale ținte cu programele spyware NSO între 2016 și iunie 2021, inclusiv în Azerbaidjan, Ungaria, India și Maroc, țări în care s-a intensificat represiunea împotriva mass-mediei independente.

Dezvăluirile arată daunele reale cauzate de supravegherea ilegală:

• În Mexic, telefonul jurnalistului Cecilio Pineda a fost ținta atacului cybernetic cu doar câteva săptămâni înainte de moartea lui în 2017. Proiectul Pegasus a identificat cel puțin 25 de jurnaliști mexicani care au fost vizați pe o perioadă de doi ani. NSO a negat faptul că, chiar dacă telefonul lui Pineda a fost vizat, datele colectate de pe telefonul său ar fi contribuit la moartea sa.
  • Pegasus a fost folosit în Azerbaidjan, țară în care rămân doar câteva instituții media independente. Peste 40 de jurnaliști din Azerbaidjan au fost selectați drept potențiale ținte conform investigației. Departamentul de Securitate al Amnesty International a descoperit că telefonul lui Sevinc Vaqifqizi, jurnalist independent de mass-media Meydan TV, a fost infectat pe o perioadă de doi ani până în mai 2021.
  • În India, cel puțin 40 de jurnaliști din aproape toate instituțiile media importante din țară au fost selectați potențiale ținte în perioada 2017-2021. Testele au arătat că telefoanele lui Siddharth Varadarajan și MK Venu, co-fondatorii unui portal online independent The Wire, au fost infectate cu spyware Pegasus în iunie 2021.
  • Investigația a identificat, de asemenea, jurnaliștii care lucrează pentru organizații internaționale majore de mass-media, inclusiv Associated Press, CNN, The New York Times și Reuters ca potențiale ținte. Unul dintre cei mai buni jurnaliști de profil a fost Roula Khalaf, redactorul Financial Times.

Numărul jurnaliștilor identificați ca ținte ilustrează în mod clar metoda prin care Pegasus este folosit ca instrument pentru a intimida mass-media. Merge vorba de controlul narativului public, rezistența controlului și suprimarea a orice voci din opoziție”, a declarat Agnès Callamard.

Aceste dezvăluiri trebuie să acţioneze ca un catalizator pentru schimbare. Industria de supraveghere nu trebuie să mai beneficieze de o abordare laissez-faire din partea guvernelor care au un interes legitim în utilizarea acestei tehnologii pentru a comite încălcări ale drepturilor omului.

Expunerea infrastructurii Pegasus

Amnesty International a publicat detaliile tehnice complete ale investigaţiilor criminalistice aprofundate ale departamentului său de securitate, ca parte a proiectului Pegasus.

Raportul metodologic documentează evoluția atacurilor spyware Pegasus începând cu 2018, cu detalii despre infrastructura spyware-ului, incluzând peste 700 de domenii legate de Pegasus.

„NSO susține că spyware-ul său este nedetectabil și utilizat doar pentru investigații penale legitime. Am oferit acum dovezi incontestabile ale acestei falsități ridicole”, a declarat Etienne Maynier, tehnolog la departamentului de securitate al Amnesty International.

Nu există nimic care sugerează că, clienții NSO nu au folosit, Pegasus în acte de terorism și investigații de crimă, iar consorțiul ”Forbidden Stories” a găsit, de asemenea, numere în datele care aparțineau suspecților de crime.

„Încălcările pe scară largă care Pegasus le promovează trebuie să înceteze. Sperăm că dovezile condamnabile publicate în săptămâna care urmează vor determina guvernele să revizuiască industria de supraveghere care este scăpată de sub control”, a declarat Etienne Maynier.

Ca răspuns la o cerere de comentarii din partea organizațiilor media implicate în Proiectul Pegasus, NSO Group a declarat că „neagă ferm” afirmațiile și a declarat că „multe dintre ele sunt teorii neconfirmate care pune la dubii credibilitatea surselor”. NSO Group nu a confirmat sau negat care guverne sunt clienții al NSO Group, deși a afirmat că Proiectul Pegasus a făcut „presupuneri incorecte” în acest sens. În pofida negării generale a afirmațiilor, NSO Group a declarat că “va continua să investigheze toate afirmațiile credibile de utilizare abuzivă și va lua măsurile corespunzătoare în funcție de rezultatele acestor investigații”.