Proiectul Pegasus: Macron, printre liderii mondiali selectați ca potențiale ținte ale programelor de spionaj ale NSO Group

Screenshot 2021-07-22 at 17-12-51 Pegasus Project Macron among world leaders selected as potential targets of NSO spyware

Noi dovezi descoperite în cadrul Proiectului Pegasus au arătat că numerele de telefon a 14 șefi de stat, inclusiv președintele Franței Emmanuel Macron, al Pakistanului Imran Khan și Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, precum și sute de oficiali guvernamentali, au fost selectate ca persoane de interes de către clienții Companiei NSO Group.

Cunoaștem de mult timp că activiștii și jurnaliștii sunt ținta acestor interceptări telefonice — însă e clar că nici cei de la putere nu pot scăpa de răspândirea programelor de spionaj ale NSO.

– Agnes Callamard, Secretara Generală Amnesty International

Dezvăluirile fără precedent potrivit cărora telefoanele a cel puțin paisprezece șefi de stat au fost accesate cu ajutorul programului de spionaj Pegasus al NSO Group ar trebui să dea în fiori liderii mondiali.

Cunoaștem de mult timp că activiștii și jurnaliștii sunt ținta acestor interceptări telefonice ”mascate” — însă e clar că nici cei de la putere nu pot scăpa de răspândirea programelor de spionaj ale NSO. NSO Group nu se mai poate ascunde în spatele afirmației că spyware-ul său este folosit doar pentru a combate criminalitatea — se pare că Pegasus este, de asemenea, aplicația de alegere pentru cei care doresc să spioneze guvernele străine.

„Dezvăluirile condamnabile făcute de Proiectul Pegasus evidențiază necesitatea urgentă a unei reglementări solide pentru a controla industria de supraveghere. Statele trebuie să pună în aplicare un moratoriu global privind exportul, vânzarea, transferul și utilizarea echipamentelor de supraveghere până la instituirea unui cadru de reglementare, conform drepturilor omului.

NSO Group trebuie să înceteze imediat vânzarea echipamentelor sale către țările cu un istoric de supraveghere ilegală a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor.

„Guvernul din Israel nu ar trebui să autorizeze exportul tehnologiei de supraveghere cibernetică a NSO Group dacă există un risc substanțial ca aceasta să fie utilizată pentru a încălca drepturile omului”.

Context

Potrivit unei investigații majore privind scurgerea a 50.000 de numere de telefon ale potențialelor ținte de supraveghere, programele de spionaj ale NSO Group au fost folosite pentru a încălca drepturile omului în întreaga lume. Printre aceştia se numără şefi de stat, activişti şi jurnalişti, inclusiv familia lui Jamal Khashoggi.

Proiectul Pegasus reprezintă o colaborare dintre mai mult de 80 de jurnaliști din 17 organizații media din 10 țări coordonate de o organizație media non-profit ”Forbidden Stories”, cu suportul tehnic al Amnesty International, care a efectuat teste pe telefoane mobile pentru a identifica acest spyware.

Washington Post, parte a consorțiului, a dezvăluit numerele de telefon a 14 șefi de stat care au fost incluse în listă ca persoane de interes. Printre acestea se numără regele Maroc, Mohammed al VI-lea, Emmanuel Macron din Franța, Barham Salih din Irak, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, Mostafa Madbouly din Egipt, Imran Khan din Pakistan, Saad-Eddine El Ohtmani din Liban, Ruhakana Rugunda din Uganda și Charles Michel din Belgia. Lista conţinea numere de telefon pentru peste 600 de oficiali guvernamentali şi politicieni din 34 de ţări.

Amnesty International nu a putut verifica telefoanele liderilor mondiali pentru a confirma dacă într-adevăr au fost vizate sau dacă programele spion au fost instalate cu succes.

NSO a negat că Macron și Mohammed VI au apărut vreodată pe o llistă în calitate de țintă pentru clienți. Compania insistă că spyware-ul său este destinat doar utilizării împotriva teroriștilor și a criminalilor serioși și a reiterat că va „investiga toate afirmațiile credibile de utilizare abuzivă” și „va lua măsuri serioase” în cazul în care astfel de afirmații se dovedesc corecte.

NSO Group a fost finanţat de marile companii cu capital privat Novalpina Capital şi Francisco Partners, și de numeroşi alți investitori. Companii din Marea Britanie și SUA au, de asemenea, interese în companie.