Rezultatele Turnamentului în Domeniul Drepturilor Omului și a Copilului 2021

turnament 2

În perioada 5-6 mai și 12-14 mai, a avut loc etapa republicană a Turnamentului în domeniul Drepturilor Omului / Drepturile Copilului la etapa liceală și gimnazială respectiv, la care au participat peste 100 de echipe din întreaga Republică. Evenimentul a avut loc în format online și a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM, în parteneriat cu Amnesty Inernational Moldova (AIM) și Centrul de Informare și Documentare a Drepturilor Copilului (CIDDC)

Ciclul liceal

IP Gimnaziul ,,Mihai Eminescu”, s. Antonești, r-nul Ștefan Vodă

IP Gimnaziul Nr. 2, or. Drochia

IP Gimnaziul Enichioi, s. Enichioi, r-nul Cantemir

Felicitări câștigătorilor și mulțumim tuturor pentru implicare și spiritul civic de care ați dat dovadă!

În cadrul acestui concurs, grupurile de elevi, coordonate de un profesor, au analizat cum este respectat un drept/drepturi a copilului/omului în școala sau comunitatea lor. În cadrul orelor de Educație pentru societate/Educație civică sau a cursului opțional Educația pentru Drepturile Omului, elevii au cercetat problemele copiilor, au stabilit indicatori, elaborat chestionare, au desfășurat interviuri cu diverse surse.

turnament 1

Printre problemele și, respectiv, drepturile monitorizate și prezentate în cadrul Turnamentului republican au fost:

• Condițiile de igienă și sanitație în școală;
  • Protecţia mediului înconjurător (colectarea/ arderea deșeurilor din comunitate; apa potabilă în școală și comunitate);
  • Securitatea copiilor în comunitate (lipsa indicatoarelor rutiere din sat/ oraș, locurile și spațiile avariate și părăsite etc.);
  • Dreptul la timp liber, recreere și activități culturale;
  • Dreptul la o educație de calitate (dotarea cu echipamente a cabinetelor de biologie, chimie, fizică, geografie, informatică);
  • Dreptul la protecție a elevilor față de abuz;
  • Bullying-ul, cyberbullying-ul;
  • Dreptul la protecție față de discriminare în școală;
  • Dreptul la libertatea de exprimare;
  • Siguranța elevilor și a cetățenilor în transportul public;
  • Dreptul copiilor la o alimentație sănătoasă (alimentația elevilor în școală);
  • Drepturile la participare a copiilor (opinia copilului);
  • Drepturile copiilor cu nevoi speciale la îngrijire, educație și instruire;
  • Dreptul la învățământ la distanță/ online.

Ulterior, fiecare grup a realizat câte un raport ce conține principalele constatări şi recomandări făcute în urma procesului de monitorizare. Rapoartele au fost prezentate conducătorilor de instituții, autorităților locale, raionale sau centrale.

În anul de studii 2020-2021, AIM a organizat ateliere de pregătire pentru Turnament cu elevii și profesorii din Rezina, Dondușeni, Cantemir și Taraclia. În urma acestora, la Turnament au participat peste 40 de echipe, din care au făcut parte peste 250 de elevi. Mulțumim fiecăruia din ei pentru entuziasm și implicare! Ne revedem anul viitor!