Rusia: Criza drepturilor omului se agravează în timp ce susținătorii lui Navalny sunt arestați în masă

Rusia 22.04

Autorităţile ruse au declanşat o represiune împotriva protestatarilor paşnici care cer eliberarea lui Aleksei Navalny, arestând cel puţin 1 700 persoane şi folosind forţă excesivă, inclusiv electroşocuri, la demonstraţii din toată ţara.

Amnesty International solicită eliberarea imediată a tuturor celor care au fost reținuți pentru exercitarea drepturilor lor la libertatea de exprimare și de întrunire, precum și eliberarea imediată a lui Aleksei Navalny, care este reținut în mod arbitrar și căruia i se refuză accesul la asistență medicală independentă.
„Miercuri, în oraşele din Rusia, zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă cerând încetarea arestului arbitrar al lui Aleksei Navalny. În multe orașe, ca de obicei, autoritățile ruse au răspuns prin arestarea protestatarilor în masă, adesea folosind forță excesivă.”

„Dacă Moscova a fost scutită de violența poliției și aproape nimeni nu a fost reținut de această dată, la Sankt Petersburg poliția a folosit electroșocuri fără discriminare și, în mai multe cazuri, a bătut protestatarii reținuți”, a declarat Natalia Zviagina, directoarea biroului Amnesty International din Moscova.”

„Cu fiecare protestatar pașnic pe care îl arestează, autoritățile ruse aruncă țara mai adânc într-o criză a drepturilor omului. Încercările lor de a stopa dezordinea sunt din ce în ce mai disperate — de la detenția continuă a lui Navalny și efortul de a interzice mișcarea lui prin etichetarea „extremistă”, la țintirea violentă și arestarea în masă a susținătorilor săi.”

„Pur și simplu nu există suficiente camere de închisoare pentru a închide și a reduce la tăcere fiecare voce critică din Rusia. Represiunea șocantă a autorităților ruse împotriva libertăților fundamentale nu poate continua — întreaga lume urmărește”.

Potrivit OVD-info, cel puţin 1 786 de protestatari au fost luaţi în custodie în toată Rusia, cu 805 de detenţii numai în Sankt Petersburg. Autoritățile din Moscova și din alte orașe au refuzat autorizațiile pentru mitinguri, susținând că acestea au încălcat restricțiile COVID-19.

Ofițerii de aplicare a legii au efectuat mai multe rețineri preventive printre care Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt al lui Aleksei Navalny, Lyubov Sobol, avocata Fundației Anticorupție lui Navalny, Vladimir Ryzhkov, fost deputat al Dumei de Stat, și Yefim Khazanov, membru al Academiei Ruse de Științe. Aceștia au fost acuzați că au solicitat participarea la o demonstrație „neautorizată”, o infracțiune administrativă în Rusia.

La 16 aprilie, medicii independenți au evaluat testele recente de sânge ale lui Aleksei Navalny efectuate în colonia penală și au declarat că ar putea suferi un stop cardiac „în orice moment”.

„Amnesty International solicită eliberarea imediată a tuturor protestatarilor pașnici reținuți în timpul mitingurilor de miercuri doar pentru exercitarea drepturilor lor la libertatea de întrunire și de exprimare. Organizația își reiterează apelul pentru eliberarea imediată a lui Aleksei Navalny și pentru retragerea unei cereri de urmărire penală ce interzice organizațiile lui fiind „extremiste”.”

Istoric

Acesta a fost cel de-al patrulea protest în masă a susținătorilor lui Aleksei Navalny, după arestarea și încarcerarea sa ilegală la începutul acestui an. În timpul celor trei proteste anterioare – din 23 şi 31 ianuarie şi 2 februarie – peste 11 000 de persoane au fost arestate, un număr fără precedent chiar şi în Rusia, unde opoziția este redusă sistematic la tăcere.

Peste 100 de dosare penale au fost deschise împotriva protestatarilor. Majoritatea au fost acuzaţi de violenţă împotriva ofiţerilor de poliţie, iar 12 activişti proeminenţi au fost acuzaţi de încălcarea restricţiilor sanitare COVID-19 prin solicitarea protestelor.