Rusia: Într-un nou atac împotriva libertății de presă, Kremlinul cataloghează TV Dojdi/TV Rain ca “agent străin”

dojdtv

Ca reacție la știrea că Ministerul Justiției rus a catalogat TV Dojdi/TV Rain, unul dintre ultimele canale de televiziune independente rămase în Rusia, “Vazhnye Istorii”, o organizație media online de investigație, și șapte jurnaliști drept “agenți străini”, Natalia Zviagina, directoarea Amnesty International din Moscova, a declarat:

“Aceste ultime decizii dovedesc încă o dată că Kremlinul utilizează legea represivă a “agenților străini” împotriva presei independente și blochează jurnalismul imparțial din țară. Încercarea flagrantă a autorităților ruse de a clasifica mass-media independentă drept “agenți străini” trebuie să înceteze. Această legislație privind “agenții străini” trebuie să fie abrogată imediat.”

”Kremlinul utilizează legea represivă a “agenților străini” împotriva presei independente și blochează jurnalismul imparțial din țară”

– Natalia Zviagina, directoare Amnesty International din Moscova

Context

Ministerul Justiției rus a inclus televiziunea Dojdi (TV Rain), site-ul de știri Vazhnye Istorii (cu sediul în Letonia) și șapte jurnaliști, inclusiv redactorul-șef al Vazhnye Istorii, Roman Anin, pe lista “agenților străini”. Această măsură va obliga aceste instituții media și acești jurnaliști să se identifice ca “agenți străini” în publicațiile lor, inclusiv pe rețelele de socializare, și să se supună unor audituri invazive.

În aprilie, apartamentul lui Roman Anin a fost percheziționat, iar acesta a fost interogat în decurs de șapte ore pe timp de noapte, în temeiul articolului 137 alineatul (2) din Codul penal (“încălcarea vieții private”). Represiunea împotriva jurnalismului independent a evoluat cu percheziții la domiciliile jurnaliștilor de la Proekt.Media, cu interzicerea ulterioară a acestui proiect media de investigație ca “organizație nedorită” și cu represalii împotriva ”The Insider” și a redactorului-șef, Roman Dobrokhotov. În prezent, pe lista “agenților străini” figurează 18 organizații media și 25 de persoane.