Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Media: |

Rusia: Pentru a proteja drepturile omului, parlamentarii noi aleși trebuie să anuleze legile represive

russia 21.09

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Membrii noi aleși ai Dumei de Stat din Rusia sau ai Camerei inferioare a Parlamentului, nu trebuie să uite de datoria lor de a aborda urgent acțiunile din ce în ce mai groaznice  în domeniul drepturilor omului prin modificarea legislației represive și reluarea controlului parlamentar al executivului, a declarat astăzi Amnesty International.

Organizația a stabilit care ar fi proritățile cheie în domeniul drepturilor omului pentru membrii Dumei de Stat aleși prin votul din perioada 17-19 septembrie, inclusiv drepturile la libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și de asociere, care sunt în prezent încălcate de represiunea de la Kremlin împotriva opozanților, mass-mediei independente și grupurilor pentru drepturile omului.

“Aceste atacuri neîncetate împotriva drepturilor omului în Rusia necesită măsuri urgente. Trebuie să existe reforme clare ale legislației țării pentru a-și îndeplini obligațiile de a respecta, proteja, promova și garanta drepturile omului”, a declarat Natalia Zviagina, directoarea oficiului Amnesty International din Moscova.

“Ca prim pas, Duma ar trebui să revizuiască legile privind drepturile la libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și de asociere, inclusiv Codul de infracțiuni administrative și Codul penal. Trebuie să fie gata să respingă orice încercare ulterioară de limitare a drepturilor omului.

“Deputații noi aleși, care au votat anterior pentru proiecte de lege represive, trebuie să profite de această ocazie pentru a remedia daunele aduse drepturilor omului în Rusia.”

Rusia a demonstrat o represiune în creștere a opozanților în perioada premergătoare alegerilor. Mai multor reprezentanți ai opoziției li s-a interzis să solicite funcții publice în conformitate cu noile legi represive. Alții au fost obligați să părăsească Rusia pentru a scăpa de persecuții. Unii au fost închiși. Autoritățile au redus la tăcere multe voci critice, precum cea a prizonierului de conștiință Aleksei Navalny, a cărui Fundație Anticorupție și rețeaua de birouri au fost considerate “extremiste” și interzise.

Mass-media independentă și activiștii pentru drepturile omului au fost, de asemenea, supuși presiunilor. Cel puțin 18 organizații media, inclusiv Dozhd TV, unul dintre ultimele canale de televiziune independente rămase în Rusia și site-ul de știri, Vazhnye Istorii, au fost denumite “agenți străini”. Așa-numitele “organizații nedorite” include și portalul journalistic de investigații Proekt.Media. Au existat, de asemenea, raiduri asupra caselor jurnaliștilor, precum și alte represalii.

Anularea restricțiilor privind libertatea de exprimare, întrunirea pașnică

Amnesty International solicită Dumei de Stat să anuleze restricțiile dezastruoase ale dreptului la libertatea de exprimare prin abolirea competențelor executivului de a bloca conținutul online fără control judiciar, dezincriminând defăimarea care a fost folosită ca pretext pentru a împiedica opoziția și a abroga legile privind “ofensarea sentimentelor religioase” și “știrile false” printre alte măsuri.

Duma de Stat trebuie, de asemenea, să anuleze imediat legile privind “agenții străini” și “organizațiile nedorite” care au fost folosite pentru eradicarea activismului politic și urmărirea penală a apărătorilor drepturilor omului, cu consecințe dezastruoase pentru societatea civilă și mass-media independentă. Legislația “anti-extremistă” care a fost folosită ca o armă împotriva opoziției ar trebui să fie aliniată la obligațiile Rusiei în temeiul legislației internaționale în domeniul drepturilor omului și al Constituției sale, pentru a preveni utilizarea lor abuzivă în scopuri politice.

“O altă proritate pentru parlamentarii ruși trebuie să fie o reformă amplă a legislației naționale privind întrunirile publice, care a fost folosită împotriva protestatarilor pașnici și a condus la restricții arbitrare, interdicții și sancțiuni uriașe pentru acțiunile lor.”

Amnesty International solicită, de asemenea, anularea articolului 212.1 (așa-numitul “Articol a lui Dadin”) din Codul penal, care stabilește răspunderea penală pentru “încălcări” repetate ale Legii restrictive în mod nejustificat privind întrunirile, precum și interdicția protestelor spontane și neplanificate.

“Legislația represivă a accelerat încălcarea drepturilor la libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și de asociere în Rusia și a suprimat vocile a milioane de oameni. Duma de Stat trebuie să arate că situația actuală este inacceptabilă prin inițierea reformelor pentru a anula aceste legi”, a declarat Natalia Zviagina.

Protejarea femeilor și persoanelor LGBTI

Fiecare ar trebui să poată beneficia de aceleași drepturi legale, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, și să nu să se confrunte cu violență sau discriminare neîntemeiată.

Amnesty International solicită abrogarea legii homofobe din Rusiei care interzice “propaganda relațiilor sexuale netradiționale între minori” care a provocat crime motivate de ură împotriva persoanelor LGBTI și le-a împiedicat activismul.

Noua Duma trebuie să adopte, de asemenea, mult așteptata lege cu privire la violența în familie și să înceapă redresarea prejudiciilor cauzate de dezincriminarea agresiunii din 2017.

“În timpul campaniilor electorale, noii deputați ai Dumei de Stat, săptămâni la rând au promis rușilor o viață mai bună și un viitor mai luminos. Acum este timpul să-și îndeplinească promisiunile. Lista priorităților în domeniul drepturilor omului pe care Amnesty International le-a prezentat nu este completă, dar este un început important .”

Add a comment