Rusia: Poliția persecută protestatarii pașnici identificându-i prin intermediul tehnologiei de recunoaștere facială

russian 28.04

Ca o reacție la faptul că poliția din Moscova a reținut câțiva activiști și jurnaliști în urma participării acestora la protestul pașnic organizat, pe data de 21 aprilie, în susținerea lui Aleksei Navalny, utilizând tehnologia de recunoaștere facială și identificându-i pe cei din urmă prin intermediul acesteia, Natalia Zviagina, Directorul Biroului Amnesty International din Moscova, a declarat:

“Aceasta este o nouă și extrem de îngrijorătoare întorsătură de situație. Niciodată până acum poliția nu a reușit să identifice protestatarii pașnici la o scară atât de largă ca până la utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială. Poliția i-a reținut nu doar pe cei ce au participat la protest, dar și, cel puțin, pe trei jurnaliști care pur și simplu prezentau reportaje despre miting.“

Anterior, cel mai mare pericol pentru protestatari îl reprezenta violența fizică și plasarea în detenție de către poliție în timpul protestului. Însă, de acum încolo, chiar dacă eviți aceste măsuri, asta, totuși, nu înseamnă că te poți simți în siguranță – autoritățile represive cunosc cine ești și pot veni în orice moment după tine.

Riscul de a încerca să-ți exerciți dreptul la libertatea de întrunire pașnică nu a fost nicicând atât de mare în Rusia.

“Noi reiterăm cererea de interzicere a dezvoltării și utlizării tehnologiei de recunoaștere facială în scopuri de identificare. Persecuția protestului pașnic de către autorități atinge un alt nivel în Rusia. “

Istoric

În ultimile zile, poliția din Moscova a fost la casele a zeci de activiști pașnici care au participat la protestul organizat, pe data de 21 aprilie, în semn de solidaritate cu Aleksei Navalny. Unii oameni au fost reținuți imediat, pe când alții au fost chemați la secțiile de poliție, pentru ca participarea “ilegală” a acestora în cadrul protestelor pașnice să fie înregistrată înainte de o ședință de judecată convocată pe baza acestor “infracțiuni”.

În dimineața de 27 aprilie, poliția a venit la casele lui Aleksei Korostelyov, reporter pentru TV Dozdh, un canal de știri independent,  la Oleg Ovcharenko, corespondent al postului de radio Ekho Moskvy și la Aleksandr Rogoz care lucrează în cadrul ziarului Konsomolskaya Pravda.

Bărbații au fost interogați despre “participarea” la protest, chiar dacă acreditările lor de jurnaliști au fost confirmate, iar angajatorii au afirmat că jurnaliștii doar prezentau reportaje despre demonstrație “în conformitate cu sarcina editorială”. Participanții la protestul illegal pot primi până la 30 de zile de închisoare sau amenzi grele, sau se pot alege cu urmărire penală și închisoare, în dependență de specificul învinuirilor și a evidenței de “infracțiuni” similare comise anterior.