Russia: Proposed ban of Aleksei Navalny’s organizations is new attempt to fully shut down dissent

rusia 19.04

Ca răspuns la vestea că un procuror rus a depus o cerere în instanță împotriva Fundaţiei Anticorupţie a lui Aleksei Navalny şi a organizaţiilor asociate drept „extremiste” şi, prin urmare, ca să interzică activităţile acestora, Natalia Zviagina, directorul Oficiului din Moscova al Amnesty International, a declarat:

„Această interdicție are consecințe importante pentru societatea civilă rusă. Zeci de mii de activiști pașnici și personalul organizațiilor lui Aleksei Navalny se află în mare pericol — dacă organizațiile lor sunt considerate „extremiste”, aceștia vor fi expuși unui risc iminent de urmărire penală.„

„Această acțiune va arunca Rusia înapoi în zilele în care teama de represalii grave de stat a împiedicat orice formă de opoziție sau de acțiune în afara „liniei partidului”.

„Rusia are o istorie lungă de abuz a legislaţiei „anti-extremism”, cum ar fi interdicţia din 2017 a Martorilor lui Iehova din motive false de „extremism”. Acuzațiile de „extremism” au încălcat drepturile omului și au ignorat garanțiile minime la un proces echitabil. Acțiunea făcută de procuror îi va face pe mulți să se gândească de două ori dacă să continue susținerea organizațiilor anticorupție și celor similare ale lui Navalny. „

„În cazul în care instanțele de judecată etichetează organizațiile lui Navalny „extremiste” și le interzic, rezultatul va fi probabil unul dintre cele mai grave lovituri pentru drepturile la libertatea de exprimare și asociere în istoria post-sovietică a Rusiei”.

Istoric

În data de 16 aprilie, Procuratura din Moscova a depus o cerere oficială la Tribunalul orașului Moscova de a eticheta drept „extremist” și de a interzice trei organizații legate de Aleksei Navalny — Fundația Anticorupție, Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor și „Sediul Navalny”. Potrivit procuraturii, aceste organizaţii sunt „angajate în crearea condiţiilor pentru destabilizarea situaţiei sociale şi social-politice sub pretextul sloganurilor liberale”.

Conform legislației ruse, calitatea de membru, finanțarea sau conducerea organizațiilor” extremiste” se pedepsește cu până la 12 ani de închisoare. Finanțarea unor astfel de organizații poate duce la până la 10 ani de închisoare, iar utilizarea publică a simbolurilor și siglelor lor riscă la interzicerea de a candida la o funcția electivă.

Aleksei Navalny abia a supraviețuit atacul ce a fost confirmat independent ca otrăvire de către agentul chimic de tip Novichok la 20 august 2020. În data de 17 ianuarie, el a fost reținut la sosirea lui în Rusia din Germania, unde a trecut tratamentul de recuperare, iar mai târziu a fost condamnta la doi ani și șase luni pentru „încălcarea termenilor de probațiune”.

Amnesty International consideră că detenția lui Aleksei Navalny este ilegală și motivată politic și solicită autorităților ruse să îi ofere imediat acces la un medic la alegerea sa și să-l elibereze.