SUA/Marea Britanie: „Renunțați la acuzații, opriți extrădarea și eliberați-l pe Julian Assange”, declară Secretara Generală Amnesty International

assange

Înaintea audierii în apel împotriva deciziei unei instanțe britanice de a nu-l extrăda pe Julian Assange în SUA, secretara generală Amnesty International a cerut autorităților americane să renunțe la acuzațiile împotriva lui, iar autoritățile britanice să nu-l extrădeze, ci să-l elibereze imediat.

Solicitarea făcută de Agnès Callamard vine în urma unei investigații realizate de Yahoo News, care dezvăluie că serviciile de securitate americane au considerat răpirea sau uciderea lui Julian Assange când acesta era rezident în ambasada Ecuadorului din Londra. Aceste rapoarte neagă și mai mult asigurările diplomatice americane, că Assange nu va fi pus în condiții care ar putea duce la maltratare dacă va fi extrădat.

„Asigurările guvernului SUA că nu îl vor pune pe Julian Assange într-o închisoare de maximă securitate sau nu-l vor supune măsurilor administrative speciale abuzive au fost discreditate prin faptul că au recunoscut că și-au rezervat dreptul de a anula acele garanții. Acum, rapoartele conform cărora CIA a luat în considerare răpirea sau uciderea lui Assange au ridicat și mai multe dubii cu privire la fiabilitatea promisiunilor SUA și dezvăluie și mai mult motivația politică din spatele acestui caz”, a declarat secretara generală Amnesty, Agnès Callamard.

„Este o acuzație incriminatoare că, după aproape 20 de ani, practic nimeni nu a fost făcut responsabil pentru presupusele crime de război din SUA comise în timpul războaielor din Afganistan și Irak, mai ales să fie urmărit penal, pe când un editor care a demascat astfel de crime este posibil să fie condamnat la închisoare pe viață.”

Audierea în instanța de apel, programată pentru 27-28 octombrie, se prevede să ia în considerare cinci motive de recurs ale SUA, inclusiv fiabilitatea asigurărilor oferite de SUA după ce o instanță mai mică din Marea Britanie a decis împotriva extrădării lui Assange în ianuarie 2021. Amnesty International a concluzionat că garanțiile nu sunt sigure.

Acuzațiile americane susțin că Assange a conspirat cu un denunțător – analistul serviciilor secrete militareChelsea Manning – pentru a obține ilegal informații confidențiale. Ei vor ca el să fie judecat sub acuzațiile prevăzute de Legea privind spionajul și Legea privind frauda informatică și abuzu din SUA, unde ar putea risca o pedeapsă cu închisoare de până la 175 de ani.

Acuzațiile guvernului SUA reprezintă o amenințare gravă la adresa libertății presei atât în Statele Unite, cât și în străinătate. Comportamentul care este descris include activități profesionale întreprinse zilnic de jurnaliști de investigație și de editori. Dacă extrădarea lui Julian Assange ar fi permisă, aceasta ar incrimina practicile jurnalistice comune și ar permite SUA și, eventual, altor țări să vizeze editorii și jurnaliştii din afara jurisdicțiilor lor pentru demascarea faptelor ilegale guvernamentale.

„Urmărirea neîntreruptă de către guvernul SUA a lui Julian Assange arată clar că această cauză penală este o măsură represivă, dar cazul implică preocupări care depășesc cu mult soarta unui singur om și pun în pericol libertatea presei și libertatea de exprimare”, a declarat Agnès Callamard.

„Jurnaliştii şi editorii au o importanţă esențială în monitorizarea guvernelor, dezvăluirea fărădelegilor şi responsabilizarea celor care încalcă drepturile omului. Acest atac ipocrit ar trebui respins, acuzațiile ar trebui retrase și Julian Assange ar trebui eliberat.”

CONTEXT

Cererea de extrădare a SUA se bazează pe acuzații legate direct de publicarea unor documente clasificate divulgate ca parte a activității lui Julian Assange cu Wikileaks. Publicarea de informații care sunt în interesul public este ca o temelie a libertății presei și a dreptului publicului la informare cu privire la abaterile guvernamentale. Publicarea de informații în interes public este protejată de legislația internațională a drepturilor omului și nu ar trebui să fie incriminată.

Dacă va fi extrădat în SUA, Julian Assange ar putea fi judecat pentru acuzații conform Legii privind spionajul și Legii privind frauda și abuzul informatic. De asemenea, el s-ar confrunta cu un risc real de încălcări grave ale drepturilor omului din cauza condițiilor de detenție care ar putea ajunge la tortură sau alterele tratamente, inclusiv izolare prelungită. Julian Assange este primul editor care se confruntă cu acuzații în temeiul Legii Spionajului.