Amnesty International Moldova

Amnesty International is a global movement of more than 7 million people who take injustice personally. We are campaigning for a world where human rights are enjoyed by all.

Petition|

Cerem eliberarea victimei torturii Muhammad Bekzhanov

208376_Muhammad_Bekzhanov_with_his_family_

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Eliberarea victimei torturii Muhammad Bekzhanov,

unul dintre jurnaliştii care se afla de cel mai mult timp în detenție


“Mă  aflat aici într-o baltă de sînge de cel puţin câteva zile – fără apă şi fără mâncare. Am încercat să-mi amintesc toate lucrurile bune din viaţa mea, copiii mei, soţia mea. M-am pregătit psihic că voi muri.” Muhammad Bekzhanov  descriind momentele de tortura la care a fost supus fiind în închisoare.

În anul 1999 forţele de securitate ale Uzbekistanului l-au torturat pe jurnalistul Muhammad Bekzhanov, editor al unui ziar de opoziţie interzis. Al a fost lovit cu bastoane de cauciuc, au sufocat şi supus şocurilor electrice, toate acestea cu scopul de a-l impune să mărturisească afirmații “anti-statale”. În instanţa de judecată, această mărturisire a fost folosită pentru a-l condamna la 15 ani de închisoare. Afirmaţiile lui Muhammad cu privire la faptul că a fost torturat au fost respinse de catre instanţă. Prin urmare, au fost încălcate standardele internaționale cu referire la un proces echitabil.

Deja de 16 ani, Muhammad este în închisoare. În ciuda numeroaselor plângeri din partea avocatului său şi a familiei sale, autorităţile nu au investigat niciodată afirmaţiile cu privire la faptul că Muhammad a fost supus torturii. El ar fi trebuit să fie eliberat încă din februarie 2012, însă cu puțin timp înainte de aceasta el a fost condamnat la încă 4 ani şi 8 luni pentru că ar fi încălcat regulile închisorii.

Cazul lui Muhammad nu este unic în Uzbekistan. Bărbaţii şi femeile din această țară care reprezintă unul dintre cele mai represive state din lume sunt frecvent impuși să semneze mărturisiri prin cele mai brutale metode imaginabile. Instanţele se bazează foarte mult pe aşa-numitele mărturisiri, în timp ce judecătorii ignoră în mod repetat sau resping alegațiile privind tortura.

Preşedintele Uzbekistanului poate schimba această situație. El poate semna un decret prin care să dispună instruirea legislatorilor în a modifica Codul de Procedură Penală pentru a scoate înafara legii în mod explicit aplicarea torturii pentru a obţine mărturii şi astfel să pună capăt utilizării torturii pentru a obţine mărturii şi folosirii în instanţă a probelor obţinute prin tortură.

Semnăturile Dumneavoastră au o importanţă majoră. Numele Dumneavoastră, când sunt mii, pot convinge Preşedintele să acționeze pentru a pune capăt forțării persoanelor  să semneze mărturii false.

Stimate Preşedinte,

Muhammad Bekzhanov a petrecut ultimii 16 ani în închisoare ca urmare a unui proces inechitabil care l-a condamnat în baza unei mărturii oferite de către acesta fiind torturat. Acest lucru se întâmplă în ciuda prevederilor Codului de Procedură penală.

Uzbekistan este parte a mai multor tratate internaţionale privind drepturile omului, care interzic tortura şi utilizarea mărturiilor obținute prin tortură.

 

Domnule Preşedinte Karimov, vă îndemn să asiguraţi următoarele ca fiind chestiuni prioritare:

–          Eliberarea neîntîrziată a lui Muhammad Bekzhanov, din motiv că cererile repetate pentru un proces echitabil au fost ignorate mai mult de 15 ani;

–          Emiterea unui Decret Prezidenţial cerând modificarea Codului de Procedură Penală pentru a include o interzicere absolută şi explicită a utilizării torturii în obținerea mărturiilor sau confesiunilor şi interzicerea utilizării acestor mărturii și confesiuni în sala de judecată.

 

Act now! Sign the petition

Petition signatures are currently closed

Comments

  1. Cucereanu Emil

    Vreau ca autoritatile din Uzbekistan sa actioneze prin semnarea unui decret prin care să dispună instruirea legislatorilor în a modifica Codul de Procedură Penală pentru a scoate înafara legii în mod explicit aplicarea torturii pentru a obţine mărturii

Add a comment