Despre AI Moldova

Amnesty International Moldova s-a născut de Ziua Drepturilor Omului, la 10 decembrie 1993, atunci când un grup de studenţi la drept au primit o scrisoare de la Secretariatul Internaţional Amnesty International, care i-a recunoscut ca primul grup de iniţiativă Amnesty International în R. Moldova.

Misiunea primară a mișcării mondiale a fost greu de explicat studenţilor de la facultăţile de drept. Cultura post-sovietică nu lăsa mult spaţiu pentru conceptul drepturilor omului. Violarea libertăţii şi integrităţii personale erau larg răspândite şi nu erau considerate o problemă gravă. De atunci, Educaţia pentru Drepturilor Omului (HRE) a devenit una dintre principale activităţi ale Amnesty International Moldova.

Amnesty International Moldova s-a alăturat unui şir de campanii mondiale, obţinând mai multe succese în cadrul campaniei „Să Oprim Tortura” şi „ Să Oprim Violenţa împotriva Femeilor”. În acest moment, activităţile cheie ale organizaţiei includ combaterea discriminării şi promovarea drepturilor sociale, economice şi culturale, în cadrul campaniei „Cere Demnitate!”. Amnesty International Moldova a fost cea care a militat pentru o lege mai liberă a întrunirilor, care a fost adoptată în 2008. Azi organizaţia pledează pentru adoptarea unui cadru legal comprehensiv cu privire la nediscriminare, care va permite minorităţilor vulnerabile să dețină mai multe instrumente pentru a-şi apăra drepturile.

Ţinând cont de faptul că cetăţenii Republicii Moldova pot înainta plângeri către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Amnesty International Moldova organizează instruiri pentru avocaţi-practicieni, care ulterior folosesc cunoștințele acumulate pentru a apăra drepturile victimelor la nivel internaţional, în timp ce justiţia naţională deseori eşuează să le facă dreptate. Programul „Profesioniștii pentru Drepturile Omului”, lansat în 2011, vizează instruirea juriștilor, avocaților, procurorilor, parajuriștilor, apărătorilor drepturilor omului, polițiștilor, procurorilor, utilizând platforma Clubului Avocaților și rețeaua AILawyer.

Timp de mai mulţi ani, Amnesty International Moldova implementează proiectul „Educația pentru Drepturile Omului”, care are ca scop sensibilizarea elevilor şi profesorilor despre drepturile omului. Obiectul opțional Educația pentru Drepturilor Omului este, în acest moment, parte a curriculum-ului național și este implementat în peste 100 de școli. Amnesty International Moldova a elaborat suportul didactic pentru acest curs, Manualul elevului și Ghidul profesorlui, care au fost aprobate de către Ministerul Educației și Consiliul Național pentru Curriculum, în ianuarie 2015. Pentru implementarea eficientă a proiectului, AIM organizează anual cursuri de instruire pentru profesori și elaborează, inclusiv, materiale educaționale de alternativă. AIM încurajează crearea grupurilor Amnesty în şcoli, pentru activităţi extracurriculare pentru drepturile omului.

Organizaţia este guvernată în mod democratic: Adunarea Generală Anuală a membrilor îşi alege cinci reprezentanţi în Consiliu de conducere, care desemnează un Director executiv. La rândul său, Directorul executiv supraveghează activitatea unei echipe din oficiu. Numărul membrilor AIM este in continuă creștere acesta constituind în jur de 1000 la moment.

Amnesty International Moldova salută iniţiativa şi lucrul voluntar. Grupurile locale există în mai multe oraşe şi sate; oricine poate deveni membru al organizaţiei, activist, voluntar sau susținător.