Despre Amnesty International

Amnesty International este o mișcare globală a peste 7 mln de persoane pentru care injustiția este o problemă personală. Noi pledăm pentru o lume în care fiecare persoană să se bucure de drepturile înscrise în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi alte standarde internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Suntem independenţi de orice guvern, ideologie politică, interes economic sau religie şi suntem finanţaţi de către membrii noştri şi din donaţii publice. Cercetăm activitatea guvernelor. Depunem toate eforturile pentru a soluționa problemele în domeniul drepturilor omului.

Foarte puțini au fost cei care au prezis că torționarii vor fi scoși în afara legii la nivel internațional; că cele mai multe țări vor aboli pedeapsa cu moartea, iar dictatorii care păreau intangibili – vor fi trași la răspundere pentru crimele comise.

Care este domeniul de Activitate al mișcării Amnesty International?

Noi investigăm și prezentăm fapte, atunci când se comit abuzuri ale drepturilor omului, indiferent de locul unde sau momentul în care acestea se produc.

Realizăm activități de lobby la adresa guvernelor și altor grupuri, ca de exemplu companiile, pentru a ne asigura că-și respectă promisiunile, dar și legile internaționale. Prezentând poveștile persoanelor cu care colaborăm, noi mobilizăm milioane de suporteri din toată lumea pentru a produce schimbări și pentru a apăra activiștii persecutați.

Susținem persoanele care își cer drepturile, prin educație și instruire.

Cum și-a început activitatea Amnesty International?

În 1961, avocatul britanic Peter Benenson a fost indignat atunci când doi studenți portughezi au fost întemnițați pentru vina de a fi închinat un toast pentru libertate! El a lansat  la 28 mai, în publicația „The Observer”, un apel intitulat „The Forgotten Prisoners” (Deținuții uitați), solicitând amnestierea celor 2 studenți. Prin acest articol el a lansat o campanie, care a avut un impact incredibil. Articolul a fost retipărit  în ziarele din întreaga lume, declanșând ideea că oamenii de pretutindeni se pot solidariza pentru dreptate și libertate.

Acest eveniment nu a dat doar naștere unei mișcări extraordinare, ci a fost începutul unor schimbării sociale extraordinare.

„Numai atunci când ultimul prizonier de conștiință va fost eliberat, doar în cazul în care ultima cameră de tortură va fi închisă, doar atunci când Declarația Universală a Drepturilor Omului va fi o realitate pentru oamenii lumii, vom considera că ne-am făcut datoria.” Peter Benenson, fondator Amnesty International.

Evoluția Amnesty International

De-a lungul anilor, drepturile omului au evoluat – de la o poziție marginală, în agenda mondială, la una centrală.

Amnesty International a evoluat – de la solicitarea eliberării prizonierilor politici, la susținerea întregului spectru al drepturilor omului. Prin munca noastră protejăm și mobilizăm oamenii –  de la abolirea pedepsei cu moartea, până la protejarea drepturilor sexuale și reproductive, de la combaterea discriminării, până la apărarea drepturilor refugiaților și migranților. Susținem persoanele ale căror libertate și demnitate sunt amenințate.

AMNESTY ASTĂZI

După mai mult de 56 de ani de realizări revoluționare, Amnesty a urmat o transformare majoră, adaptându-se schimbărilor dramatice din lume.

Amnesty nu mai înseamnă doar un oficiu central din Londra, mișcarea a lansat birouri regionale în orașe din Africa, Asia și Pacific, Europa Centrală și de Est, America Latină și Orientul Mijlociu. Aceste birouri sunt hub-uri pentru investigațiile noastre, pentru campanii și comunicare. Noile birouri regionale consolidează activitatea secțiilor care activează deja la nivel național în peste 70 de țări. În acest moment, putem reacționa rapid la evenimente, oriunde s-ar întâmpla, și putem fi o forță puternică pentru libertate și dreptate.

Pentru a fi cu un pas înainte, dezvoltăm instrumente, utilizând cele mai noi tehnologii, cum ar fi, de exemplu, o aplicație de telefon mobil, care acționează ca un „buton de panica” personal pentru activiștii, care se confruntă zi de zi cu riscul de a fi  arestați sau reținuți.

Imaginați-vă ce putem realiza acum, umăr la umăr cu activiștii din toate colțurile lumii. Câte penitenciare își vor deschide porțile? Câți torționari vor fi adeferiți justiției? Câte persoane își vor realiza drepturile și vor trăi cu demnitate?

ISTORIA NOASTRĂ

1961 – a fost lansată mișcarea globală pentru drepturile omului. Avocatul Peter Benenson a lansat „Apelul pentru Amnesty”, în ziarul Observer, după ce doi studenți portughezi au fost întemnițați pentru că au închinat un toast pentru libertate.

1963 – Primul prizonier de conștiință este eliberat, Arhiepiscopul ucrainean Josyf Slipyj, în Siberia. Aceasta inspiră decenii de campanii continue in numele persoanelor persecutate pentru convingerile lor.

1972 – Amnesty lansează prima sa campanie împotriva torturii. 12 ani mai târziu, în 1984, ONU votează Convenția împotriva Torturii.

1977 – Amnesty primește Premiul Nobel pentru Pace, pentru contribuția sa la „asigurarea terenului pentru libertate, pentru dreptate, și, prin urmare, pentru pace în lume”. Este o recunoaștere a muncii asidue și determinarea suporterilor Amnesty din întreaga lume.

1980 – Amnesty lansează prima sa campanie împotriva pedepsei cu moartea. Când ne-am lansat, în 1961, doar nouă țări au abolit execuțiile de stat. Până în 2014, cifra a ajuns la 140.

1993 – Amnesty pledează pentru o Curte Penală Internațională (CPI), pentru a-i aduce în fața justiției  pe cei responsabili pentru genociduri și crime de război.CPI este, în cele din urmă, stabilită în 2002.

2006 –  Nelson Mandela devine  ambasador de conștiință al mișcării Amnesty International. În 1962, Amnesty a trimis un avocat pentru a observa procesul acestuia, în Africa de Sud. Nelson Mandela a scris că „simpla sa prezență, precum și asistența oferită, au fost o sursă de inspirație extraordinară și de încurajare pentru noi.”

2007 – Lupta mișcării Amnesty pentru libertatea de exprimare în întreaga lume a ajuns și pe internet. Ali Sayed al-Shihabi a fost eliberat după ce a fost întemnițat pentru că a postat articole pro-democrație în spațiul on-line, în Siria.

2014 – După 20 de ani de presiuni din partea suporterilor Amnesty, un tratat global privind comerțul cu arme (ATT) a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. Acesta va contribui la stoparea fluxului de arme care alimentează atrocitățile din întreaga lume.